Quantcast

B. Obama skelbs Gvantanamo kalėjimo uždarymo planą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį turėtų paskelbti galutinį prieštaringai vertinamo Gvantanamo kalėjimo uždarymo planą, tikėdamasis pagaliau ištęsėti savo rinkimų kampanijos pažadą.

Likus mažiau nei metams iki prezidento kadencijos pabaigos B.Obama 15 val. 30 min. Grinvičo (17 val. 30 min.) turėtų padaryti pranešimą dėl kalėjimo Gvantanamo įlankos JAV karinėje bazėje uždarymo, pranešė Baltųjų rūmų pareigūnai.

Gvantanamo kalėjime, kuriame anksčiau buvo laikoma bemaž 700 belaisvių, dabar yra likę maždaug 90 įtariamų džihadistų.

2009 metais prezidentu tapęs B.Obama paskelbė, jog sieks uždaryti šį prieštaringai vertinamą kankinimais pagarsėjusį kalėjimą, tačiau prezidento pastangas stabdė įvairios kliūtys, kaip Kongreso pasipriešinimas planui perkelti Gvantanamo kalinius į kitus Amerikos kalėjimus.

B.Obamos nepalaikė ir jo paties administracija – Pentagonas buvo nepatenkintas per lėtu kalinių perkėlimu ir didžiuliais kalėjimo uždarymo kaštais.

Tačiau B.Obamos plane didelių permainų nelaukiama.

Jis seniai kalba, kad daugelį Gvantanamo kalinių reikėtų perkelti į užsienį, o kai kuriuos jų turi teisti karo teismai.

Nedidelė dalis kalinių – kurie yra per pavojingi, kad būtų paleisti, o jų ikiteisminis procesas yra itin sudėtingas, turėtų likti Jungtinėse Valstijose.

Tačiau Kongresas pasisakė prieš Gvantanamo kalinių perkėlimą į JAV, o žmogaus teisių gynėjai išreiškė susirūpinimą dėl kaliniams užsitęsusio teismo laukimo.

Kandidatuodamas į prezidentus ir juo tapęs B.Obama žadėjo uždaryti Gvantanamą, kadangi, pasak jo, įtariamųjų sulaikymas neribotam laikui ir „sustiprintas tardymas“ pažeidžia JAV vertybes ir suteikia kovotojams galingą ginklą, verbuojant naujokus.

Administracija nagrinėja galimybę perkelti Gvantanamo kalinius į tokias karines bazes, Levenverto bazė Kanzase arba JAV karinio jūrų laivyno kalėjimas Čarlstone, Pietų Karolinoje. Tačiau šiam pasirinkimui gali pasipriešinti vietos politikai.

Gvantaname laikomų kalinių perkėlimą į jų kilmės ar trečiąsias šalis sunkina ir neramumai Jemene, į kurį turėjo būti perkelta nemažai likusių belaisvių, ir tai, kad daugelis anksčiau paleistųjų vėl įsitraukė į teroristinę veiklą.

B.Obama yra nustatęs 13 JAV įkalinimo įstaigų, į kurias galima būtų perkelti kalinius iš Gvantanamo, uždarius pastarąjį, sakė antradienį vienas prezidento administracijos pareigūnas.

Vėliau ketinamame paskelbti Gvantanamo kalėjimo uždarymo plane šios įstaigos nebus viešai minimos, bet matyt bus nurodyta, kiek tai galėtų kainoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių