Quantcast

Albanija švenčia 38 katalikų kankinių beatifikaciją

  • Teksto dydis:

Albanijoje tūkstančiai žmonių šeštadienį susirinko į 38 albanų katalikų kankinių, nubaustų mirtimi arba nukankintų valdant buvusiam komunistiniam režimui, beatifikacijos iškilmes.

Balandžio mėnesį popiežius Pranciškus oficialiai pripažino kankiniais arkivyskupą Vincensą Prenushi (Vinčensą Prenušį) ir dar 37 kunigus bei pasauliečius, kurie 1945-1974 metais mirė kalėjime ar buvo nužudyti. Tuo metu valdė komunistų diktatoriaus Envero Hoxhos (Envero Hodžos) režimas, 1967-aisiais uždraudęs religiją ir persekiojęs religinius lyderius bei tikinčiuosius.

2014 metais popiežiui lankantis Albanijos sostinėje Tiranoje, Tautos Kankinių prospekte buvo iškabinti didžiuliai šių 38 dvasininkų atvaizdai.

Šį šeštadienį iki 20 tūkst. žmonių, tarp jų – penki kardinolai, vyriausybės aukšto rango pareigūnai, dalyvavo mišiose Šv. Stepono katedroje Škoderyje, esančiame 120 km į šiaurę nuo Tiranos. Pačioje katedroje buvo susirinkę keli tūkstančiai, o aplink ją – daug daugiau tikinčiųjų.

88 metų kunigas Ernestas Simoni (Ernestas Simonis), kurį popiežius, pagerbdamas kalėjime patirtas jo kančias, neseniai paskyrė kardinolu, šeštadienį per ceremoniją katedroje laikė dėžę su 10 kankinių kaulais.

„Šiandien vykstanti 38 kankinių beatifikacija yra Dievo atpildas visiems, kurie gyvena šiame pasaulyje ir padeda neturtingiesiems. Tai atpildas mums, tautai ir visam pasauliui“, - sakė jis.

„Susirinkusieji išgirdo, kaip šie palaimintieji buvo nukankinti ar mirė per egzekucijas, mesdamiesi Dievui ir atleisdami savo žudikams. Viena mokytoja mirė vien todėl, kad priminė savo mokiniams apie Kristaus buvimą. Visi mirė šaukdami: „Tegyvuoja Kristus Karalius! Tegyvuoja Albanija! Mes atleidžiame tiems, kas mus žudo“, - pridūrė dvasininkas

Religijos draudimo laikais bažnyčios, mečetės ir kitos garbinimo vietos naudotos kaip prekybos centrai, sporto salės ar teatrai.

38 kankinių beatifikacijos ceremonija buvo surengta Škoderyje, nes būtent čia prieš pat komunistų režimo žlugimą 1990 metais buvo aukojamos pirmos viešos mišios. Religijos draudimo metais Škoderio katedra buvo naudojama kaip sporto salė.

Rugsėjo mėnesį albanai taip pat šventė Motinos Teresės kanonizaciją – ši šventoji, kurios tikrasis vardas yra Agnes Gonxhe Bojaxhiu (Agnes Gondžė Bojadžiju) gimė dabartinėje Makedonijoje, albanų šeimoje.

Mūsų laikais Albanija yra tarpkonfesinės santarvės pavyzdys: tarp 3,2 mln. šalies gyventojų daugumą sudaro musulmonai, bet joje taip pat gyvuoja nemažos ortodoksų ir katalikų bendruomenės.


Šiame straipsnyje: albanijakankiniaibeatifikacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių