Quantcast

„AstraZeneca“: bendrovės vakcina bus veiksminga prieš naująją COVID-19 atmainą

  • Teksto dydis:

Farmacijos bendrovės „AstraZeneca“, kuriančios vakciną nuo koronaviruso, kuri, kaip tikimasi, šią savaitę bus patvirtinta Jungtinėje Karalystėje (JK), vadovas sekmadienį pareiškė, jog, mokslininkų manymu, vakcina bus veiksminga prieš naująją COVID-19 atmainą, lemiančią spartų infekcijos atvejų Didžiojoje Britanijoje skaičiaus augimą.

„AstraZeneca“ vadovas vadovas Pascalis Soriot (Paskalis Sorio) taip pat teigė leidiniui „The Sunday Times“, kad vakciną kuriantys mokslininkai sukūrė „pergalingą formulę“, dėl kurios bendrovės vakcina yra tokia pat veiksminga, kaip ir varžovių vakcinos.

Visuomenėje pasigirdo nerimo kupinų kalbų, kad „AstraZeneca“ vakcina, kuriama kartu su Oksfordo universitetu, gali būti ne tokia veiksminga kaip „Pfizer“ vakcina, kuri jau platinama JK ir kitose šalyse.

Daliniai rezultatai rodo, kad „AstraZeneca“ vakcinos veiksmingumas siekia apie 70 proc., palyginti su 95 proc. efektyvumu, apie kurį pranešė „Pfizer“ ir jos partnerė iš Vokietijos „BioNTech“.

„Manome, kad mes išsiaiškinome „pergalingą“ formulę bei kaip pasiekti veiksmingumą, kuris po dviejų dozių bus prieinamas visiems, – pareiškė P. Soriot. – Dabar negaliu papasakoti daugiau, nes visą informaciją netrukus paskelbsime.“

Didžiosios Britanijos vyriausybė teigia, kad jos vaistų reguliuotoja peržiūri galutinius „AstraZeneca“ trečiojo etapo klinikinių tyrimų duomenis.

„The Times“ ir kiti leidiniai pranešė, jog žalia šviesa vakcinos platinimui gali būti uždegta iki ketvirtadienio, o vakcina gali būti prieinama JK visuomenei pirmąją sausio savaitę.

Paklaustas apie vakcinos veiksmingumą prieš naują koronaviruso atmainą, plintančią Jungtinėje Karalystėje, P. Soriot teigė: „Kol kas manome, kad vakcina turėtų būti veiksminga. Visgi negalime būti garantuoti, todėl atliksime tyrimus“.

Didžiosios Britanijos institucijos pažymėjo, kad naujoji COVID-19 atmaina lemia vis didėjantį infekcijos lygio visoje šalyje. Pasak jų, minėta atmaina yra daug lengviau perduodama, tačiau nėra jokių įrodymų, kad ligos eiga būna sunkesnė.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) įspėjo apie naujosios atmainos keliamą pavojų likus kelioms dienoms iki Kalėdų, sakydamas, kad ji labai sparčiai plinta ir kad milijonai gyventojų privalo atšaukti kelionių ir sambūrių planus. Nuo to laiko institucijos įvedė griežčiausius apribojimus vis didesnėms šalies teritorijoms, kurie paveikė apie 24 mln. žmonių, arba 43 proc. gyventojų.

Daugelis šalių nedelsdamos uždraudė keliones iš JK, tačiau apie naujosios COVID-19 atmainos atvejus taip pat buvo pranešta keliolikoje vietų visame pasaulyje.

Visuomenės sveikatos pareigūnai gruodžio 24 dieną pranešė, kad pirmąją iš dviejų „Pfizer“ vakcinos dozių jau buvo gavę daugiau nei 600 000 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių