Quantcast

Baltarusija Rusijos įsiveržimą į Krymą laiko „blogu precedentu“

  • Teksto dydis:

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį kritikavo Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir sakė, kad tai yra „blogas precedentas“, bet pridūrė, kad tas Ukrainos regionas dabar „de facto“ yra Rusijos dalis.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį kritikavo Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir sakė, kad tai yra „blogas precedentas“, bet pridūrė, kad tas Ukrainos regionas dabar „de facto“ yra Rusijos dalis.

Minske kalbėdamasis su žurnalistais, A.Lukašenka, kuris yra artimas Rusijos sąjungininkas, sakė, kad Ukraina, kuri su Baltarusija turi ilgą sausumos sieną, „turi išlikti vieninga šalis, nedaloma ir blokams nepriklausanti valstybė“.

„Federacija – tai labai pavojinga valstybei. Tai karas, tai gali virsti tolesnėmis priešpriešomis ir peštynėmis“, – sakė A.Lukašenka ir pridūrė: „Jeigu rytoj Ukrainoje išsilaipins NATO, mums tai (būtų) kategoriškai nepriimtina“.

„Krymas yra pavojingas ne ta prasme, kad tapo Rusijos dalimi, o ta, kad buvo sukurtas blogas precedentas“, – sakė jis.

A.Lukašenka pabrėžė, kad kaip pilietis neigiamai vertina pastarojo meto įvykius Ukrainoje. „Blogai, kad Rusijai teko imtis tokių priemonių“, – sakė jis.

Tačiau jis nurodė, kad Krymas dabar „de facto“ yra Rusijos Federacijos dalis.

„Krymas šiandien – Rusijos teritorijos dalis. Galima pripažinti ar nepripažinti, nuo to niekas nepasikeis“, – sakė Baltarusijos lyderis per sekmadieninę spaudos konferenciją Minske.

Jis pridūrė: „Iš mūsų niekas nereikalauja: pripažinkite jo įjungimą į Rusijos sudėtį arba (to) nepalaikykite. Galvoju, kad situacija plėtosis de facto. Ar ji taps de jure, nesvarbu. Mes į tuos brūzgynus dabar nelendam“.

Tuo pačiu metu A.Lukašenka patikino, kad Minskas laikysis vieningos su Rusija pozicijos.

„Mes surišti su Rusija susitarimais. Mes būsime su Rusija ir reikia užbaigti visokias spėliones šia tema. Mes vykdysime pasvertą politiką, bet jei iškils klausimas, visada būsime su Rusija. Ir aš tai pasakiau Putinui“, – pažymėjo jis.

A.Lukašenka taip pat pareiškė, kad Ukrainos sprendimas pasitraukti iš NVS yra skubotas žingsnis.

„Ukrainos pasitraukimas iš NVS bus stiprus smūgis Sandraugai, bet – ne mirtinas, – sakė jis. – Kodėl nepanaudojus šios aikštelės tam, kad bent jau būtų pasakyta tavo nuomonė, kad galėtum perduoti savo žinią kitoms valstybėms?“.

„Aš stengsiuosi perduoti visa tai ukrainiečiams“, – pažymėjo jis.


Šiame straipsnyje: BatarusijaRusijaKrymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių