Quantcast

Parama teroristams Lietuvoje kaltinamas airis išleistas iš kalėjimo

Lietuvos prokurorai sako esantys informuoti, kad parama teroristams kaltinamas airis išleistas iš Šiaurės Airijos kalėjimo, bet pabrėžia, kad teisminis procesas dėl jo perdavimo Lietuvai dar nėra baigtas.

Dėl prastų kalinimo sąlygų Lietuvoje dviem teismams atsisakius perduoti Lietuvai Liamą Campbellą (Lajamą Kembelą), teisėsauga tikisi, kad šiuos sprendimus pakeis Londone įsikūręs Aukščiausiasis Teismas.

Taip Generalinė prokuratūra BNS naujienų agentūrai pirmadienį komentavo žiniasklaidos pranešimus, kad ginklų gabenimo organizavimu sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“ Lietuvoje kaltinamas Liamas Campbellas išleistas iš kalėjimo, kur buvo laikomas ketverius metus.

„Generalinei prokuratūrai pateikta informacija apie tai, kad minėtam asmeniui taikomos su suėmimu nesusijusios kardomosios priemonės“, - BNS teigė Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė.

„Pagal gautą informaciją teisminis procesas šioje perdavimo pagal Europos arešto orderį byloje nėra baigtas. Šiaurės Airijos prokuratūra kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą su prašymu, kad būtų leista atnaujinti apeliacinį procesą - skundžiant paminėtus dviejų instancijų teismų sprendimus, kuriais Liamą Campbellą atsisakyta perduoti Lietuvai“, - nurodė prokuratūros atstovė.

Prokurorai siekė Liamo Campbello perdavimo, kad Lietuvoje jis būtų teisiamas dėl tų pačių nusikaltimų, dėl kurių jo broliui Michaelui (Maiklui) Vilniaus apygardos teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę - už paramą teroristinei grupei, ginklų laikymą ir rengimąsi vykdyti ginklų kontrabandą.

Michaelas Campbellas buvo sulaikytas Lietuvoje 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Lietuvos prokurorai teigia, kad ginklų įsigijimo operaciją organizavo jo brolis Liamas.

Šiaurės Airijos teismai atsisakė perduoti Lietuvai Liamą Campbellą, nurodydami, esą Lietuvoje jis būtų laikomas nežmoniškomis ir žeminančiomis sąlygomis ir tai pažeistų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją. Teismų sprendimuose atkreiptas dėmesys į prastą situaciją Lukiškių kalėjime.

Perdavimo Lietuvai siekiantis išvengti Liamas Campbellas yra vadinamas vienu iš svarbiausių „Tikrosios Airijos respublikomų armijos“ (Real IRA) vadovų, o civilinėje byloje jis anksčiau buvo pripažintas atsakingas už 1998 metais Šiaurės Airijoje Omage įvykdytus sprogdinimus, per kuriuos žuvo 29žmonės, per 200 buvo sužeista.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių