Quantcast

B. Johnsonas susitiko su EK pirmininku: ar vis dar įmanoma susitarti dėl „Brexit“?

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį susitiko derybų su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu), teigdamas, kad vis dar įmanoma sudaryti susitarimą dėl „Brexit“, nors Europos Sąjungos narės itin skeptiškai vertina tokią galimybę, likus tik šešioms savaitėms iki Britanijos išstojimo dienos.

Britanijos lyderis, praeitą savaitgalį palyginęs save su komiksų herojumi stipruoliu Halku, dalyvaus rafinuotuose darbo pietuose Liuksemburge, kur bus vaišinamas sraigėmis ir lašiša.

Dauningo gatvė neoficialiai informavo, kad vizitas Liuksemburge bus dalis pastangų iki spalio 17-ąją vyksiančio ES viršūnių susitikimo susiderėti dėl sklandaus Britanijos išstojimo iš Bendrijos.

Vienas JK atstovas nurodė, kad B. Johnsonas ketina pasakyti J.-C. Junckeriui, jog „pažanga buvo pasiekta, žinant, kad prieš vasaros atostogas daugelis sakė, jog atnaujinti derybas nebūtų įmanoma“.

Europos Sąjunga visuomet pasiruošusi derėtis.

„JK reikia įgyvendinti (2016 metų) referendumo rezultatus ir išvengti naujo atidėjimo; JK nori išpildyti „Brexit“ ir pereiti prie kitų prioritetų, o ES šalių narių lyderiai nori iš naujo derėtis dėl tvarkingo „Brexit“, – tvirtino britų atstovas.

Tačiau Briuselis nesureikšmino kalbų apie proveržį ir teigė, kad B. Johnsonas dar nėra pasiūlęs jokio „teisiškai veikiančio“ pasiūlymo, kad būtų galima iš naujo svarstyti anksčiau suderintą išstojimo susitarimą.

Paspaudęs ranką B. Johnsonui J.-C. Junckeris pareiškė esąs nusiteikęs „atsargiai optimistiškai“ ir teigė, kad „Europa niekada nepraranda kantrybės“, nors varginanti „Brexit“ saga tęsiasi jau ilgiau kaip trejus metus.

Scanpix nuotr.

Šiuo metu ES pirmininkaujančios Suomijos Europos reikalų ministrė Tytti Tuppurainen (Tiuti Tupurainen) per ministrų lygio susitikimą Briuselyje savo ruožtu pateikė pesimistiškesnį vertinimą ir pakartojo Bendrijos seniai reiškiamus nusiskundimus, kad Londonas paprasčiausiai nepasiūlė jokių išsamių schemų, kaip būtų galima atsisakyti dabartiniame išstojimo sutarties projekte numatytos apsidraudžiamosios priemonės dėl Airijos.

„Europos Sąjunga visuomet pasiruošusi derėtis, kai iš JK pusės bus pateikta tinkamų pasiūlymų, – kalbėjo T. Tuppurainen. – Iki šiol nemačiau jokio pasiūlymo, kuris kompensuotų apsidraudžiamąją priemonę.“

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas“ Michelis Barnier (Mišelis Barnjė), prisidėjęs prie lyderių derybų J.-C. Junckerio gimtajame Liuksemburge, praeitą savaitę sakė neturįs „jokios priežastys būti nusiteikęs optimistiškai“.

Europos Parlamentas šią savaitę balsuos dėl rezoliucijos, atmetančios B. Johnsono reikalavimą, kad iš susitarimo būtų pašalinta apsidraudžiamoji priemonė, turinti užtikrinti, jog siena tarp Airijos Respublikos ir JK priklausančios Šiaurės Airijos išliktų atvira.

B. Johnsonas tvirtina, kad priemonė, numatanti galimybę, jog Jungtinei Karalystei po „Brexit“ dar kurį laiką reikės laikytis ES muitų sąjungos taisyklių, turi būti atšaukta, kad jis galėtų pateikti atnaujintą susitarimą tvirtinti Bendruomenių Rūmams.

Tačiau tačiau tokiam susitarimui dar turėtų pritarti kitų 27 ES šalių lyderiai ir Europos Parlamentas, kad Britanijai spalio 31-ąją netektų pasitraukti iš Bendrijos be jokio susitarimo. Verslo bendruomenė nuogąstauja, kad vadinamasis kietas „Brexit“ sukeltų chaosą ekonomikoje abipus Lamanšo sąsiaurio.

B. Johnsonas savo ruožtu tvirtina, kad verčiau „gulėtų negyvas griovyje“ negu prašytų kitų ES lyderių trečiąkart atidėti „Brexit“.

„Neabejokite – jeigu negalėsime gauti sutarties, abiem pusėms tinkamos sutarties, tuomet JK vis tiek išstos“, – sakoma B. Johnsono straipsnyje, pirmadienį paskelbtame laikraščio „Daily Telegraph“.

Neįveikiamas Halkas

JK vyriausybės atstovas spaudai sakė, kad Britanija atsisakytų atidėti „Brexit“, net jei tai būtų pasiūlyta.

Kuo piktesnis Halkas tampa, tuo jis pasidaro stipresnis ir visuomet ištrūksta.

Sunku prognozuoti, kas gali būti sutarta per pirmadienio pietus. Po jų bendras pareiškimas nėra numatytas, tačiau M. Barnier  susitiks atskiro pokalbio su Britanijos „Brexit“ reikalų sekretoriumi Stephenu Barclay (Stivenu Barklajumi). 

Sekmadienį interviu britų visuomeniniam transliuotojui S. Barclay užsiminė, kad siekiant išspręsti klausimus dėl sienos, pereinamasis laikotarpis po „Brexit“ gali būti pratęstas po 2020 metų.

Tuo tarpu B. Johnsonas savaitgalį palygino save su „Marvel“ komiksų superherojumi Halku – nevaldomu, galingu mutantu, kuris yra radiacijos paveikto mokslininko Briuso Banerio alter ego.

Scanpix nuotr.

„Kuo piktesnis Halkas tampa, tuo jis pasidaro stipresnis ir visuomet ištrūksta, nesvarbu, kaip smarkiai būna supančiotas“, – kalbėjo ministras pirmininkas interviu „The Mail on Sunday“.

B. Johnsono strategija neturi palaikymo namuose – maištaujantys konservatorių parlamentarai ir opozicijos įstatymų leidėjai priėmė teisės aktą, įpareigojantį premjerą prašyti atidėti „Brexit“, jeigu jam nepavyks sudaryti susitarimo su Briuseliu.

JK Aukščiausiasis Teismas šią savaitę spręs dėl skundo, kuriuo prašoma panaikinti B. Johnsono sprendimą sustabdyti parlamento darbą ir sutrumpinti debatams likusį laiką.   

M. Barnier trečiadienį kreipsis į Europos Parlamentą Strasbūre, o europarlamentarai turėtų balsavimu dar kartą patvirtinti ES poziciją dėl „Brexit“ ir reikalavimą palikti apsidraudžiamąją priemonę. 

Po pietų su J.-C. Junckeriu JK premjeras turi susitikti su Liuksemburgo ministru pirmininku Xavier Betteliu (Ksavjė Beteliu). Po derybų numatyta jų bendra spaudos konferencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių