Quantcast

Armėnijos premjeras ragina glaudžiau bendradarbiauti su Rusijos kariuomene

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas šeštadienį paragino šalį glaudžiau bendradarbiauti su Rusija karinėje srityje, išvakarėse Azerbaidžano pajėgoms įžengus į teritorijas, anksčiau kontroliuotas armėnų separatistų.

„Tikimės, kad galime sustiprinti ne tik bendradarbiavimą su Rusija saugumo srityje, bet ir karinį bei techninį bendradarbiavimą“, – vyriausybės vadovo žodžius citavo jo spaudos tarnyba.

„Žinoma, prieš karą laikai buvo sunkūs, tačiau šiandien padėtis yra net sudėtingesnė“, – pabrėžė N. Pašinianas.

Premjeras tokius komentarus išsakė per Jerevane vykusį susitikimą su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu. Tas susitikimas buvo surengtas praėjus dienai po to, kai Azerbaidžanas įvedė savo karius į su Kalnų Karabachų besiribojančią teritoriją, kurią anksčiau kontroliavo armėnų separatistai.

Jerevanas ir Baku lapkričio 9 dieną sutiko tarpininkaujant Rusijai paskelbti paliaubas, praėjus šešioms savaitėms nuo kovų atsinaujinimo nepripažintoje respublikoje. Pagal šį susitarimą Azerbaidžanas atgaus trijų rajonų, kuriuos nuo 10-ojo dešimtmečio valdė separatistai, kontrolę.

Remiantis pasirašytu dokumentu, ginčijamoje Kalnų Karabacho teritorijoje bus dislokuota apie 2 000 Rusijos taikdarių.

„Mums svarbiausia užkirsti kelią kraujo liejimui“, – šeštadienį pareiškė S. Šoigu, atvykęs į Jerevaną su didele rusų delegaciją, prie kurios taip pat prisijungė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Žinoma, prieš karą laikai buvo sunkūs, tačiau šiandien padėtis yra net sudėtingesnė.

Separatistai Kalnų Karabache ir keliuose aplinkiniuose rajonuose buvo užėmę daug teritorijos ir paskelbė nepriklausomybę po 10-ąjį dešimtmetį įsiplieskusio karo, pareikalavusio apie 30 tūkst. gyvybių.

Tačiau jų nepriklausomybės siekio formaliai nepripažįsta jokia valstybė, net Armėnija.

Pagal taikos susitarimą, Armėnija sutiko grąžinti 15–20 proc. per vėliausias kautynes Azerbaidžano užimtos Kalnų Karabacho teritorijos, įskaitant istorinį Šušos miestą.

Kai kurie opozicijos veikėjai vadina N. Pašinianą išdaviku, nes laiko jo pasirašyto susitarimo sąlygas žeminančiomis. Tačiau premjeras kol kas neketina atsistatydinti, nors ir atleido gynybos bei užsienio reikalų ministrus.

Armėnijos policija pranešė naujienų agentūrai AFP sulaikiusi dešimtis protestuotojų per penktadienį surengtą mitingą Jerevane, kur demonstrantai, raginę N. Pašinianą atsistatydinti, buvo suformavę gyvą grandinę ir užblokavę svarbius greitkelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dar neseniai šitas armėniškas Landsbergis šliaužiojo po Trampo kojom, prašydamas okupacijos. Visai kaip mūsų Karoblis. O kai gavo špygą, staiga vėl pradėjo verkti pas rusus, gelbėkit, turkai vėl pjauna.....genocyyydas....Va taip ir mūsiškiams nutiks, kai lenkai ateity pareikalaus savo Wilno, o vokiečiai Mėmelio....vėl rusams teks gelbėt netikėlius...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių