Quantcast

Atvykėlių iš Kinijos testavimas: bandymas išvengti naujų COVID-19 atmainų ar diskriminacija?

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos (EK) Krizių valdymo komitete – įtempti svarstymai, ar testuoti į Europą atvykusius kinus. Didžioji dauguma sostinėje užkalbintų gyventojų įsitikinę, kad testuoti atvykstančius iš Kinijos – privaloma, pasakojama LNK reportaže.

„Manau, kad tai yra visų saugumo klausimas, ir pačių tų žmonių, nes yra didelis sergamumas įvairių ligų. Manau, kad ir jiems tai būtų apsidraudimas“, – kalbėjo sostinės gyventoja.

„Nereikia testuoti, jie pilnai yra patys atsakingi. Europoje yra visi protokolai, įstatymai, tad manau, tęsiame, kaip yra dabar ir viskas bus gerai“, – sakė gyventojas.

„Nors esu pasiskiepijusi visais skiepais, bet manau, kad reikėtų žiūrėti atsakingai“, – teigė moteris.

„Jeigu liga yra, tai, be abejo, reikia nuo jos apsisaugoti, bet testuoti… Jie jau išvažiuodami turėjo testuotis“, – sakė Vilniaus gyventojas.

Dalis pasaulio valstybių taip pat baiminasi, kad keliautojai iš Kinijos atveš naują COVID-19 bangą, tad Europos sprendimo nelaukia ir pačios įsiveda privalomą testavimą. Tą jau padarė JAV, Kanada, Japonija, Prancūzija, Italija, Jungtinė Karalystė ir Ispanija.

Kinija teigė, kad Kinijoje nuo COVID-19 miršta tik vienas ar du žmonės, nors duomenys rodo, kad jų yra tūkstančiai.

„Žinome, kaip svarbu yra veikti koordinuotai, bet taip pat svarbu veikti greitai, todėl Europos lygmeniu skatinsime persvarstyti rekomendaciją keliautojams iš Kinijos prašyti skaitmeninio COVID-19 sertifikato ar lygiaverčio sertifikato, kaip geriausios saugumo garantijos visiems“, – kalbėjo Ispanijos sveikatos ministrė Carolina Darias.

Šalys baiminasi, kad staigus keleivių iš Kinijos antplūdis į Europą gali atnešti naujų COVID-19 atmainų, nuo kurių dabartinės vakcinos neapsaugotų.

„Mes tiesiog negalime pasitikėti Kinijos duomenimis. Per skrydį iš Kinijos į Milaną daugiau nei pusės keleivių testai buvo teigiami. Kinija teigė, kad Kinijoje nuo COVID-19 miršta tik vienas ar du žmonės, nors duomenys rodo, kad jų yra tūkstančiai“, – sakė JK Gynybos komiteto pirmininkas Tobias Ellwoodas.

Pakistano Sveikatos tarnyba naują COVID-19 atmainą jau užfiksavo. Ji, kaip manoma, kursto dabartinį infekcijų šuolį Kinijoje, tačiau šalys Kinijos piliečių reikalauja atvykstant turėti neigiamą prieš kelionę atliktą COVID-19 testą. Tačiau Kinijos politikai dalies valstybių taikomus apribojimus vadina diskriminuojančiais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Taikomi įvažiavimo apribojimai, nukreipti į Kiniją, neturi mokslinio pagrindo, o kai kurie veiksmai yra dar labiau nepriimtini. Griežtai nepritariame bandymams manipuliuoti COVID-19 priemonėmis siekiant politinių tikslų ir imsimės atsakomųjų priemonių“, – teigė Kinijos užsienio reikalų ministrė Mao Ning.

Galutinio sprendimo, ko bus imtasi bandant apsaugoti ES šalis nuo naujų koronaviruso bangų, galima tikėtis šios savaitės pabaigoje. Lietuvos pareigūnai mano – kad ir kas bus nuspręsta EK, Lietuvos tai smarkiai nepaveiks, mat nėra tiesioginių skrydžių su Kinija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Briks

Briks portretas
Na tai tegul Kinija irgi įveda testą visiems atvykstantiems iš užsienio ir tiek tos problemos. Testas juk ne skiepai, jį galima nebrangiai ir greit ir oro uoste pasidaryti. Šiaip jau Kinija pamiršta, kad ji visą laiką "diskriminuoja" užsieniečius, nes iš turistų reikalauja skiepų nuo kai kurių specifinių Azijos ligų. Be tų skiepų net vizos negausite.

Tai

Tai portretas
bezdzioniu gripas nepaejo kaz kaip tai?

jau vieną kartą Kinija patikėjome

jau vieną kartą Kinija patikėjome portretas
Už tai civilizuotas pasaulis sumokėjo milijonais gyvybių.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių