Quantcast

Australų kantrybė išseko: valdžią ragina imtis veiksmų dėl klimato kaitos

Dešimtys tūkstančių australų penktadienį visoje šalyje protestavo ir ragino konservatorių vyriausybę aktyviau kovoti su visuotiniu atšilimu ir mažinti iškastinio kuro naudojimą, Australiją siaubiant dešimčių aukų pareikalavusiems gaisrams.

Per beprecedenčius gaisrus jau žuvo mažiausiai 26 žmonės, liepsnos sunaikino iš viso per 2 tūkst. namų.

„Mes netekome šių gyvybių dėl savo neveiklumo, – naujienų agentūrai AFP sakė protestuotojas Monty'is Oldroydas. – Tai yra visiška katastrofa. Turiu kelis draugus ir šeimos narius, kurie gyvena kaimiškose vietovėse. Jų namams buvo kilusi grėsmė, jie net buvo sunaikinti, jie prarado savo pragyvenimo šaltinius.“

Manau, kad vyriausybė turi imtis veiksmų tuojau pat, jei norime panaikinti klimato kaitos poveikį mūsų ateities kartų, mūsų planetos, mūsų žmonių ir mūsų gyvūnų labui.

Dėl gaisrų Australijoje kyla visuomenės įtampa, o kai kurie šalies gyventojai kaltina premjero Scotto Morrisono vyriausybę dėl to, kad ši nesiima veiksmų dėl klimato kaitos ir remia anglies kasybą, kuri prisideda prie visuotinio atšilimo.

Demonstrantai Sidnėjuje laikė plakatus su užrašais „Keisk politiką, o ne klimatą“ ir „Pasitikėk mokslu“ bei ragino S. Morrisoną atsistatydinti.

Gaisrus sustiprino ilgalaikė sausra ir klimato kaita, dėl kurios, kaip įspėja ekspertai, tokie didžiuliai gaisrai gali tapti dar dažnesni ir stipresni.

2019-ieji Australijoje buvo sausiausi ir karščiausi metai orų stebėjimo istorijoje. Gruodžio viduryje užfiksuota aukščiausia 2019 m. vidutinė paros temperatūra, siekusi 41,9 laipsnio Celsijaus.

Australija yra viena iš šalių, kurios vienam gyventojui tenka daugiausia šiltnamio dujų taršos pasaulyje, nes šalyje naudojama daug anglies energijos, o gyventojų skaičius yra palyginti nedidelis – 25 mln.

„Manau, kad vyriausybė turi imtis veiksmų tuojau pat, jei norime panaikinti klimato kaitos poveikį mūsų ateities kartų, mūsų planetos, mūsų žmonių ir mūsų gyvūnų labui“, – AFP sakė protestuotoja Victoria Edghill.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
ten anglosaksu emigrantu palikuonys isnaikino aborigenus kaip ir jav indenus ir patys nedirba bet vercia kitus dirbt o kai uzgriuvo stichija jesko kaltu patys kalti budami lieka tik statyti vamzdi i Antarktyda ir pumpuoti salta ora o kitu vamzdziu karsta pusti atgalios taip bus pasiektas balansas /kolkas/ nes kas bus su visa planeta jems bus dzin svarbu aborigenija nes visi kiti apie tai nesirupino nes tokie patys gamtos /myletojai/ ant popieriaus juk kapitalizme svarbiau pinigai kuriam proto nereikia?......

...

... portretas
Taip, BŪTINA kiek galint greičiau išjungt tas vėjo (velnio) jėgaines, viskas TIK per jų į suktukus susuktus vėjus!

Anonimas

Anonimas portretas
Eitų geriau gaisrų gesinti nežvygavę į megafonus tie slunkiai...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių