Quantcast

Artėjant EP rinkimams, Lenkijos opozicija įspėja apie „Polexit“

  • Teksto dydis:

Europos Parlamento rinkimų kampaniją šeštadienį pradėjusi Lenkijos opozicinių partijų koalicija įspėjo, kad valdančioji euroskeptiškoji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) gali išvyti šalį iš Europos Sąjungos (ES).

PiS vyriausybė ėmėsi tam tikrų prieštaringai vertinamų teismų reformų, kurios papiktino ES, nes, pasak Briuselio, kelia grėsmę teismų nepriklausomumui, teisinės valstybės principui ir, galiausiai, demokratijai.

Vėliau Varšuva atsisakė kai kurių iš teisės aktų, kurie sulaukė prieštaringų vertinimų, tačiau opozicija ir toliau nerimauja dėl įtampos PiS vyriausybės ir Briuselio santykiuose, kuri, anot jų, gali atverti kelią „Polexit“ – Lenkijos pasitraukimui iš Europos bloko.

„Arba mes turime stiprią, klestinčią ir demokratišką Lenkiją stiprioje Europoje, arba turime tai, kas yra šiandien – partinė valstybė, judanti link pasitraukimo iš Europos Sąjungos“ – pareiškė Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna), vadovaujantis Piliečių platformai (PO) – didžiausiai iš penkių opozicinių partijų, kurios susibūrė į Europos koaliciją (KE).

Arba tai Lenkija, kuri yra viena iš Vakarų lyderių, arba Lenkija, slenkanti į Rytus.

„Arba tai Lenkija, kuri yra viena iš Vakarų lyderių, arba Lenkija, slenkanti į Rytus“, – pareiškė jis Varšuvoje įvykusiame suvažiavime, kuriame buvo paskelbta apie koalicijos rinkimų kampanijos pradžią.

Absoliuti dauguma lenkų – beveik 90 proc. – palaiko narystę Europos Sąjungoje.

Nors PiS Lenkijos piliečių niekada atvirai neragino trauktis iš ES, partija siekia, kad Europos blokas taptų labiau decentralizuotas.

Gegužės pabaigoje įvyksiantys Europos Parlamento rinkimai taps išbandymu visoms ES vyriausybėms ir visų pirma Lenkijai, kurioje vėliau šiais metais įvyks visuotiniai rinkimai.

Penktadienį paskelbti vienos visuomenės nuomonės apklausos rezultatai parodė, jog rinkėjai labiausiai palaiko PiS, už kurią pasisakė 39 proc. apklaustųjų, o Europos koalicija pelnė 36,5 proc. rinkėjų paramą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: "PiS vyriausybė ėmėsi tam tikrų prieštaringai vertinamų teismų reformų, kurios papiktino ES, nes, pasak Briuselio, kelia grėsmę teismų nepriklausomumui, teisinės valstybės principui ir, galiausiai, demokratijai" - KEISTAI įdomiai tas Briuselis, jam svarbiausia kažkokie TIK jo valdomi teismai, kažkokia 'teisinės valstybės' samprata, ir TIK paskui, kažkur visai gale, paminėta demokratija. kaip Lenkijoj, sunku pasakyt, bet pas mus Konstitucijoj AIŠKIAI pabrėžtas demokratijos principas IR - Tautos absoliutumas, teismų galios konstituciškai apribotos, bet... pagal lenkus matom kad tai Briuseliui nepatinka. Na bet - Sovietinio bloko eižėjimą pradėjo vengrai, paskui Čekoslovakija pakilo, o kai jau lenkai ėmė bruzdėt... matyt, ir dabar mums teks lenkus palaikyt.

Lenkai

Lenkai portretas
nenubalsuos už pasitraukimą. Lenkija yra viena sėkmingiausių Rytų Europos šalių, kuri po įstojimo į ES efektyviai pasinaudojo ES parama, kardinaliai pertvarkė pramonę, žemės ūkį. Tas akivaizdžiai matosi jau įvažiavus į Lenkiją. Tą mato, jaučia ir lenkai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių