Quantcast

Afganistano taikos derybų vadovas sako esąs pasirengęs dialogui su talibais

Aukštas Afganistano pareigūnas, paskirtas vadovauti ilgai lauktoms taikos deryboms su Talibanu, šeštadienį pareiškė, kad jo komanda yra pasirengusi „bet kada“ pradėti dialogą su sukilėliais.

Pasak tarybos, atstovaujančios vyriausybei derybose, vadovo Abdullah Abdullah (Abdulos Abdulos), netikėtai kovotojų paskelbtos paliaubos ir dėl to šalyje aprimęs smurtas sudaro sąlygas pradėti taikos derybas.   

„Paliaubų paskelbimas, sumažėjęs smurtas ir pasikeitimas kaliniais – visa tai sudaro prielaidas gerai pradžiai“, – pareiškė A. Abdullah spaudos konferencijoje, surengtoje pirmą kartą po to, kai jis pradėjo vadovauti tarybai. 

„Derybų komanda yra pasirengusi bet kada pradėti derybas“, – sakė jis.

Vis dėlto jis pridūrė, kad derybų metu turi būti paskelbtos naujos derybos.

Trijų dienų paliaubos, Talibano paskelbtos minint Id al Fitro šventę, baigėsi antradienio vakarą.

Pareigūnai apkaltino Talibaną pasibaigus paliauboms surengus kai kuriuos mirtinus išpuolius, tačiau pripažino, kad dėl laikino ugnies nutraukimo didžiojoje šalies dalyje smurto sumažėjo.

Vyriausybė, reaguodama į ugnies nutraukimą, paspartino šimtų talibų kalinių paleidimą.

Vyriausybės ir Talibano taikos derybos planuota pradėti iki kovo 10 dienos.

Jungtinės Valstijos spaudžia abi puses pradėti derėtis siekiant užbaigti beveik du dešimtmečius trunkantį karą šioje skurdžioje šalyje.   

Vašingtonas yra pasirašęs atskirą susitarimą su Talibanu, kuriame numatyta, kad visos užsienio pajėgos iš šalies bus išvestos iki kitų metų gegužės.

A. Abdullah buvo paskirtas vadovauti taikos deryboms, kai šio mėnesio viduryje pasirašė susitarimą dėl valdžios pasidalijimo su savo politiniu oponentu Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani (Ašrafu Ganiu). 

A. Abdullah buvo atsisakęs pripažinti A. Ghani pergalę praėjusių metų rugsėjį įvykusiuose prezidento rinkimuose ir pats pasiskelbęs prezidentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių