Quantcast

Baltarusijoje baigėsi parašų rinkimas už pretendentus į prezidentus

Baltarusijoje penktadienį vakare baigėsi parašų už pretendentus į prezidentus rinkimo procesas, kuriame šįkart dalyvavo 15 iniciatyvinių grupių.

Iki šiol šeši potencialūs kandidatai pareiškė, kad yra peržengę 100 tūkst. parašų slenkstį: dabartinis valstybės vadovas Aleksandras Lukašenka, buvęs banko „Belgazprombank“ vadovas Viktoras Babaryka, buvęs aukštųjų technologijų parko vadovas Valerijus Cepkala, buvusi deputatė Ana Kanopackaja, tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas.

Iš prezidentinių lenktynių pasitraukė keturi pretendentai: Liberalų demokratų partijos lyderis Olegas Gaidukevičius, Krovinių vežėjų asociacijos „Region 8“ pirmininko pavaduotoja Natalija Kisel, opozicinio judėjimo „Už laisvę“ lyderis Jurijus Gubarevičius ir roko muzikanatas Aleksandras Taboličius.

Parašų rinkimas prasidėjo gegužės 21 dieną.

Dabar potencialūs kandidatai į prezidentus iki liepos 4 dienos Centrinei rinkimų komisijai privalo pateikti dokumentus, įskaitant turto deklaracijas. Kandidatų registracija vyks liepos 5–14 dienomis.

Baltarusijos parlamentas gegužę paskyrė eilinius prezidento rinkimus rugpjūčio 9 dieną. Išankstinis balsavimas turi įvykti rugpjūčio 4–8 dienomis.

J. Gubarevičiui skirta 15 parų arešto

Opozicinio judėjimo judėjimo „Už laisvę“ lyderiui J. Gubarevičiui skirta 15 parų administracinio arešto, tačiau kol kas jis lieka laisvėje, pranešė Baltarusijoje neregistruotas žmogaus teisių centras „Viasna“.

„Judėjimo „Už laisvę“ lyderis Jurijus Gubarevičius gavo 15 parų arešto. Kol kas jis dar laisvėje“, – sakoma pranešime.

Taip pat nurodoma, kad politikas nubaustas už masinių renginių vedimo tvarkos pažeidimą – dalyvavimą nesankcionuotame mitinge šalia Komarovsko turgavietės esančioje aikštėje, kuris nesusijęs su parašų už kandidatus rinkimo akcija.

J. Gubarevičius savo kaltės nepripažino ir pareiškė, kad rinko jo kandidatūrą palaikančių rinkėjų parašus, kaip tai numatyta Baltarusijos įstatyme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių