Quantcast

Antrąją susitikimo dieną V. Putinas su A. Lukašenka plaukiojo laivu

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šalyje viešintį Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką šeštadienį pakvietė pasiplaukioti laivu.

Pasaulyje netylant pasipiktinimui dėl keleivinio lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske, artimi sąjungininkai antrą dieną susitiko „neformalių derybų“.

„Vakar buvo oficialių derybų diena, o šiandien – neformalių“, – kalbėdamas apie susitikimus Juodosios jūros kurorte Sočyje sakė V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Jo teigimu, V. Putinas ir A. Lukašenka „pasinaudojo geru oru“ ir „išvyko pasiplaukioti laivu“.

Baltarusijos prezidento spaudos tarnybai artima platformos „Telegram“ paskyra „Pul Pervogo“ išplatino nuotrauką, kurioje kasdieniškai apsirengę prezidentai, kaip galima numatyti, yra laive.

Vakar buvo oficialių derybų diena, o šiandien – neformalių“.

Šeštadienio derybų metu daugiausia dėmesio buvo skirta ekonominiam bendradarbiavimui ir kovai su COVID-19 pandemija, sakė D. Peskovas.

Tačiau taip pat buvo kalbėta ir apie praėjusio sekmadienio įvykius Baltarusijoje, kai buvo pakeltas karinis naikintuvas, kad būtų nukreiptas ir priverstinai nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas, kuriuo skrido opozicijos žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Rusijos pilietė.

„A. Lukašenka Rusijos prezidentui pateikė detalių apie tai, kas nutiko „Ryanair“ lėktuve“, – sakė D. Peskovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Maskva „nėra abejinga“ sulaikyto žurnalisto draugės Sofijos Sapegos likimui, nes ji yra Rusijos pilietė.

Reaguodamos į priverstinį lėktuvo nutupdymą, Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė apie sankcijas režimui, o Europos Sąjunga bloko oro bendroves paragino vengti Baltarusijos oro erdvės ir žada naujų sankcijų.

Kremliaus teigimu, A. Lukašenka nesiekė papildomos ekonominės Maskvos pagalbos. Kaimyninės šalys ketina „organizuoti oro susisiekimą“ tarp šalių po ES įvestų apribojimų.

D. Peskovas pakartojo, kad Maskva ragina atlikti „išsamų tyrimą“ dėl lėktuvo nukreipimo po to, kai apkaltino Vakarus darant „skubotas išvadas“.

Baltarusijos oro bendrovės „Belavia“ vadovas Igoris Čerginecas šeštadienį sukritikavo ES apribojimus, kuriuos pavadino „visišku demokratijos pagrindų pažeidimu“.

„Nekalta „Belavia“ yra baudžiama dar prieš normalaus tyrimo pradžia. Bailiai“, – feisbuke parašė jis.

27 šalių Žiniasklaidos laisvės koalicija, kuriai priklauso ir Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir kelios ES šalys, šeštadienį paragino Baltarusiją paleisi 26 metų disidentą žurnalistą ir aktyvistą R. Pratasevičių.

„Šie beprecedenčiai ir pribloškiantys veiksmai tolygūs tiesioginei atakai prieš žiniasklaidos laisvę ir turi rimtų padarinių teisei į laisvą saviraišką“, – pabrėžiama pareikšime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pasikviete i svecius ...ir pats ishlindo i prieki ,o svecias uz nugaros "sheimininkui",, ...etiketo tamsuoliai.... o gal tik del to zemo ugio mazulio??

Kęstas

Kęstas portretas
Geras klausimas: O ar Vakarai turi kitą išeitį, kaip nestumti Baltarusijos į Rusijos glėbį, nežinau. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Tai yra?

Tai yra? portretas
Tai yra šlykštūs
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių