Quantcast

Austrija žada „saugoti“ savo sienas, Vokietijai siūlant sprendinį dėl migrantų

  • Teksto dydis:

Austrijos vyriausybė antradienį perspėjo galinti „imtis priemonių apsaugoti“ savo sienoms, Vokietijai ruošiantis apriboti migrantų atvykimą pagal kompromisinį susitarimą, turintį padėti išvengti politinės krizės Berlyne.

Jeigu pirmadienį vakare sudarytam susitarimui pritars visa Vokietijos vyriausybė, „privalėsime imtis priemonių, kad išvengtume nepalankios padėties Austrijai ir jos žmonėms“, sakoma Vienos vyriausybės pranešime.

Austrija pareiškė, kad bus „pasiruošusi imtis priemonių apsaugoti mūsų pietines sienas“, ypač su Italija ir Slovėnija.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį sudarė susitarimą dėl migracijos su savo maištinguoju vidaus reikalų ministru Horstu Seehoferiu (Horstu Zėhoferiu) ir išsprendė aštrų ginčą, kėlusį pavojų šalies vyriausybei.

Pirmadienį pasiektu susitarimu abi pusės sutiko pasienyje įkurti uždarus „tranzito centrus“ – panašius veikiančius į oro uostuose. Šios įstaigos leistų Vokietijos tarnyboms sparčiau nagrinėti prieglobsčio prašytojų pateiktus dokumentus.

Asmenys, kurių prašymai nebūtų patenkinti, galėtų būti išsiųsti į Europos Sąjungos šalį, iš kurios jie atvyko, jeigu ta valstybė sutiks juos priimti, sakoma plane, parengtame A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir jos ilgametės sąjungininkės – Bavarijos žemėje veikiančios H. Seehoferio Krikščionių socialinės sąjungos (CSU).

Tarp pasiūlymų yra planas į Vokietiją atvykstančius prieglobsčio ieškotojus atgal į Austriją, jeigu jų nebūtų įmanoma grąžinti į ES valstybes, į kurias šie asmenys pirmiausiai atvyko.

Austrija sakė, kad būtų pasiruošusi imtis panašių priemonių varžyti prieglobsčio ieškotojų judėjimui per jos pietines sienas. Tikėtina, kad tokie žingsniai tarsi domino kaladėlių banga paveiktų ir kitas Europos valstybes.

„Dabar laukiame skubaus Vokietijos pozicijos išaiškinimo federaliniu lygiu“, – sakoma pareiškime, pasirašytame konservatyvių pažiūrų Austrijos kanclerio Sebastiano Kurzo (Sebastiano Kurco) ir jo sąjungininkų iš kraštutinės dešiniosios Laisvės partijos – vicekanclerio Heinzo-Christiano Strache (Heinco Kristiano Štrachės) ir vidaus reikalų ministro Herberto Kicklio (Herberto Kiklio).

„Svarstymai Vokietijoje ir vėl pasirodo esantys svarbūs bendrai Europos išorinių sienų apsaugai“, – sakoma pranešime.

S. Kurzas antradienį Strasbūre supažindins Europos Parlamentą su savo prioritetais per pusmetį truksiantį Austrijos pirmininkavimą Europos Sąjungai. Prognozuojama, kad migracijos klausimai bus paminėti tarp svarbiausių problemų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Asmenys, kurių prašymai nebūtų patenkinti, galėtų būti išsiųsti į Europos Sąjungos šalį, iš kurios jie atvyko, jeigu ta valstybė sutiks juos priimti" - o jei nesutiks, tai - į faršą?.. (ar vėl krosnis užkurs)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių