Quantcast

Aukšto rango Japonijos ir Kinijos pareigūnai surengė septynių valandų derybas

Japonijos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais susitiko su Kinijos aukšto rango diplomatu; per septynias valandas trukusį susitikimą, be kita ko, buvo aptarti Taivano ir Ukrainos klausimai, ketvirtadienį pranešė Japonijos vyriausybės pareigūnas.

Takeo Akiba (Takėjas Akiba) priėmė Kinijos kvietimą ir trečiadienio popietę atvyko į Tiandzino miestą į pietryčius nuo Pekino susitikti su Yang Jiechi (Jang Dzieči), naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

Dviejų didžiausių Azijos ekonomikų ryšius ilgą laiką temdė įvairios problemos – nuo karų istorijos iki teritorinių ginčų.

Pastarosiomis savaitėmis Japonija pareiškė protestą dėl Kinijos raketų, kurios, jos manymu, nusileido jos ekonominiuose vandenyse per karines pratybas šalia Taivano, o Kinija „rimta provokacija“ pavadino Japonijos ministrų apsilankymą prieštaringai vertinamoje šventovėje.

Abu aukšto rango pareigūnai pasinaudojo proga per susitikimą aptarti įvairius geopolitinius klausimus, įskaitant Kinijos masines karines pratybas aplink Taivaną ir Rusijos invaziją į Ukrainą.

Per susitikimą, kurio metu buvo surengta vakarienė, T. Akiba „perdavė Yang Jiechi Japonijos poziciją“ dėl Taivano ir pabrėžė „taikos ir stabilumo“ Taivano sąsiauryje svarbą.

Patarėjas saugumo klausimais taip pat pritarė ministrui pirmininkui Fumio Kishidai (Fumijui Kišidai), „pasmerkusiam ir protestuojančiam“ dėl pastarojo Pekino karinės galios demonstravimo, sakė Japonijos nacionalinio saugumo sekretoriato, kuriam vadovauja Takeo Akiba, pareigūnas.

Susitikimas įvyko praėjus dviem savaitėms po to, kai JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi)  vizitas į Taivaną išprovokavo įnirtingą Kinijos vyriausybės reakciją ir Pekinas pradėjo didžiausias per visą savo istoriją karines pratybas aplink autonomiją turinčią salą, kurią laiko savo teritorija.

T. Akiba ir Yang Jiechi taip pat aptarė nuolatinius nesutarimus dėl salelių Rytų Kinijos jūroje, kurios yra ilgamečio Japonijos ir Kinijos ginčo centre, sakė pavardės nenorėjęs skelbti pareigūnas.

Japonija liepą pareiškė diplomatinį protestą Kinijai dėl Kinijos karinio jūrų laivyno laivo plaukiojimo netoli tų salų.

Trečiadienį T. Akiba pakartojo Japonijos poziciją dėl Rytų Kinijos jūroje esančių salų, kurias japonai vadina Senkaku, o kinai – Diaoju salomis, ir dėl didėjančio Kinijos aktyvumo jūroje, sakė pareigūnas.

Derybos įvyko prieš rugsėjo 29 dieną minimas 50-ąsias Japonijos ir Kinijos santykių normalizavimo metines.

Kinijos ir Japonijos pareigūnai susitarė, kad abi šalys „dės abipuses pastangas, kad jų dvišaliai ryšiai būtų konstruktyvūs ir stabilūs“.

Jų susitikime taip pat buvo paliesta Šiaurės Korėja. T. Akiba išreiškė „didelį Japonijos susirūpinimą“ dėl jos raketų ir branduolinių ginklų kūrimo, sakė pareigūnas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių