Quantcast

Apnuodijimą „Novičiok“ išgyvenęs britas Londone susitiko su Rusijos ambasadoriumi

  • Teksto dydis:

Britas, kuris kartu su drauge buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, kuria, kaip įtariama, Maskvos nurodymu buvo mėginta nužudyti buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalių, šeštadienį Londone susitiko su Rusijos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje, pranešė britų spauda.

45-ių Charlie Rowley (Čarlis Rovlis), kurio draugė Dawn Sturgess (Don Sterdžes) nuo nuodų mirė, Rusijos ambasadoje Londone buvo susitikęs su ambasadoriumi Aleksandru Jakovenka ir jų susitikimas truko 90 minučių, pažymėjo savaitraštis „The Sunday Mirror“.

„Atėjau jų paklausti, kodėl jų šalis nužudė mano draugę“, – pareiškė Ch. Rowley leidiniui.

„Tačiau iš esmės nesulaukiau jokių atsakymų. Sulaukiau tik rusiškos propagandos“, – pažymėjo jis ir pridūrė, jog A. Jakovenkos paaiškinimai, kad Rusija niekaip neprisidėjo prie šio incidento, yra „absurdiški“.

Ch. Rowley ir D. Sturgess, 44 metų amžiaus trijų vaikų motina, gyvenusi netoli Pietvakarių Anglijos Solsberio miesto, 2018 metų birželio 30 dieną buvo atvežti į ligoninę kritinės būklės.

Iš pradžių policija įtarė, kad jiedu apsinuodijo heroinu arba prastos kokybės kokainu iš užterštos narkotikų siuntos, tačiau tolesni tyrimai šalia Solsberio esančioje laboratorijoje parodė, kad porą paveikė „Novičiok“ – itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga, kuri buvo sukurta Sovietų Sąjungoje paskutinėmis Šaltojo karo dienomis.

Nuodų buvo netikrame kvepalų buteliuke, kurį Ch. Rowley rado Solsberyje ir atidavė D. Sturgess.

Po aštuonių dienų moteris mirė, tuo tarpu vyras, dvi savaites išbuvęs dirbtinėje komoje, galiausiai buvo išrašytas iš ligoninės.

Trimis mėnesiais anksčiau Solsberyje ta pačia medžiaga buvo apnuodyti buvęs rusų dvigubas agentas S. Skripalis ir jo duktė Julija. Pasak britų valdžios, abudu išgyveno ir pasveiko.

Vakarų sąjungininkai pareiškė, jog galutinė atsakomybė už šį apnuodijimą tenka Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Tačiau Kremlius atmetė šiuos kaltinimus, kuriuos pavadino „nepriimtinais“.

„Ambasadorius man vis sakė, jog ta medžiaga tikrai nebuvo jų [Rusijos] pagaminta „Novičiok“, nes tokiu atveju ji visus būtų nužudžiusi“, – papasakojo Ch. Rowley „The Sunday Mirror“.

„Jis [Jakovenka] vis sakė, kad britai su juo nekalba, todėl jis mums negali pasakyti nieko naujo, išskyrus tai, ką yra perskaitęs spaudoje, todėl gali pasakyti tik savo nuomonę.“

Apie šeštadienio susitikimą pranešė ir viena Rusijos televizijos stotis, kurios žurnalistas savo reportaže pareiškė, jog Ch. Rowley ieškojo atsakymų, kurių negalėjo duoti Didžioji Britanija.

Reportaže taip pat buvo nurodyta, jog ambasadorius Ch. Rowley‘iui įteikė knygą apie „neatsakytus klausimus“ apie įvykius Solsberyje ir aprodė Rusijos ambasadą vakarinėje Londono dalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tikriausiai bandė iškaulyti iš rusų pinigų ir nieko negavo. Tai dabar bus labai nelaimingas.

angliskas

angliskas  portretas
anegdotas....pasakojamas lietuvos popogandonu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių