Quantcast

Vyras, ištrėmęs 15 žmonių, yra kaltas, tačiau nenubaustas

Teismas buvusį Kruonio valsčiaus milicininką ir trėmimo grupės viršininką pripažino kaltu ištrėmus 15 žmonių, tačiau dėl prastos sveikatos realios bausmės neskyrė.

82-ejų Jevdoksijus Sokolovas Kauno apygardos teisme nepasirodė – jo marti teigė esą kaltinamojo sveikata itin prasta. Tą teismui patvirtino ir ekspertai. Šią bylą teismas nagrinėjo beveik dvejus metus.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 1949-ųjų kovo pabaigoje J. Sokolovas – Kruonio valsčiaus poskyrio milicijos viršininko pavaduotojas ir trėmimo grupės viršininkas – apklausė ir sulaikė 15 Kruonio valsčiaus gyventojų.

Vėliau jie ištremti į Irkutsko sritį ir Krasnojarsko kraštą. Per tyrimą nustatyti vagonų numeriai, pavyko rasti apklausos lapus, pažymas – rašysenos specialistai patvirtino, kad juos surašė ir pasirašė J. Sokolovas.

Teisme kaltinamasis savo kaltę pripažino iš dalies – esą jis vykdęs tuometinės valdžios nurodymus, bijojęs, kad antraip gali nukentėti ir jo šeima.

Už okupuotos valstybės civilių trėmimą numatyta nelaisvė nuo 5 iki 15 metų. Teismas J. Sokolovą pripažino kaltu, tačiau realios bausmės jis išvengė – jam skirtas priverstinis gydymas.

Tokį Kauno apygardos teismo sprendimą galima skųsti. Tremtinių artimųjų ieškinį – per 20 tūkst. litų – nuspręsta nagrinėti civiline tvarka.


Šiame straipsnyje: Jevdoksijus Sokolovastrėmimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių