Quantcast

B. Netanyahu pasveikino protestų fone Izraeliui „Eurovizijoje“ atstovaujančią E. Golan

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ketvirtadienį pareiškė, kad „Eurovizijos“ dainų konkurse dalyvaujanti jo šalis „jau laimėjo“ renginio šeimininkėje Švedijoje vykusių propalestinietiškų protestų akivaizdoje.

Protestus jis pavadino „siaubinga antisemitizmo banga“.

Izraelis pateko į šeštadienį vyksiantį didįjį „Eurovizijos“ finalą, nepaisant pasipiktinimo iš tūkstančių demonstrantų, kurie ketvirtadienį Švedijoje protestavo prieš Izraelio veiksmus Gazos Ruože.

Dainininkė Eden Golan ketvirtadienį vykusiame antrajame pusfinalyje 9 tūkst. žiūrovų akivaizdoje Malmės arenoje atliko dainą „Hurricane“, o žiūrovų balsai lėmė jos patekimą į finalą.

Vaizdo žinutėje, skirtoje E. Golan, B. Netanyahu palinkėjo jai sėkmės.

„Žinai ką? Tu jau laimėjai“, – sakė jis.

„Tu ne tik išdidžiai ir įspūdingai pasirodai „Eurovizijoje“, bet ir sėkmingai kovoji su siaubinga antisemitizmo banga“, – pridūrė jis.

Jo komentarai nuskambėjo po to, kai tūkstančiai demonstrantų žygiavo Malmės gatvėmis, protestuodami prieš Izraelio dalyvavimą prašmatniajame dainų konkurse ir reikšdami pasipiktinimą Izraelio karu Gazos Ruože.

Jis prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojai surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį žuvo daugiau kaip 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Tu ne tik išdidžiai ir įspūdingai pasirodai „Eurovizijoje“, bet ir sėkmingai kovoji su siaubinga antisemitizmo banga.

 

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo beveik 35 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Kovotojai taip pat paėmė apie 250 įkaitų. Izraelio vertinimu, Gazos Ruože liko 128 iš jų, iš kurių 36, pareigūnų teigimu, yra žuvę.

Izraelio daina „Hurricane“ buvo iš dalies perrašyta ir jai suteiktas naujas pavadinimas po to, kai „Eurovizijos“ organizatoriai nusprendė, kad originalas turi pernelyg akivaizdžių politinių užuominų.

„Eurovizijos“ taisyklės draudžia politinį turinį.

Izraelis – tarp favoritų

Izraelis – viena iš 26 šalių, kurios šeštadienį varžysis finale, kurį visame pasaulyje turėtų stebėti šimtai milijonų popmuzikos ir spalvingų pasirodymų mėgėjų.

„Na, [...] mane visiškai užplūdo emocijos. Tikrai tokia garbė būti čia, scenoje pasirodyti ir rodyti mūsų balsą bei su pasididžiavimu atstovauti mums, ir patekti į finalą yra beprotiška“, – sakė 20-metė E. Golan spaudos konferencijoje.

Tiesa, atlikėjos pasirodymas arenoje buvo palydėtas ir susirinkusiųjų švilpimų.

Po ketvirtadienio pusfinalio nugalėtoją prognozuojančių lažybų bendrovių sąrašuose Izraelis šovė į viršų ir dabar nusileidžia tik vis dar ryškiu favoritu laikomam atlikėjui „Baby Lasagna“ iš Kroatijos.

Tarp kitų favoritų išlieka ukrainietės alyona alyona (Aliona Aliona) ir Jerry Heil (Džeri Heil), Nemo (Nimo) iš Šveicarijos ir prancūzas Slimane'as (Slimanas).

Visgi Ukraina pasirodys ankstyvuoju antruoju numeriu, taip prodiuseriams apmažinus pergalės tikimybę. Savo ruožtu Šveicarija, Kroatija ir Prancūzija pasirodys finalo pabaigoje.

Izraelio atstovė pasirodys šešta. Po jos į sceną žengs Lietuvai atstovaujantis Silvester Belt.

Protestai „Eurovizijos“ fone

Izraelis „Eurovizijoje“ debiutavo 1973-aisiais ir šį konkursą laimėjo keturis kartus.

Šiemet dėl Izraelio dalyvavimo ir dainos pasirinkimo konkursą temdo palestiniečius palaikančiųjų protestų banga, kai tūkstančiai žmonių išėjo į miestų gatves Jungtinėse Valstijose, Europoje ir kitur.

Policijos duomenimis, ketvirtadienį Malmėje daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, tarp jų ir klimato aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg), susirinko pagrindinėje aikštėje, o po to žygiavo centrine miesto pėsčiųjų prekybos gatve.

Malmėje gyvena daug imigrantų, tarp jų nemažai palestiniečių ir kitų Vidurinių Rytų kilmės žmonių.

„Esu „Eurovizijos“ gerbėja ir man skauda širdį, bet aš boikotuoju“, – naujienų agentūrai AFP sakė 30-metė protestuotoja Hilda, kuri nenorėjo nurodyti savo pavardės.

Negaliu linksmintis žinodama, kad Izraelis dalyvauja, kai visi tie vaikai miršta. Manau, kad tai tiesiog neteisinga.

 

„Negaliu linksmintis žinodama, kad Izraelis dalyvauja, kai visi tie vaikai miršta. Manau, kad tai tiesiog neteisinga“, – kalbėjo ji.

Protestuotojai taip pat laikė plakatus su užrašais „Išlaisvinkite Palestiną“ ir „EUR įteisina genocidą“.

Maždaug 50 protestuotojų atžygiavo iki Malmės arenos, bet policija juos išsklaidė.

Protestuotojai taip pat pateko į „Eurovizijos“ kaimelį, sukurtą tam, kad žiūrovai galėtų stebėti šou dideliuose ekranuose.

Kitur Malmėje policijos saugomi susirinko apie 100 kontrprotestuotojų, kurie išreiškė paramą Izraeliui.

E. Golan po pusfinalio spaudos konferencijoje sulaukė klausimo, ar nemano, kad dėl jos dalyvavimo kiti atlikėjai nesijaučia saugūs.

Ji atsakė, kad „Eurovizijos“ organizatoriai – Europos transliuotojų sąjunga (EBU) – užtikrina saugumą visiems dalyviams.

„Vis dar sugniuždyta šio uragano“

Nuo metų pradžios keliose peticijose buvo reikalaujama, kad Izraelis nebūtų įtrauktas į 68-ąjį kartą vykstantį kasmetinį muzikos konkursą.

Kovo pabaigoje devynių šalių atstovai, tarp kurių buvo ir Nemo iš Šveicarijos, paragino sudaryti ilgalaikes paliaubas.

Dalis ginčų dėl E. Golan dalyvavimo konkurse kilo dėl jos dainos „Hurricane“.

„Pasiimk viską ir palik pasaulį už nugaros. Mažyti, pažadėk man, kad vėl mane priglausi. Aš vis dar sugniuždyta šio uragano“, – dainuoja E. Golan.

Tai ne pirmas kartas, kai „Euroviziją“ krečia nesutarimai dėl regioninio konflikto.

Rusija paskutinį kartą „Eurovizijoje“ dalyvavo 2021 metais, prieš įvykdydama plataus masto invaziją į Ukrainą.

2022-aisiais jos valstybinis transliuotojas buvo pašalintas iš EBU, kuri prižiūri „Euroviziją“.

Malmėje vienas protestuotojas teigė norįs, kad Izraelis taip pat būtų pašalintas.

„Man atrodo, kad jei jie gali pašalinti Rusiją, kodėl jie negali to padaryti su Izraeliu?“ – sakė protestuotojas Marwo Mustafa (Marvas Mustafa).



NAUJAUSI KOMENTARAI

dušanski pasekėjai

dušanski pasekėjai portretas
Kodėl azijatai dalyvauja Eurovizijoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių