Quantcast

Ar ekonominė krizė sugadins Kalėdas?

  • Teksto dydis:

Iki Kalėdų kone du mėnesiai, o Londono mugėje jau juntama kalėdinė dvasia. Dovanų pirkimas prasidėjo, tačiau laikai sunkūs. Pavyzdžiui, rankų darbo eglutės burbulai, atkeliavę iš Egipto, šiemet kainuos daugiau, pasakojama LNK reportaže.

„Visos mūsų žaliavos pabrango daugiau nei 50 proc., tačiau mums pavyko dalį jų susimažinti. Kainos, lyginant su pernai, vidutiniškai padidės tik dešimt ar penkiolika proc., nes mes supratome, kas vyksta pasaulyje“, – pasakojo eglutės žaislų prekybininkas Magdis Labibas.

Kalėdų Senelio dekoracija irgi brangesnė – 30 svarų arba 35 eurai. Tai du kartus didesnė kaina nei prieš penkerius metus. Krizė gali pastūmėti žmones šiemet šventėms išleisti mažiau.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Dėl šoktelėjusių kainų žmonės, turėdami skirtingus biudžetus, suras daugybę dovanų ir žaislų, pagal tai, kiek kiekvienas pasiryžęs išleisti“, – teigė mugės vadovė Mary Claire Boyd.

Nepaisydami konkurencingų kainų, dalis pirkėjų jau kai ko atsisako ir perka mažiau.

„Galbūt prieš dešimt metų žmonės pirkdavo po penkis ar šešis vienetus, dabar du ar tris. Krizė paveikė kliento elgseną, tačiau jie vis vien ieško kažko ypatingo, unikalaus ir rankų darbo, net sunkmečiu“, – tikino M. Labibas.

Prekeiviai prisitaiko

Verslininkai prisitaiko ir prie šių iššūkių. Kad Kalėdos netaptų per brangios, dalis sumanė siūlyti daugiau už mažiau. Vietoj prabangios šokolado dėžutės skatina žmones pirkti tik šokolado plytelę.

Manau, kad kiekvienas turi atsidėjęs šiek tiek atsargų, jog galėtų pasimėgauti Kalėdomis. Net jei tai bus tik vienas nedidelis daiktas, kuris suteiks ypatingą jausmą.

„Tai siaubingai slegia, nelabai galiu ką padaryti. Kad tam pasipriešinčiau, manau, išeitis gaminti daugiau pigesnių prekių“, – sakė šokoladinių saldainių gamintoja Philippa Diggle.

Bet kai ore tvyro apelsinų ir cinamono kvapas, atsispirti kalėdiniams suvenyrams sunku. Dalis prekeivių viliasi, kai tokios šventės tik kartą per metus, žmonės joms nepagailės pinigų.

„Manau, kad kiekvienas turi atsidėjęs šiek tiek atsargų, jog galėtų pasimėgauti Kalėdomis. Net jei tai bus tik vienas nedidelis daiktas, kuris suteiks ypatingą jausmą“, – pasakojo viena iš prekeivių.

Užtat tikrai ramūs lieka prabangos prekių atstovai. Jų klientai sunkmečiu paprastai nukenčia mažiau, tad ir išlaidauti turėtų kaip visada. Rankų darbo pagalvė iš vilnos kainuoja 140 eurų, o vilnos pardavimai internetu išaugo net 40 proc.

„Krizė neturėjo įtakos mano gaminiams, nes jie gana ypatingi ir turiu daug klientų, kurie seka mane metai iš metų“, – dalijosi rankų darbo pagalvių prekybininkė Jan Constantine.

Ši Londono mugė kasmet suburia šimtus naujų ir patyrusių prekeivių. Tikimasi, kad šiemet mugę pamatys 50 tūkst. lankytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

amen

amen portretas
Kalėdas sugadino okupanats,teroristas,žudikas nekaltų žmonių,va,kas sugadino Kalėdas, net jų Kirilas,liepiantis žudyti.Va kokie brudai sugadina šventes.Daugiau niekas.Ničniekas.

kur pamatyti tą krizę

kur pamatyti tą krizę portretas
Buvom spalio 29 restorane,salės užsakytos 3 pilnos,pavienių pilna,muzika,šokiai,stalai nukrauti, užsisakyti reikia prieš mėnesį kokį. Parduotuvėse eilės,algos kyla,pensijos kyla.nėra jokios krizės dar.NĖRA.

nuomonė

nuomonė portretas
Kalėdos yra Jėzaus gimimodiena-bažnyčia,maldos,kūčiukai, kuo paprastesni valgiai ant stalo-nereikalaujantys jokių didelių išlaidų.Kur jūs čia matote problemą?Kas per mada tokie straipsniai ir jų pavadinimai?Kam?Koks tikslas?Jei kam Kalėdos-prabanga,blizgantys namai, stalai nukrauti nesąmonėm-tai jūsų problemos.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių