Quantcast

B. Gatesas skyrė 50 mln. dolerių Alzheimerio ligos tyrimams

  • Teksto dydis:

Vienas iš „Microsoft“ steigėjų Billas Gatesas (Bilas Geitsas) pirmadienį paskelbė, kad skyrė 50 mln. dolerių (beveik 43 mln. eurų) tyrimams dėl Alzheimerio (Alcheimerio) ligos gydymo.

Savo tinklaraštyje B. Gatesas parašė, kad tas lėšas tyrimams paaukojo iš savo nuosavo turto, o ne labdaros fondo „Bill & Melinda Gates Foundation“.

„Iš visų sutrikimų, kurie mus kankina senatvėje, vienas išsiskiria kaip itin didelė grėsmė visuomenei – Alzheimerio liga“, – pareiškė B. Gatesas.

„Mokslininkai dar turi išsiaiškinti, kas būtent sukelia Alzheimerio ligą arba kaip neleisti šiai ligai suniokoti smegenų, – rašė jis. – Jungtinėse Valstijose tai yra vienintelė iš 10 dažniausių mirties priežasčių, neturinti jokio veiksmingo gydymo būdo.“

B. Gatesas nurodė, kad skiria 50 mln. dolerių Londone įsikūrusiam fondui „Dementia Discovery Fund“, privačių asmenų ir valdžios finansuojamai organizacijai, remiančiai inovatyvius demencijos tyrimus.

Multimilijardierius filantropas sakė, kad vaistų nuo Alzheimerio ligos, kuri paveikia apie 50 mln. žmonių visame pasaulyje, reikia nedelsiant, nes pagerėjus medicininei priežiūrai, pailgėja žmonių gyvenimo trukmė.

Jis pažymėjo, kad jo paties tėvas netrukus švęs 92-ąjį gimtadienį – „pasiekimas, kuris buvo praktiškai neįsivaizduojamas, kai jis gimė“.

B. Gatesas sakė, jog esama beveik 50 proc. tikimybės, kad žmonėms, įkopusiems į devintą dešimtį, gali išsivystyti Alzheimerio liga.

„Jei susirgsite šia liga įkopę į 7-ąją arba 8-ąją dešimtį, jums gali reikėti brangios priežiūros ištisus dešimtmečius“, – teigė jis.

„Jei nebus didelio proveržio, tos išlaidos ir ateinančius metus ir dešimtmečius ir toliau mažins sveikatos priežiūros biudžetus“, – rašė B. Gatesas.

Jis pripažino, kad Alzheimerio ligos tyrimai turėtų būti ilgalaikis projektas.

„Pirmųjų vaistų nuo Alzheimerio ligos galbūt neatsiras per artimiausią dešimtmetį ar dar ilgiau, ir iš pradžių jie bus labai brangūs“, – teigė B. Gatesas.

„Kai ateis ta diena, mūsų fondas gali apsvarstyti, kaip galime išplėsti prieigą (prie vaistų) skurdžiose šalyse“, – pridūrė jis.

„Matėme, kaip mokslinės inovacijos paverčia kažkada mirtinas ligas, pavyzdžiui, ŽIV, į chroniškus susirgimus, kuriuos galima kontroliuoti vaistais, – sakė jis neprarasdamas optimizmo. – Tikiu, kad galime padaryti tą patį (o gal net geriau) ir su Alzheimerio liga.“

„Bill & Melinda Gates Foundation“ daugiausia dėmesio skiria kovai su tokiomis užkrečiamomis ligomis, kaip maliarija ir poliomielitas, neturtingose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių