Quantcast

2021 metų žodžiu išrinktas žodis „vakcina“

Išplėsdamas šiais laikais dažnai visur pasitaikančio žodžio „vakcina“ (angl. vaccine) reikšmės apibrėžimą ir geriau pritaikydamas jį prie mūsų laikų amerikiečių žodynas „Merriam-Webster“ šį žodį paskelbė 2021 metų žodžiu.

„Tai yra žodis, kuris, mūsų duomenimis, 2021 metais buvo ypatingai dažnai vartojamas kiekvieną dieną“, – pirmadienį naujienų agentūrai „The Associated Press“ prieš paskelbdamas metų žodį sakė „Meriam-Webster“ redaktorius Peteris Sokolowskis (Peteris Sokolovskis).

„Iš tiesų jis perteikia du skirtingus pasakojimus. Pirmasis yra apie mokslą, kaip per tokį trumpą laiką buvo sukurtos vakcinos. Nors taip pat būta diskusijų apie politinius sprendimus, politiką ir politinę priklausomybę. Ir šis vienas žodis perteikia šiuos du didžiulius pasakojimus“, – sakė jis.

Tuo metu anglų kalbos žodyno „Oxford English Dictionary“ leidėjai metų žodžiu paskelbė žodį „vax“ (žodžių „vakcina“ arba „vakcinuoti“ trumpinį).

Praėjusių metų populiariausiu ir daugiausiai internete ieškotu žodžiu „Merriam-Webster“ įvardino žodį „pandemija“ (angl. pandemic).

„Pandemija buvo tarytum iššovęs ginklas, o dabar mes girdime jo atgarsius“, – sakė P. Sokolowskis.

2020 metais internetiniame „Merriam-Webster“ žodyne žodžio „vakcina“ paieškų skaičius išaugo 601 procentu, kai Niujorke praėjusių metų gruodį po ilgų mėnesių kalbų apie skiepų veiksmingumą buvo suleistos pirmosios greitai sukurtos vakcinos. Kiek anksčiau tą patį mėnesį pirmieji skiepai nuo COVID-19 buvo suleisti ir Jungtinėje Karalystėje.

Lyginant su 2019-aisiais, kai apie vakcinas dar nebuvo tiek daug kalbama, šiemet žodžio „vakcina“ paieškų skaičius „Merriam-Webster“ žodyne išaugo 1 048 proc., nurodo žodyno leidėjai.

Diskusijos dėl neteisingo vakcinų paskirstymo, skiepijamų žmonių grupių ir stiprinančiosios dozės taip pat prisidėjo prie šio žodžio populiarumo, sakė P. Sokolowskis, taip pat priminęs dvejones dėl vakcinų veiksmingumo ir nesutarimus dėl skiepų pasų.

Pats žodis „vakcina“ atsirado ne per dieną ir ne per vieną pandemiją. Pirmas jo pavartojimo atvejis registruotas 1882 metais, nors dar anksčiau yra minima inokuliacija skysčiu iš karvių raupais sergančių gyvulių pūslelių, sakė P. Sokolowskis.

Šis žodis buvo pasiskolintas iš lotynų kalbos būdvardžio „vaccinus“, reiškiančio „karvės arba iš karvės“. Lotyniškai žodis „vacca“ reiškia karvė. Jis gali būti giminingas sanskrito žodžiui „vasa“, nurodoma žodyne „Merriam-Webster“.

Kita vertus, pati inokuliacijos samprata siekia 1714-uosius, kai į organizmą būdavo suleidžiama „inokulianto“.

Anksčiau šiais metais „Merriam-Webster“ papildė žodžio „vakcina“ aprašą, įtraukdama į jį iRNR technologijomis paremtas vakcinas, tokias kaip naujausi „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ skiepai nuo COVID-19.

Tuo metu kai kiti žodynų leidėjai metų žodžių rinkimus patiki savo komisijoms, „Merriam-Webster“ remiasi sukauptais duomenimis apie populiariausius tais metais internete ieškotus žodžius, atmetant tuos, kurių daug ieškoma visais laikais. Metų žodžius „Merriam-Webster“ skelbia nuo 2008 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žmogus

žmogus portretas
COVIDAS - KAUKĖS - VAKCINA - SKIEPAI

Pilietis

Pilietis portretas
Vakcina+kaukė!Du neatsiejami dalykai!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių