Quantcast

10-yje nuo žemės drebėjimo nukentėjusių Turkijos provincijų paskelbta nepaprastoji padėtis

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį paskelbė trijų mėnesių trukmės nepaprastąją padėtį dešimtyje pietryčių provincijų, nukentėjusių nuo tūkstančius gyvybių nusinešusio žemės drebėjimo.

Gelbėjimo ir atstatymo darbus izoliuotame regione netoli Sirijos apsunkino smarki žiemos audra, dėl kurios kai kurie keliai tapo nepravažiuojami ir sulėtėjo maisto ir pagalbos pristatymas.

R. T. Erdoganas teigė, kad bus imtasi įvairių priemonių, kad nukentėjusiose teritorijose netrūktų humanitarinės pagalbos darbuotojų ir finansinės pagalbos.

„Nusprendėme paskelbti nepaprastąją padėtį, kad užtikrintume, jog mūsų (gelbėjimo ir atstatymo) darbai būtų atlikti greitai“, – per televiziją sakė R. T. Erdoganas.

„Greitai užbaigsime su šiuo sprendimu susijusius prezidentinius ir parlamentinius procesus, apimsiančius 10 mūsų provincijų, kuriose įvyko žemės drebėjimas“, – sakė jis.

Greitai užbaigsime su šiuo sprendimu susijusius prezidentinius ir parlamentinius procesus, apimsiančius 10 mūsų provincijų, kuriose įvyko žemės drebėjimas.

R. T. Erdogano vyriausybė socialiniuose tinkluose patiria vis didesnį spaudimą dėl, jo kritikų nuomone, lėto reagavimo į didžiausią per beveik šimtmetį Turkijoje įvykusį žemės drebėjimą.

Naujausiais duomenimis, per pirmadienį įvykusį 7,8 balo stiprumo žemės drebėjimą ir po jo sekusius požeminius smūgius Turkijoje žuvo 3 549 žmonės, o vyriausybės ir sukilėlių kontroliuojamose Sirijos dalyse – 1 602 žmonės.

R. T. Erdoganas teigė, kad jo vyriausybė į šią teritoriją nusiųs daugiau kaip 50 000 pagalbos darbuotojų ir skirs 100 mlrd. Turkijos lirų (4,9 mlrd. eurų) finansinę pagalbą.

Tai, kaip R. T. Erdoganas susitvarkys su didžiausia gamtos stichija per visą jo du dešimtmečius trunkantį valdymą, gali būti labai svarbu prieš gegužės 14 dieną vyksiančius įtemptus parlamento ir prezidento rinkimus.

Pasaulio šalys skuba teikti pagalbą

Po galingo žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje, per kurį žuvo daugiau nei 5 tūkst. žmonių, viso pasaulio šalys suskubo siųsti pagalbą ir gelbėtojų pajėgas.

Pagalbos pasiūlymų sulaukta iš viso pasaulio. Naujienų agentūra AFP apžvelgia dalį pagrindinių paramos pažadų.

Europos Sąjunga

Europos Sąjunga į pagalbą Turkijai sutelkė 27 paieškos ir gelbėjimo bei medicinos komandas iš 19 šalių, daugiau kaip 1 150 gelbėtojų ir 70 gelbėjimo šunų, antradienį patvirtino ES krizių valdymo komisaras Janezas Lenarčičius.

Jungtinės Valstijos

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) teigė, kad JAV komandos „skubiai siunčiamos padėti Turkijos paieškos ir gelbėjimo darbams“.

Nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad JAV siunčia dvi paieškos ir gelbėjimo grupes, kuriose dirba po 79 žmones, o Pentagonas ir JAV tarptautinės plėtros agentūra (USAID) koordinuoja savo veiksmus su Turkijos kolegomis.

Kinija

Kinija pranešė, kad antradienį Turkijoje darbą pradėjo pirmosios Kinijos gelbėtojų komandos ir kad ji siunčia 5,9 mln. dolerių (5,51 mln. eurų) vertės skubios pagalbos, įskaitant gelbėtojų ir medikų komandas, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kinijos tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo agentūros direktoriaus pavaduotojas Deng Boqingas (Dengas Bočingas) valstybiniam transliuotojui CCTV teigė, kad Pekinas taip pat koordinuos „skubiai reikalingos nelaimės padarinių likvidavimo įrangos Sirijai“ teikimą, tačiau nenurodė, kiek jos bus išsiųsta.

Jungtinė Karalystė

Užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis) sakė, kad JK siunčia 76 paieškos ir gelbėjimo specialistų komandą, įrangą ir gelbėjimo šunis. JK taip pat siunčia skubios medicinos pagalbos komandą, kuri įvertins padėtį vietoje.

Rusija

Prezidentas Vladimiras Putinas per pokalbius telefonu su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu (Bašaru Asadu) ir Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) pažadėjo nusiųsti Rusijos komandas į abi šalis.

Gynybos ministerija teigė, kad 300 Sirijoje dislokuotų kariškių padeda tvarkyti teritoriją.

Jungtinės Tautos

„Mūsų komandos dirba vietoje, vertina poreikius ir teikia pagalbą. Tikimės, kad tarptautinė bendruomenė padės tūkstančiams nuo šios nelaimės nukentėjusių šeimų, iš kurių daugeliui jau ir taip labai reikėjo humanitarinės pagalbos tose vietovėse, į kurias sunku patekti“, – sakė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas).

Indija

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad į nukentėjusią teritoriją pasirengusios išskristi dvi Indijos nacionalinių reagavimo į nelaimes pajėgų komandos, kurias sudaro 100 darbuotojų, kinologų su šunimis būriai ir įranga. Taip pat buvo ruošiami gydytojai ir paramedikai su medikamentais.

Ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) pareiškė, kad jam labai skaudu dėl žūčių Turkijoje, su kuria Indija palaiko šaltus santykius, ir Sirijoje.

Vokietija

Vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser (Nensi Fėzer) teigė, kad Vokietija, kurioje gyvena apie tris milijonus turkų kilmės žmonių, „sutelks visą įmanomą pagalbą“.

Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jo karo nualinta šalis yra „pasirengusi suteikti reikiamą pagalbą nelaimės padariniams įveikti“.

Graikija

Turkijos istorinės priešininkės Graikijos, kurios santykiai su Ankara yra pašliję dėl daugybės pasienio ir kultūrinių ginčų, ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) pažadėjo panaudoti „visas turimas pajėgas“, kad padėtų savo kaimynei.

Izraelis

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad diplomatiniais kanalais gavęs prašymą patvirtino pagalbos Sirijai, kurios vyriausybė nepripažįsta Izraelio, siuntimą. Damasko pareigūnas paneigė, kad jie prašė pagalbos.

Vyriausybė taip pat siųs humanitarinę pagalbą Turkijai, sakė B. Netanyahu.

Persijos įlankos šalys

Kataras pranešė, kad į Turkiją atsiųs 120 gelbėtojų, taip pat „lauko ligoninę, pagalbos priemones, palapines ir žiemos reikmenis“.

Jungtiniai Arabų Emyratai pažadėjo suteikti Sirijai maždaug 13,6 mln. dolerių (12,7 mln. eurų) vertės pagalbą, įskaitant paieškos ir gelbėjimo komandas bei skubios pagalbos priemones.

Oficialioji naujienų agentūra WAM pranešė, kad JAE jau išsiuntė pirmąjį lėktuvą į pietų Turkiją, kur planuoja įkurti lauko ligoninę.

Iranas

Iranas yra pasirengęs suteikti „neatidėliotiną pagalbą šioms dviem draugiškoms tautoms“, pareiškė prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) ir pareiškė užuojautą dėl „skaudaus incidento“.

Alžyras

Šalis į Turkiją išsiuntė 89 narių, įskaitant medikus, rizikos valdymo komandą su 17 tonų įrangos, o kita komanda vyks į Siriją, pranešė civilinė sauga.

Tunisas

Prezidentas Kaisas Saiedas (Kaisas Sajedas) nurodė suteikti humanitarinę pagalbą Turkijai ir Sirijai, įskaitant 14 tonų antklodžių ir maisto, pranešė pareigūnai. Tunisas taip pat paragino kariniais orlaiviais nuskraidinti savanorius medikus.

Japonija

Japonijos, kurioje dažnai vyksta žemės drebėjimai, vyriausybė į Turkiją išsiuntė Japonijos nelaimių padarinių likvidavimo gelbėjimo komandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
skirtumas musu n nuo turku kaip diena nuo nakties ten zusta zmones nuo sthijos o cia patys krenta negyvi ir dar grobiami tai kur blogiau ???===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių