Quantcast

Analitikai: JK palaikymas Ukrainai tikriausiai tęsis ir atsistatydinus B. Johnsonui

Nors Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) buvo vienas aktyviausių Ukrainos rėmėjų Vakaruose nuo Rusijos invazijos pradžios, ekspertai sako, kad jo ketvirtadienį paskelbtas atsistatydinimas nesumažins Londono paramos Kyjivui.

„Borisas Johnsonas buvo šios politikos lyderis, bet ši politika yra visos Britanijos vyriausybės“, – sakė Peteris Rickettsas (Piteris Riketsas), buvęs JK nacionalinio saugumo patarėjas ir ambasadorius Prancūzijoje.

„Kad ir kas būtų ministras pirmininkas, jis būtų daręs maždaug tą patį“, – pridūrė P. Ricketsas, bet pripažino, kad „Johnsonas suteikė tam savitą stilių“.

Buvusi Prancūzijos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Sylvie Bermann (Silvi Berman) pritarė, kad „linija išliks ta pati, bet stilius bus kitoks“.

B. Johnsonas savo įkvepiančiomis kalbomis, straipsniais ir dviem vizitais Kyjive nuo Rusijos įsiveržimo pradžios vasario 24 dieną pelnė ukrainiečių susižavėjimą.

„Johnsonas, nepaisant skandalų namuose, tvirtai rėmė Ukrainą“, – per „Twitter“ parašė Vašingtone įsikūrusios Europos politikos analizės centro  vadovė Alina Poliakova.

„Kaip vienas draugas man sakė... ukrainiečiams jis kaip dievas“, – pridūrė ji.

Maskva tapo viena iš pirmųjų užsienio sostinių, ketvirtadienį sureagavusių į žinią apie artėjantį B. Johnsono pasitraukimą.

„Norėtume viltis, kad vieną dieną Didžiojoje Britanijoje į valdžią ateis profesionalesni žmonės, galėsiantys priimti sprendimus dialogu, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Tačiau šiuo metu vilties maža.“

„Jis tikrai mūsų nemėgsta. Mes irgi jo nemėgstame“, – apie B. Johnsoną sakė D. Peskovas.

Kitos šalys atrodo linkusios nesikišti į politinę melodramą Britanijoje, bet Rusiją smarkiai suerzino anksti Londono priimti sprendimai pradėti siųsti Ukrainos kariuomenei pagalbą letalinėmis priemonėmis, įskaitant daugiau kaip 5 000 prieštankinių raketų.

Birželio pabaigoje Jungtinė Karalystė nusprendė skirti Kyjivui naują 1 mlrd. svarų (1,2 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos paketą, įskaitant oro erdvės gynybos sistemas. Tuo pačiu Britanijos skirtos pagalbos bendra vertė išaugo iki 2,3 mlrd. svarų (2,7 mlrd. eurų).

Skelbdamas apie savo atsistatydinimą iš Konservatorių partijos lyderio posto B. Johnsonas paminėjo Ukrainą, pareiškęs, kad „mes Jungtinėje Karalystėje toliau remsime jūsų kovą už laisvę, kiek tik reikės“.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBorisas JohnsonasDmitrijus PeskovasUkrainaanalitikaiVakarai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių