Quantcast

Balsavimas dėl „Brexit“ sutarties: JK parlamento kariaujančios frakcijos

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos parlamentas dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos sutarties yra pasidalijęs į kelias stovyklas, kurioms priklauso skirtingų politinių jėgų atstovai.

Antradienį vakare parlamentas galiausiai balsuos dėl šio susitarimo, kurį parengė ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) vyriausybė ir ES.

Mūšyje dėl „Brexit“ 650 narių turinčiuose Bendruomenių Rūmuose galima išskirti kelias pagrindines stovyklas:

UŽ 

Vyriausybė

Visi vyriausybės nariai privalo palaikyti vyriausybės politiką arba turi atsistatydinti. Garethas Johnsonas (Garetas Džonsonas) pirmadienį paliko jaunesniojo ministro postą, tačiau daugiau paskutinės minutės atstatydinimų nebuvo. Įtakingiausi „Brexit“ šalininkai kabinete, tokie kaip Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas) ir Liamas Foxas (Lajemas Foksas), šiuo metu palaiko susitarimą.

Th. May lojalūs parlamentarai

Eiliniai Konservatorių partijos parlamentarai, tvirtai palaikantys vyriausybę ir patenkinti parengtu susitarimu. Vis dėlto jų nėra daug. 

Nuomonę pakeitę konservatoriai

Artėjant laikui galutinai apsispręsti, savo nuomonę pakeitė grupė torių. Pastarosiomis dienomis prieš šios stovyklos prisijungė ir George'as Freemanas (Džordžas Frimanas) – buvęs Th. May politikos vadovas.

„Užbaikime tai“

Konservatorių parlamentarai, kurie turi tam tikrų abejonių, bet nori, kad susitarimas būtų patvirtintas, nes mano, jog tai geriausias iš blogų variantų. Th. May viliasi, kad paskutinėmis valandomis iki balsavimo prie šios stovyklos prisijungs daugiau narių.  

PRIEŠ

Užkietėję „Brexit“ šalininkai konservatoriai

Šiai stovyklai, vadovaujamai parlamentaro Jacobo Reeso-Moggo (Džeikobo Riso-Mogo), priklauso ir buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), taip pat buvę „Brexit“ sekretoriai Davidas Davisas (Deividas Deivisas) ir Dominicas Raabas (Dominikas Rabas), manantys, kad Th. May parengtas susitarimas, užuot garantavęs Britanijai nepriklausomybę, pavers ją „vasaline valstybe“. 

Parlamento konservatorių Europos tyrimų grupė, kurios pirmininkas yra J. Reesas-Moggas, gruodį inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo Th. May, tačiau premjerė laimėjo ir užsitikrino vadovavimą partijai dar 12 mėnesių. 

Leiboristų partija

Dauguma leiboristų parlamentarų yra proeuropinių pažiūrų ir laikysis partinės linijos.

Partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) nori, kad susitarimas būtų atmestas. Tada jis planuoja inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo ministre pirmininke ir priversti ją skelbti pirmalaikius rinkimus. Tokiu atveju per rinkimų kampaniją jis pasisakytų už tai, kad „Brexit“ būtų įgyvendintas, tačiau parengus naują susitarimą su ES.   

Jei toks planas žlugtų, partija pasirengusi palaikyti idėją organizuoti antrą referendumą dėl „Brexit“. 

Tarp parlamentarų, palaikančių kampaniją už antro „Brexit“ plebiscito organizavimą viliantis, kad tai leis išvengti pasitraukimo iš ES,  dauguma yra eiliniai Leiboristų partijos nariai.

Kitos opozicinės partijos

35 škotų nacionalistai, 11 proeuropietiškų liberalų demokratų, keturi valų nacionalistai ir vienintelis žaliųjų atstovas palaiko Europos Sąjungą ir yra nusistatę prieš konservatorius.

Demokratinė junionistų partija (DUP)

Th. May pasikliauja 10 DUP įstatymų leidėjų, kurie savo balsais užtikrina jai daugumą parlamente. Vis dėlto jie griežtai nepritaria premjerės išsiderėtam susitarimui, nepaisydami pastangų nuraminti juos dėl Airijos sienos dilemos.

Užkietėję „Brexit“ priešininkai konservatoriai

Dalis proeuropietiškai nusiteikusių parlamento narių iš Konservatorių partijos, palaikantys kampaniją už dar vieną referendumą dėl Britanijos narystės ES. Jiems vadovauja buvęs generalinis atornėjus Dominicas Grieve'as (Dominikas Grivas).

NEAPSISPRENDĖ

Už „Brexit“ balsavę leiboristai

Jeigu Th. May pavyks juos įtikinti palaikyti susitarimą, tai gali būti geriausia galimybė premjerei laimėti balsavimą. Vyriausybės vadovė praėjusią savaitę susitiko su kai kuriais Leiboristų partijos pragmatikais, ir yra požymių, kad jie galėjo būti įtikinti.

Išstojimo be sutarties dilema

Konservatorių ir leiboristų parlamentarai, kurie nepritaria siūlomam susitarimui, bet nuogąstauja, kad kitu atveju šalis paliks Bendriją nepasiekusi jokios sutarties. Kyla klausimas, ar jie pasiduos savo baimei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių