Quantcast

„Amnesty International“ kaltina Baltarusijos valdžią protestuotojų kankinimu

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje apkaltino Baltarusijos valdžią žiauriu elgesiu su žmonėmis, sulaikytais per šalyje besitęsiančius antivyriausybinius protestus.

„Valdžios atstovai sistemingai pasitelkė kankinimus ir kitokį žiaurų elgesį su sulaikytaisiais per protesto akcijas, įskaitant dalyvius, žurnalistus ir pašalinius asmenis. Vietos ir tarptautinės organizacijos užfiksavo šimtus tokių atvejų visoje šalyje“, – nurodoma „Amnesty International“ ataskaitoje apie žmogaus teisių padėtį pasaulyje.

Ataskaitoje pažymima, jog „JT žmogaus teisių ekspertai gavo 450 pranešimų apie netinkamą elgesį su sulaikytaisiais, pagrįstų nuotraukomis ir vaizdo įrodymais, taip pat medicininėmis pažymomis, kurios patvirtina ilgą siaubingų piktnaudžiavimų sąrašą“.

„(Pranešimuose) apibūdinama, kaip protestuotojai buvo kankinami ir kaip su jais buvo žiauriai elgiamasi, juos sulaikant, perkeliant ir laikant perpildytose areštinėse. Demonstrantai buvo žeminami, žiauriai mušami, patyrė seksualinį smurtą (įskaitant moteris ir nepilnamečius). Be to, sulaikytiesiems ilgą laiką nebuvo duodama maisto, švaraus vandens, jiems nebuvo teikiama medicinos pagalba“, – nurodo „Amnesty International“.

Organizacijos teigimu, „iš sulaikytųjų buvo atimta teisė informuoti savo artimuosius apie jų buvimo vietą, kai kuriais atvejais – per visą jų administracinio arešto laikotarpį, taip pat jiems nebuvo leidžiama susisiekti su savo advokatais.“

„Siuntiniai ir laiškai nebuvo pristatomi, buvo konfiskuojami šilti drabužiai ir higienos priemonės, įskaitant skirtas menstruacijas patiriančioms moterims“, – rašoma ataskaitoje.

Anksčiau baltarusių valdžia pripažino gavusi apie 900 skundų dėl numanomos milicijos savivalės per demonstracijas, bet patikino, kad pareigūnai veikia proporcingai.

„Nėra įrodymų, kurie leistų teisėsaugos institucijų jėgos panaudojimą klasifikuoti kaip perteklinį ar neteisėtą“, – kovą Šveicarijos televizijai RTS pareiškė Baltarusijos atstovas prie Jungtinių Tautų Juras Ambrazevičius.

Baltarusijoje teberengiami protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas beveik tris dešimtmečius šaliai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka, rezultatus.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Pastaruoju metu protesto akcijos yra vietinio pobūdžio.

Kovo 1 dieną Baltarusijoje įsigaliojo naujasis administracinių nusižengimų kodeksas, numatantis griežtesnes bausmes taikių protestų, rengiamų be valdžios leidimo, dalyviams. Maksimali bauda už tokį nusižengimą yra apie 1 900 eurų, o maksimali administracinio arešto trukmė – 30 parų.

Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, šalyje per praėjusį mėnesį iš viso sulaikyta daugiau nei 1 100 antivyriausybinių protestų dalyvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių