Quantcast

B. Johnsonas labai kremtasi, kad spalio 31-ąją neįgyvendino „Brexit“

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sekmadienį pareiškė, kad ketina atsiprašyti Konservatorių partijos narių, pirmininko rinkimuose už jį balsavusių dėl pažado išvesti šalį iš Europos Sąjungos iki spalio 31 dienos.

Sekmadienį televizijai „Sky News“ premjeras sakė „labai apgailestaujantis“, kad jam nepavyko spalio 31-ąją įgyvendinti „Brexit“.

B. Johnsonas taip pat sukritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), anksčiau šią savaitę pareiškusį, kad Londono ir Briuselio susitarimas neleis ateityje JK ir Jungtinėms Valstijoms sudaryti prekybos sutarties.

„Nenoriu kaip nors apšmeižti prezidento, bet šiuo atžvilgiu jis akivaizdžiai klysta“, – pareiškė JK premjeras.

„Visi, pažiūrėję į mūsų susitarimą, mato, kad tai yra puikus susitarimas... jis leidžia mums visiškai neribotai kontroliuoti savo tarifų tvarkaraštį“, – tvirtino jis.

Ketvirtadienį D. Trumpas per savo bičiulio Nigelo Farage'o (Naidželo Faradžo) vedamą radijo laidą sakė, kad „pagal tam tikrus susitarimo aspektus negalima to daryti, negalima prekiauti“.

B. Johnsono planą išstoti iš ES spalio 31 dieną su „skyrybų“ sutartimi ar be jos užblokavo parlamentas, įpareigojęs jį prašyti Briuselio pratęsti „Brexit“ terminą. Pažadas tądien įgyvendinti „Brexit“ buvo vienas svarbiausių jo programoje šių metų vasarą siekiant Konservatorių partijos lyderio ir JK premjero posto.

Premjeras anksčiau tvirtino, kad verčiau „gulėtų negyvas griovyje“, negu toleruotų dar vieną užsitęsusio „Brexit“ atidėjimą.

ES sutiko iki sausio 31 dienos pratęsti „Brexit“, dėl kurio JK piliečiai apsisprendė per 2016-ųjų referendumą, terminą.

N. Farage'as sekmadienį pareiškė nesieksiantis per gruodį vyksiančius rinkimus tapti parlamentaru, bet perspėjo, kad jo partija mes iššūkį toriams visoje šalyje.

„Ar man reikėtų rasti vietą ir mėginti patekti į parlamentą? Ar geriau prisidėčiau prie kampanijos keliaudamas po visą Jungtinę Karalystę ir palaikydamas 600 kandidatų? Nusprendžiau, kad teisingas yra antras variantas“, – sakė jis transliuotojo BBC laidų vedėjui Andrew Marrui (Endriui Marui).

„Brexit“ partija buvo įsteigta anksčiau šiemet, prieš Europos Parlamento rinkimus, kuriuos ji užtikrintai laimėjo JK.

Tačiau N. Farage'as, nuo 1999 metų dirbantis europarlamentaru, anksčiau jau septynis kartus mėgino tapti britų įstatymu leidėju, bet jam nė karto nepavyko.

B. Johnsonas atmetė siūlymą kurti aljansą

Sekmadienį premjeras dėl nesėkmės laiku įgyvendinti „Brexit“ apkaltino parlamentą, priėmusį, jo teigimu, „Pasidavimo aktą“.

Šis įstatymas įpareigojo vyriausybę prašyti ES pratęsti „Brexit“ terminą ir priimti Briuselio pasiūlytą datą, kad JK nepaliktų Bendrijos neturėdama ratifikuoto „skyrybų“ susitarimo.

Britų parlamentarai preliminariai pritarė B. Johnsono išsiderėtam susitarimui, bet sugriovė jo planus prastumti jį parlamente iki spalio 31-osios.

B. Johnsonas gruodžio 12 dieną sušaukė pirmalaikius visuotinius rinkimus, tikėdamasis išeiti iš politinės aklavietės, dėl kurios jau triskart teko atidėti šalies išstojimą iš ES.

Premjero išsiderėtą „Brexit“ susitarimą kritikuojančio N. Farage'o „Brexit“ partija siūlė toriams sudaryti rinkimų aljansą, bet B. Johnsonas dar kartą atmetė šį pasiūlymą.

„Atmetu pakto su bet kuo [galimybę], nes nemanau, kad tai būtų protinga“, – tvirtino premjeras.

„Tegaliu pagarbiai pasakyti visų kitų partijų lyderiams, kad vienintelis tikėtinas balsavimo už juos, o ne už mus, konservatorius, padarinys būtų tai, kad tokiu atveju tikriausiai gautumėte [Leiboristų partijos lyderį] Jeremy Corbyną (Džeremį Korbiną)“, – nurodė vyriausybės vadovas.

Kadangi toriai, siekiantys gruodžio 12 dieną laimėti daugumą parlamente, turi pasikliauti „Brexit“ šalininkų parama, stiprios N. Farage'o partijos pozicijos grasina suskaldyti euroskeptikų stovyklą ir suteikti leiboristams galimybę į savo rankas paimti valdžią.

Nepaisant tokios perspektyvos, N. Farage'as ir toliau priešinasi B. Johnsono suderintam susitarimui, ir net užsisakė dviejų puslapių reklamą laikraštyje „Sunday Express“, teigiančią, kad „Boriso sutartis nėra „Brexit“.

Žmonės „turi suprasti, kad siūlomi glaudūs ryšiai su visomis Europos institucijomis, dar vienas derybų etapas, kuris tęstųsi mažiausiai trejus metus“, pareiškė jis A. Marrui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lorduk

lorduk portretas
spjauk i monarchus ir daryk referenduma tai tapsi vyru zinomu per A kitu atveju lieki menkysta pastumdeliu kurio niekas neprisimins?............

gikas

gikas portretas
Dar ne pagriovyje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių