Quantcast

Astravo AE vėl įjungta į Baltarusijos energetikos sistemą

Astravo atominės elektrinės pirmasis energijos blokas vėl įjungtas į šalies energetikos sistemą, antradienį pranešė Baltarusijos energetikos ministerija.

„Vykdomas pirmojo reaktoriaus galios didinimas iki nominalios“, – teigiama pranešime.

Skelbiama, jog bus tęsiami pirmojo energijos bloko sistemų ir įrangos bandymai ir planiniai darbai pagal bandomojo pramoninio naudojimo etapo programą.

Anot ministerijos, 259 iš 394 numatytų bandymų jau sėkmingai atlikti.

Astravo AE pirmasis reaktorius nuo šalies energetikos sistemos buvo atjungtas vasario 20-ąją. Apie planuojamą jo atjungimą Baltarusija oficialiai pranešė išvakarėse.

Pirmasis reaktorius buvo įjungtas praėjusių metų rugpjūčio 20 dieną, gruodžio 22-ąją pradėtas jo bandomojo pramoninio naudojimo etapas, o sausio 12 dieną jis pradėjo veikti visu pajėgumu.

Lapkričio-gruodžio mėnesiais jėgainės pirmasis energijos blokas buvo kelis kartus stabdomas, o kartą – dėl rimtos avarijos atliekant hidraulinius bandymus: buvo smarkiai pažeista avarinio aušinimo sistemos cisterna.

Sausio 16-ąją pirmasis reaktorius buvo atjungtas nuo Baltarusijos energetikos sistemos, suveikus generatoriaus apsaugos sistemai. Į ją jis vėl buvo įjungtas sausio 21 dieną.

Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentas („Gosatomnadzor“) vasario 22-ąją pranešė, kad Astravo pirmojo energijos bloko priėmimas pramoniniam eksploatavimui nukeliamas į balandį-gegužę. Tokio sprendimo priežasčių jis nenurodė.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato.

Antrąjį reaktorius planuojama įjungti 2022-ųjų pirmąjį pusmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių