Quantcast

B. Johnsonas sieks įtikinti parlamentą paremti „Brexit“ susitarimą

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį, pasiekęs pergalę Europos Sąjungoje, grįžta namo ir sieks įtikinti skeptiškai nusiteikusius britų parlamentarus paremti jo „Brexit“ susitarimą.

B. Johnsonas su ES lyderiais ketvirtadienį susitarė dėl naujo „Brexit“ susitarimo, kuris sudaro sąlygas jam tesėti savo pažadą spalio 31-ąją išvesti JK iš Bendrijos. Tačiau susitarimui dar turi pritarti britų Bendruomenių Rūmai, šeštadienį per specialią sesiją aptarsiantys sutarties tekstą, kuriam daug parlamentarų griežtai nepritaria.

Ministras pirmininkas, kuris po kelias dienas trukusių intensyvių derybų atrodė pavargęs, vėlai ketvirtadienį spaudos konferencijoje Briuselyje sakė esąs įsitikinęs, kad jo šalies parlamentas pritars Londono ir Briuselio pasiektam „Brexit“ susitarimui.

Tačiau jis neturi daugumos Bendruomenių Rūmuose, opozicinės partijos pasisakė prieš susitarimą ir net jo sąjungininkai parlamente, Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP), sako negalinti paremti sutarties sąlygų.

Jei Bendruomenių Rūmai šeštadienį atmes susitarimą, B. Johnsonas pagal įstatymą bus priverstas prašyti ES jau trečią kartą atidėti „Brexit“, nors pats jis sako, kad to nedarys.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sakė, kad Briuselis nemato būtinybės dar tęsti komplikuotą, jau trejus metus trunkantį „Brexit“ procesą.

„Mes turime susitarimą. Britų ministras pirmininkas turi užtikrinti, kad jis įveiktų kliūtis britų parlamente. Aš atmetu bet kokį pratęsimą“, – sakė jis, nors bet koks Londono prašymas atidėti išstojimą būtų skirtas ES lyderiams.

Penktadienį eidamas iš Europos Sąjungos viršūnių susitikimo, kuriame bloko lyderiai patvirtino susitarimą, J. C. Junckeris perspėjo, kad jei Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmai nepritars „Brexit“ susitarimui, „atsidursime itin komplikuotoje situacijoje“.

„Tai mūsų šansas“

B. Johnsonas, kuris buvo svarbi 2016 metų referendumo kampanijos už „Brexit“ figūra, vadovavimą vyriausybei perėmė liepos mėnesį, žadėdamas laikytis „Brexit“ spalio 31-osios termino nepriklausomai nuo to, ar bus pasiektas susitarimas su ES.

Jis pažadėjo iš naujo derėtis dėl pernai su Briuseliu pasiekto susitarimo, kurį britų parlamentas atmetė tris kartus, labiausiai ginčijamų elementų.

Tačiau B. Johnsonui teko pripažinti, kad Britanijos išlaisvinimas nuo keturis dešimtmečius trukusios ekonominės, teisinės ir politinės integracijos su kaimynėmis Europoje nėra lengva užduotis.

Galiausiai ketvirtadienį buvo pasiektas kompromisinis susitarimas su naujomis priemonėmis, turinčiomis užtikrinti atvirą sieną tarp JK provincijos Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos.

„Atrodo, kad esame labai arti paskutinio ruožo“, – bloko lyderiams pritarus tekstui sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

B. Johnsonas patikino kitus Europos lyderius, kad gali prastumti susitarimą Britanijos parlamente.

„Esu tikras, kad kai mano kolegos parlamente išnagrinės šį susitarimą, jie norės už jį balsuoti šeštadienį ir tolesnėmis dienomis“, – ketvirtadienį žurnalistams pareiškė B. Johnsonas.

„Tai mūsų, kaip demokratų, šansas Jungtinėje Karalystėje įvykdyti „Brexit“ ir išeiti spalio 31 dieną“, – pridūrė jis.

Leiboristų įkalbinėjimas

Tačiau DUP yra sakiusi, kad negali paremti šių planų, nes pastangos išvengti patikrinimų prie Airijos sienos nulemtų naujus prekybos barjerus tarp Šiaurės Airijos ir likusios JK dalies.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija, Škotijos nacionalinė partija (SNP) ir Liberalų demokratų partija (LDP) taip pat nepritaria susitarimui.

Dėl jų reakcijos svaro kursas vėl smuko, nors po naujienų apie susitarimą buvo pakilęs į aukščiausią per penkis mėnesius lygį.

Siekdamas paramos savo susitarimui B. Johnsonas šią savaitę surengė susitikimų su DUP ir kitais parlamentarais, ketvirtadienį daug kalbėjosi telefonu ir tą patį darys penktadienį, sakė vienas Dauningo gatvės pareigūnas.

Tačiau labai trūkstant paramos, jam reikia patraukti savo pusėn leiboristų parlamentarus, atstovaujančius „Brexit“ šalininkams.

Leiboristų vadovybė prieštarauja naujajam susitarimui, nes jis nulemtų ne tokius glaudžius ryšius tarp Britanijos ir ES kaip buvo numatoma anksčiau. Be to, partija ragino surengti antrą referendumą dėl bet kokios sutarties.

„Susitarimas, kurį jis pasiūlė, nukreipia Britaniją nereguliuojamos visuomenės ir nacionalinio turto išpardavimo Amerikos korporacijoms kryptimi“, – sakė leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas).

Tačiau B. Johnsonas tvirtino, kad Britanija yra įsipareigojusi dėl „aukščiausių įmanomų standartų“ aplinkos ir socialinei apsaugai.

Pasak vieno pareigūno, jis sieks patikinti atskirus leiboristų parlamentarus, kad tai gali būti užtikrinta „Brexit“ susitarimo įgyvendinimo įstatyme, kurio projektas galėtų būti pateiktas jau pirmadienį, jei parlamentas pritars susitarimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių