Quantcast

Antrai kadencijai perrinktas PPO vadovas perspėja apie iššūkių kupiną metą

  • Teksto dydis:

Antradienį antrai kadencijai perrinktas Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas Roberto Azevedo (Robertas Asevedas) pažadėjo remti savo veiklą pastaruoju metu pasiektais gerais rezultatais ir perspėjo apie „iššūkių kupiną metą“ pasaulinės prekybos srityje.

59 metų R. Azevedo buvo perrinktas be jokios opozicijos kaip vienintelis kandidatas toliau vadovauti 164 nares turinčioje PPO, kuri pirmą kartą nuo jos įkūrimo 1995 metais susiduria su JAV administracija, atvirai priešiškai nusiteikusia prieš laisvą prekybą.

Po savo oficialaus perrinkimo kalbėdamas su žurnalistais R. Azevedo sakė, kad PPO „šiandien yra stipresnė, nei buvo 2013 metais“, kai jis pradėjo savo pirmąją ketverių metų kadenciją. Jis atkreipė dėmesį į praėjusią savaitę ratifikuotą Prekybos palengvinimo susitarimą – pirmą istorijoje įsigaliojusį PPO šalių sutartą tarptautinį prekybos susitarimą.

Tačiau abejonių dėl tolesnės POO pažangos kelia protekcionistinė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) retorika.

„Akivaizdu, kad tarptautinė prekybos sistema išgyvena iššūkių kupiną metą“, – sakė R. Azevedo, tiesiogiai neminėdamas D. Trumpo.

„Protekcionizmo grėsmė negali būti ignoruojama“, – sakė jis.

Prekyba daro „Ameriką didžią“

R. Azevedo taip pat sulaukė serijos klausimų dėl D. Trumpo, kuris savo rinkimų kampanijos metu PPO vadino „nelaime“ ir grasino, kad JAV išstos iš šios organizacijos.

D. Trumpo pasiūlytas kandidatas į prekybos atstovo postą Robertas Lighthizeris (Robertas Laithaizeris) taip pat yra sakęs, kad Vašingtonas gali ignoruoti PPO taisykles, kad spręstų tai, ką laiko prekybos disbalansais, ypač tuos, kurie, jo teigimu, yra naudingi Kinijai.

„Neketinu komentuoti jokios šalies prekybos politikos, kai JAV prekybos atstovas dar nėra patvirtintas“, – žurnalistams sakė R. Azevedo.

Jis taip pat siekė nesureikšminti plačiai diskutuojamos perspektyvos, kad tarp Kinijos ir JAV – dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų – gali kilti prekybos karas.

„Neturėtume sau įsikalbėti prekybos karo. Tikiuosi, kad galime išvengti bet ko, kas nors kiek   tai yra panašu“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių