Quantcast

Aukščiausi JAV ir Rusijos generolai susitiko Helsinkyje

  • Teksto dydis:

JAV ir Rusijos karinių štabų vadovai trečiadienį pirmą kartą per 20 mėnesių susitiko Helsinkyje, Vašingtonui tikintis paramos toliau tęsti ekstremistų sekimą Afganistane.

Jungtinio štabo viršininkas generolas Markas Milley pirmą kartą nuo 2019 metų gruodžio susitiko su Rusijos generalinio štabo viršininku generolu Valerijumi Gerasimovu, sakoma Pentagono pranešime.

„Susitikimas buvo tęsinys derybų, kuriomis siekiama pagerinti abiejų valstybių karinių lyderių bendravimą, kad būtų mažinama rizika ir konfliktų pavojus“, – sakė M. Milley atstovas spaudai pulkininkas Dave'as Butleris. Jis nepateikė jokių detalių, nes abi šalys sutarė, kad pokalbis bus privatus.

Susitikimas įvyko Pentagonui ieškant vietų prie Afganistano sienos, iš kurių būtų galima stebėti džihadistų grupuotes „Al-Qaedą“ ir „Islamo valstybę“ po JAV pasitraukimo iš šalies praėjus 20-iai metų. Susirūpinusi dėl abiejų grupuočių atgimimo JAV kariuomenė pareiškė, kad „už horizonto“ išlaikys gebėjimą joms smogti, jei kils grėsmė. Tačiau tai būtų lengviau, jei Pentagonas galėtų veikti iš vienos ar kelių į šiaurę nuo Afganistano esančių šalių, kuriose tūkstantmečio pradžioje turėjo bazių, pavyzdžiui, Uzbekistano, Tadžikistano ir Kirgizijos. Šiuo metu JAV kariuomenė neturi galimybės patekti į jokias Centrinės Azijos šalis tokioms operacijoms vykdyti, o Rusija, laikanti jas savo įtakos zona, ten turi bazių.

Kitas klausimas, kuris galėjo būti aptariamas M. Milley ir V. Gerasimovo derybose, yra Ukraina, kuriai Vašingtonas tiekė ginklus ir atsargas kovoje su Rusijos remiamais separatistais.

Pirmadienį Ukraina pradėjo bendras karines pratybas su JAV ir kitomis NATO šalimis, nes įtampa su Rusija išlieka didelė dėl ilgai rusenančio konflikto šalies rytuose. Balandį Rusija prie Ukrainos sienų sutelkė apie 100 tūkst. karių ir sukėlė būgštavimus, kad konfliktas dar labiau įsiplieks. Vėliau Maskva paskelbė šias pajėgas atitraukusi.

Viljama Sudikienė (ELTA)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Legionierius

Legionierius portretas
Vienam diržo sagtis ne vietoj,kitam švarkas per didelis.

Aisk.

Aisk. portretas
JAV generolui siulyciau savo sveikata pasirūpinti, nes turi problemų su ją.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių