Quantcast

Ambasadorius: Latvija dalyvautų alternatyvaus naftos tiekimo Baltarusijai projektuose

Latvija yra pasirengusi dalyvauti alternatyvaus naftos tiekimo Baltarusijai projektuose, pareiškė Latvijos ambasadorius Baltarusijoje.

„Taip vadinamo alternatyvaus, arba reversinio, naftos tiekimo (Baltarusijai – red.) tema – ne nauja mūsų kontaktuose. Ji atsirado ne praėjusių metų gruodį ir ne šių metų sausį. Tai nuolat kuriame nors lygmenyje aptarinėjama tema“, – sakė Einaras Semanis, artėjant Latvijos premjero Krišjanio Karinio vizitui į Minską.

Ambasadoriaus žodžiais, Latvijos transporto ministerija sausio 3-ąją patvirtino, kad Latvija visada pasirengusi dalyvauti alternatyvaus Baltarusijos aprūpinimo nafta projektuose.

„Latvijos vyriausybės vadovo vizito Minske metu planuojama kartu su logistikos ir tranzito klausimais apsvarstyti ir naftos tiekimą“, – sakė E. Semanis.

Baltarusijos pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Krutojus antradienį pranešė, jog jo šalis išsiuntė komercinius pasiūlymus dėl naftos importo Baltijos valstybėms, Lenkijai, Ukrainai, Kazachstanui ir Azerbaidžanui.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, po kelių nesėkmingų bandymų tiesiogiai su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu susitarti dėl rusiškos naftos kainos nuo 2020-ųjų, paskutinę praėjusių metų dieną nurodė pradėti alternatyvų šalies naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava. Anot A. Lukašenkos, alternatyvi nafta į Baltarusiją turėtų būti tiekiama geležinkeliais, tam gali būti panaudotos ir dvi iš trijų Rusijos eksporto naftotiekio „Družba“ gijos, o tai reikštų rusiškos naftos tranzito per Baltarusiją sumažėjimą triskart.

Šiaurinė „Družba“ naftotiekio atšaka (vamzdynai Polockas-Biržai-Mažeikiai ir Polockas-Ventspilis) nenaudojama nuo 2006-ųjų, tačiau vis dar techniškai įmanoma ją pradėti eksploatuoti naftos perpumpavimui priešinga kryptimi.

Rusija Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava nutraukė sausio 1-ąją. Tiekimas tik iš dalies buvo atnaujintas po kelių parų ir tik į vieną iš dviejų gamyklų – Novopolocko „Naftan“.

Kol kas vienintelė naftą iš Rusijos Baltarusijai sausį tiekianti bendrovė „Safmar“, metų pradžioje pasirašiusi sutartį dėl 133 tūkst. tonų žaliavos įmonei „Naftan“ sausį, antradienį vakare pranešė pateikusi „Transneft“ paraišką dėl 30 tūkst. tonų naftos perpumpavimo į antrąją Baltarusijos perdirbimo gamyklą Gomelio srityje.

Abi baltarusių naftos perdirbimo įmonės dabar dirba minimalia apkrova, leidžiančia užtikrinti technologinį perdirbimo ciklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių