Pereiti į pagrindinį turinį

Apie rusų karių įvedimą į Donbasą: tai rodo, kad V. Putinas nieko nepasiekė

2022-02-23 16:14 diena.lt inf.

Lietuva, Latvija ir Estija reikalauja labai griežtų sankcijų Rusijai dėl jos veiksmų Ukrainoje. Pasak Seimo nario Audronio Ažubalio, tai, kad Rusija pripažino separatistines „respublikas“, tik įrodo, kad V. Putinas pralaimi, praneša LNK Info diena.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Scanpix nuotr.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pranešė stabdantis dujotiekio projektą „Nord Stream 2“, reaguodamas į Maskvos sprendimą pripažinti du prokremliškus separatistinius Ukrainos regionus. Seimo narys A. Ažubalis sveikino tokį sprendimą.

„Pirmiausia norėčiau pagirti ir pasakyti gerą žodį naujajam Vokietijos kancleriui, nes aš suprantu, kad tai buvo savarankiškas Vokietijos žingsnis. Gal partneriai ir buvo informuoti, bet „Nord Stream 2“ sustabdymas, manau, uždavė tam tikrą toną visiems Vakarams ir JAV, nes visi supranta, kad šitas sustabdymas yra pakankamai skausmingas Vokietijai visais požiūriais: ir politiniu, ir praktiniu“, – sakė A. Ažubalis.

Jis svarstė, ar sankcijos turės realų poveikį tam, kas vyksta Ukrainoje.

Jis nieko nepešė iš savo tos milžiniškos jėgos koncentracijos aplink Ukrainą ir Vakarų gąsdinimų.

„Tai, kad Rusija yra pasiruošusi ir nedaro nieko neapgalvotai, impulsyviai, manau, yra teisybė. Naftos ir dujų sukauptas rezervas leidžia V. Putinui kuriam laikui jaustis ramiam bent jau ekonominiu požiūriu. Žinoma, jei jis eis toliau ir peržengs tą administracinę liniją Ukrainoje, tada, manau, mes pamatytume visai kitą vaizdelį ir tai būtų tas „trigeris“, kuris leistu visiems Vakarams priimti labai rimtas sankcijas, pradedant SWIFT ir kitais dalykais. Bet kol ta linija neperžengta, draugystės ir verslo su Rusija atstovai gali jaustis pakankamai komfortiškai“, – teigė A. Ažubalis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Seimo narys aptarė ir vakarykščius įvykius – Rusija pripažino separatistines „respublikas“, į Donbasą atsiuntė rusų karius.

Esmė ta, kad Vakarai nepasimoko.

„Manau, kad tai liudija viena, kad V. Putinui nepavyko perlaužti Vakarų, t. y. priversti atsisakyti NATO „atvirų durų“ politikos, priversti NATO atsitraukti ir nebūti tokiu aktyviu Centrinėje ir Rytų Europoje. Kadangi jis nieko nepasiekė, o kažką reikėjo parodyti ir padėti ant stalo, jis padėjo rimtą dalyką. Tačiau tai liudija, kad jis, galima sakyti, pralaimi. Tai kainuoja daug nervų visam civilizuotam pasauliui, sukuria daug įtampų. Jis nieko nepešė iš savo tos milžiniškos jėgos koncentracijos aplink Ukrainą ir Vakarų gąsdinimų. Manau, šiuo metu jis bando išeiti iš situacijos štai tokiu būdu. Žinoma, daugiausia dirbama vidinei auditorijai, rinkėjui, politiniam elitui“, – kalbėjo Seimo narys.

Tačiau tokie veiksmai, pasak A. Ažubalio, nėra tai, ko pasaulis labiausiai bijojo.

„Visi bijojo tiesioginės agresijos ir didelio masto puolimo, daugybės aukų – štai ko bijojo. O šiuo atveju, manau, tų valstybėlių pripažinimas tik rodo, kad daugiau nieko nepasiekta. Tačiau Vakarų tradicinė diplomatija neveikia, kai tu turi reikalą su necivilizuotu režimu, su autokratija, diktatūra. Esmė ta, kad Vakarai nepasimoko“, – tikino pašnekovas.