Quantcast

Armėnijos parlamentas prezidentu išrinko A. Sargsianą

  • Teksto dydis:

Armėnijos parlamentas penktadienį išrinko šalies prezidentu diplomatą Armeną Sargsianą.

Į daugiausiai reprezentacinį postą A. Sargsianas buvo išrinktas šiai Kaukazo valstybei transformuojantis į parlamentinę respubliką su stipriu premjeru.

Buvęs Armėnijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje, vienintelis kandidatas, per balsavimą 105 vietų parlamente buvo išrinktas 90 deputatų balsais prie dešimt, vienas balsalapis pripažintas negaliojančiu. Kad taptų prezidentu kandidatas turi gauti mažiausiai 79 iš 105 deputatų balsų.

Išrinktasis Armėnijos prezidentas padėkojo parlamentarams už pasitikėjimą.

"Visas savo žinias ir patirtį taikysiu tarnaudamas Armėnijos Respublikai. Tikiuosi jūsų paramos ir dalyvavimo, taip pat visų piliečių indėlio, ateityje siekiant svarbių pergalių", – po balsavimo parlamente pasakė A. Sargsianas.

Jis pakeis prezidentą Seržą Sargsianą, siekiantį išplėsti savo valdžią pagal naują valdymo modelį, kai atsistatydins balandį.

Nors A. Sargsiano ir S. Sargsiano pavardės vienodos, jie nėra giminės.

A. Sargsiano kandidatūrą į prezidento postą iškėlė valdančiosios Respublikonų partijos ir Armėnijos revoliucinės federacijos "Dašnakcutiun" frakcijos.

Pagal naują konstituciją, prezidentas išrenkamas septyneriems metams.

Naujas šalies vadovas pradės eiti pareigas balandžio 9 dieną. Tą pačią dieną atsistatydins vyriausybė, ir ši Kaukazo šalis visiškai pereis prie parlamentinės valstybės valdymo formos.

А. Sargsianas gimė 1953 metų birželio 23 d. Jerevane. Jis yra vedęs, turi du sūnus ir tris anūkus.

Išrinktasis prezidentas baigė studijas Jerevano valstybinio universiteto Fizikos ir matematikos fakultete; buvo šio universiteto dėstytojas, o 1984 ir 1989–1991 metais dėstė Kembridžo universitete ir Londono universiteto Matematikos institute.

А. Sargsianas 1992–1995 metais, 1998–2000 metais ir nuo 2013 metų ėjo Armėnijos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje pareigas. Taip pat atstovavo Armėnijai Europos Sąjungoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Liuksemburge ir Vatikane, o 1995–1996 metais vadovavo Armėnijos misijai prie ES.

1996 metų lapkritį jis buvo paskirtas Armėnijos ministru pirmininku, tačiau praėjus keturiems mėnesiams atsistatydino dėl sveikatos problemų.

Daugelį metų А. Sargsianas buvo įmonių "British Petroleum", "Alcatel" ir "Telefonica" konsultantas, įsteigė kasmet Astanoje vykstantį Eurazijos medijų forumą.

А. Sargsianas yra įmonės "Knightsbridge Group" savininkas. Ją sudaro daugiau nei 15 bendrovių, veikiančių skirtingose pramonės srityse, įskaitant energetiką, aplinkosaugą, naftos ir dujų gavybą, daugialypė terpę, modernias technologijas ir  telekomunikacijas. Įmonių grupė dalyvauja projektuose Europoje, Rusijoje, Kinijoje, Mongolijoje, Indijoje ir Kazachstane.

D. Grybauskaitė tikisi aktyvaus dialogo

A. Sargsianą pasveikino Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kaip rašoma pranešime, šalies vadovė išreiškė viltį, kad išrinktajam Prezidentui einant pareigas abi šalys išlaikys aktyvų dialogą tiek dvišalių santykių, tiek Armėnijos ryšių su Europos Sąjunga lygiu. Prezidentė pažymėjo, kad plėtojant atvirus, abipusiu pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius bus  atverta daugiau galimybių valstybėms drauge siekti bendrų tikslų, o piliečiams – vystyti naudingą verslo, kultūrinį ir visuomeninį bendradarbiavimą bei dar geriau pažinti abi šalis ir jų žmones.

Prezidentė palinkėjo visokeriopos sėkmės, išminties ir kantrybės šiame svarbiame ir atsakingame darbe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių