Quantcast

Armėnijos protestų lyderis Pašinianas suimtas, policija tai neigia

  • Teksto dydis:

Armėnijos policija sekmadienį areštavo protestų lyderį Nikolą Pašinianą po nutrūkusių derybų su šalies premjeru Seržu Sargsianu, pranešė vienas opozicijos parlamentaras, tačiau pareigūnai tai neigia.

„Žmonės privalo išlaisvinti Nikolą (Pašinianą)“, – žurnalistams sakė Sasunas Mikaelianas.

Tuo tarpu Armėnijos policija tvirtina, kad N. Pašinianas buvo „prievarta išvestas“ iš protesto, o ne suimtas per riaušių policijos ir demonstrantų susirėmimus Jerevane.

„Nepaisydamas pakartotinų raginimų nutraukti neteisėtus mitingus, N. Pašinianas tęsė vadovavimą demonstracijai“, – sakoma policijos pranešime. Pasak pareigūnų, protestų lyderis ir dar du opozicijos parlamentarai „buvo prievarta išvežti iš (protesto) vietos“.

N. Pašinianas ir S. Sargsianas sekmadienį buvo susitikę derybų, kurias transliavo televizija, tačiau ministras pirmininkas išėjo iš susitikimo vos jam prasidėjus ir smerkė opozicijos „šantažą“.

N. Pašiniano šalininkų protestai Jerevane vyksta nuo balandžio 13 dienos. Demonstrantai reiškia nepasitenkinimą buvusio šalies prezidento S. Sargsiano paskyrimu į vyriausybės vadovo postą.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S. Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

ES nerimauja

Europos Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimais Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) atstovė Maja Kocijančič paragino Armėnijos valdžią nedelsiant paleisti visus suimtus per protesto akcijas Jerevane ir pradėti politinį dialogą siekiant sureguliuoti politinę krizę šalyje.

„Teisė į susirinkimus taikiais metodais bei laikantis įstatymo yra bendra pamatinė visų piliečių teisė. Europos Sąjunga tikisi, kad Armėnijos valdžia visiškai gerbs šią teisę ir teisingai bei proporcingai taikys įstatymą, laikydamasi tarptautinių Armėnijos įsipareigojimų, įskaitant ir pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją“, – išplatintame pranešime cituojama M. Kocijančič.

„Visi tie, kas buvo suimti realizuodami savo pamatinę susirinkimų teisę laikydamiesi įstatymo, turi būti nedelsiant paleisti, – pabrėžė ES atstovė. – Itin svarbu, kad visos susijusios šalys tvardytųsi ir elgtųsi atsakingai. Būtina užtikrinti įtraukiantį dialogą su raginimu, apie kurį kalbėjo prezidentas Armenas Sarkisianas, kuriuo siekiama kuo greičiau ir taikiai sureguliuoti susidariusią situaciją.“

M. Kocijančič taip pat išreiškė viltį, kad trumpas premjero Seržo Sargisiano ir opozicijos lyderio, deputato Nikolos Pašiniano susitikimas nesukels tolesnės eskalacijos.

Sekmadienį paskelbta, kad policijos nuovadose vis dar laikoma beveik 200 žmonių, kurie buvo sulaikyti per masines protesto akcijas Jerevane. „Remiantis 15 val. vietos laiku duomenimis, policijoje lieka 192 žmonės“, – agentūrai „Interfax“ pranešė policijos spaudos tarnyba.

Armėnijos sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad ligoninėse gydomi septyni žmonės, kurie nukentėjo policijai išvaikant demonstrantus.

Padėtis kelia grėsmę saugumui šalyje

Įvykiai Armėnijoje balansuoja ant labai pavojingos ribos ir gali privesti prie neprognozuojamų pasekmių, pareiškė Armėnijos prezidentas.

„Deja, nepaisant anksčiau pasiektų susitarimų, derybos buvo nutrauktos tuo metu, kai galėjo privesti prie situacijos sprendimo ir įtampos sumažinimo. Tai, kas vyksta šalyje, pasiekė pavojingą ribą, kas gali sukelti neprognozuojamų pasekmių“, – prezidento spaudos tarnybos pranešime cituojamas A. Sarkisianas.

Jo nuomone, būtina atsisakyti destruktyvių pozicijų ir elgesio, kas gali pakenkti stabilumui šalyje, ir būtina ieškoti dialogo kelių.

„Raginu visus mūsų piliečius, tėvynainius diasporoje vengti mėginimų kaitinti padėtį ir tvardytis. Negalima kelti grėsmės saugumui Armėnijoje“, – pareiškė Armėnijos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių