Quantcast

Aštrios kritikos susilaukęs D. Trumpas: aš paverčiau NATO stipria

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad jis pavertė NATO stipriu aljansu.

D. Trumpas apie tai prabilo po to, kai susilaukė aštrios kritikos dėl savo ankstesnių komentarų, kuriais jis sumenkino savo įsipareigojimą NATO.

Eksprezidentas šeštadienį kalboje pasakė, kad „paragins“ Rusiją pulti NATO šalis, kurios nevykdo savo finansinių įsipareigojimų.

„Aš paverčiau NATO stipria, tai pripažįsta net RINO ir radikalūs kairieji demokratai“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Truth Social“ tvirtino D. Trumpas, panaudodamas santrumpą, kuri reiškia „respublikonai tik pagal pavadinimą“; konservatyvių pažiūrų asmenys naudoja šią frazę kritikams partijos viduje apibūdinti.

„Kai pasakiau 20-čiai šalių, kurios nemokėjo joms sąžiningai tenkančios dalies, kad jos turi susimokėti, antraip jūs neturėsite JAV karinės apsaugos, pinigai atėjo. Buvo gražu tai matyti, kai prieš tai JAV tiek metų apmokėdavo sąskaitas“, – nurodė jis.

Aš paverčiau NATO stipria, tai pripažįsta net RINO ir radikalūs kairieji demokratai.

D. Trumpas jau kurį laiką skundžiasi dėl NATO ir yra apkaltinęs Vakarų sąjungininkes esant išlaikytinėmis, kurios neprisiima pakankamai didelės karinių išlaidų dalies ir savaime suprantamu dalyku laiko tai, kad gali pasikliauti JAV kaip gynybiniu skydu.

Tačiau jis ne kartą pademonstravo, kad arba nesupranta NATO veikimo principo, arba neturi noro šiuo klausimu kalbėti tiksliai.

2006 m. NATO šalys prisiėmė įsipareigojimą gynybai išleisti 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau narės neturi mokėti abonentinių mokesčių ir nėra „skolingos“ aljansui pinigų už gynybą. 2 proc. yra savanorišku principu taikomas slenkstis, o NATO steigiamojoje sutartyje nenumatyta jokių nuobaudų, jei ši riba nėra peržengiama.

Šeštadienį kalbėdamas rinkimų kampanijos renginyje Pietų Karolinoje, D. Trumpas apibūdino, anot jo, pokalbį su kitu valstybės vadovu, kuris įvyko kažkuriame NATO susitikime.

„Vienos didelės šalies prezidentas atsistojo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nesusimokėsime ir mus užpuls Rusija, ar jūs mus ginsite?“, o aš atsakiau: „Jūs nesusimokėjote, vėluojate mokėti? Ne, mes jūsų neginsime. Tiesą sakant, paraginsiu juos daryti, ką tik jie po velnių nori. Mokėti privalote. Privalote apmokėti savo sąskaitas“, – sakė D. Trumpas.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasNATOkritikaRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių