Quantcast

B. Johnsonui pasitraukus iš varžybų dėl JK lyderio posto, R. Sunakas arti pergalės

  • Teksto dydis:

Po dramatiško Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) sprendimo atsisakyti drąsaus politinio sugrįžimo konservatorius britas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pirmadienį priartėjo prie premjero posto ir tapimo pirmuoju nebaltaodžiu šalies lyderiu.

Praėjus vos kelioms savaitėms po nesėkmingo pirmojo bandymo vadovauti valdantiesiems toriams, R. Sunakas gali pasiekti stulbinantį likimo posūkį ir laimėti lyderio postą jau pirmadienio popietę po netikėto ekspremjero B. Johnsono žingsnio vėlyvą sekmadienio popietę.

Ketvirtadienį atsistatydinus lyderei Liz Truss (Liz Tras), naujose varžybose dėl ministro pirmininko posto kandidatai turi užsitikrinti mažiausiai 100 konservatorių parlamento narių palaikymą iki pirmadienio 14 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

Šią ribą R. Sunakas peržengė dar penktadienio vakarą, prieš paskelbdamas apie savo kandidatūrą sekmadienį ir surinkdamas beveik 150 viešų torių įstatymų leidėjų nominacijų.

Anot pranešimų, šeštadienį B. Johnsonas ir R. Sunakas surengė pokalbį, besitęsusį iki vėlyvo vakaro.

Pranešama, kad buvęs lyderis sekmadienį taip pat kalbėjosi su ministrų kabineto nare Penny Mordaunt (Peni Mordont), kuri, kaip teigiama, atmetė jo raginimus jį paremti, pažymėdama, kad jos šalininkai greičiau rinktųsi palaikyti R. Sunaką.

B. Johnsonui pasitraukus iš lenktynių – dar net oficialiai nepaskelbus apie savo kandidatūrą – vienintele kita patvirtinta pretendente liko P. Mordaunt.

Tačiau jai sunkiai sekasi įgyti palaikymą – ją viešai palaiko vos kelios dešimtys rėmėjų tarp kolegų parlamento narių. P. Mordaunt, manoma, patirs vis didesnį spaudimą atsisakyti savo kandidatūros į lyderius ir greitai baigti varžybas, JK susiduriant su daugybe krizių.

Jei 49-erių metų politikė atsilaikys ir surinks 100 nominacijų, varžybų nugalėtojas bus išrinktas vėliau šią savaitę, internetu nubalsavus apie 170 tūkst. partijos narių. Tuo atveju rezultatai būtų paskelbti penktadienį.

Vos prieš du mėnesius toriai išrinko L. Truss, o ne R. Sunaką, kuris turėjo didesnį parlamento narių palaikymą. P. Mordaunt yra populiari tarp eilinių torių.

Tačiau pirmiausia 357 torių parlamento nariai pirmadienį nuo 15.30 val. vietos (17.30 val. Lietuvos) laiku iki 17.30 val. vietos (19.30 val. Lietuvos) laiku surengs „orientacinį“ balsavimą, kad išsiaiškintų, kuris kandidatas turi didžiausią paramą susiskaldžiusioje parlamentinėje partijoje.

„Brexito“ veidas B. Johnsonas šeštadienį nutraukė atostogas Karibuose, kad grįžtų į JK, ir sulaukė vyriausybės narių paramos, tarp jų užsienio reikalų sekretoriaus Jameso Cleverly (Džeimso Kleverlio) ir verslo sekretoriaus Jacobo Reeso-Moggo (Džeikobo Riso-Mogo).

Tačiau sekmadienį vėlai vakare B. Johnsonas pripažino, kad „neįmanoma veiksmingai valdyti, jei parlamente nėra vieningos partijos“.

Nors jį „pribloškė“ kolegų skatinimai, jis nenoromis nusprendė, kad „būtų geriausia, jog neleisčiau, kad mano kandidatūra būtų teikiama“, sakoma sekmadienį paskelbtame pareiškime.

„Tikiu, kad galiu daug ką pasiūlyti, bet bijau, kad dabar paprasčiausiai ne laikas“, – pridūrė B. Johnsonas, tvirtindamas, kad užsitikrino 100 nominacijų, kurių reikia, kad patektų į varžybas dėl posto.

„Vienijantis kandidatas“

R. Sunakas iš karto atidavė pagarbą B. Johnsonui, rašydamas platformoje „Twitter“: „Tikrai tikiuosi, kad jis ir toliau prisidės prie viešojo gyvenimo šalies viduje ir užsienyje.“

Kaip teigiama pranešimuose, politikai kalbėjosi iki vėlyvo šeštadienio vakaro – manoma, kad tai buvo pirmas jų susitikimas akis į akį nuo vasarą kilusių politinių nesutarimų.

Tačiau viltis, kad jie kaip nors suformuos vieningą sąrašą, greitai sužlugo, po 12 valandų R. Sunakui paskelbus apie savo kandidatūrą.

Nesutikusi palaikyti R. Sunako, P. Mordaunt, atrodo, ketina ir toliau dalyvauti dabar jau dviejų kandidatų varžybose.

„Penny [Mordaunt] yra vienijantis kandidatas, kuris turi didžiausią tikimybę išlaikyti Konservatorių partijos sparnus vieningus“, – po B. Johnsono pasitraukimo sakė kampanijos šaltinis.

„Apklausos rodo, kad ji yra labiausiai tikėtina kandidatė, galinti išlaikyti 2019 metais Konservatorių partijos iškovotas vietas“, – teigė jis.

Savaitgalį atliktos apklausos rodė, kad toriams lyderio pokytis gali būti naudingas, dėl L. Truss klaidingų žingsnių jų populiarumui nukritus į dar neregėtas žemumas.

Tačiau konservatorių apklausų rengėjo Jameso Johnsono (Džeimso Džonsono) duomenimis, P. Mordaunt reitingas tarp rinkėjų vis vien yra neigiamas (-15), kaip ir R. Sunako (-2).



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
gerai matomai karmos desnis suveike britai prievartavo indus istisa amziu dabar atejo indu valdymo era ir si vandenio era nebus prievartos o zmogiskumo pavizdys DD ?===

nuomonė

nuomonė portretas
Tikėsimės, kad šita indusas bus protingesnis už tuos nuo "inbrydingo" genetiškai seniai išsigimusius ryžus anglų šveplius.

Anonimas

Anonimas portretas
Och tie anglu bomzos. Ant tiek priviso durniu toje didziojoje britanijoje kad net nusispjauti nera kur - vis ant idioto pataikysi. Matot, atsirado spalvotasis su Amerikos ,,Zalia Korta,, kiseneje kuris vadovaus GB durnynui. Cha cha cha .... Washingtonas teisingai daro kad pastatys savo zmogu. Europos durnius turi kazkas valdyti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių