Quantcast

Nežinomi vagišiai nugvelbė parodą

Fotografijos ir iliustracijos paroda, įsikūrusi Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje, jau kitą dieną po atidarymo dingo be pėdsakų.

Parodoje buvo eksponuojami jaunųjų uostamiesčio menininkų Aleksejaus Ikonikovo, Manto Rimkaus, Nikolajaus Urencevo, Pauliaus Butkaus, Sigitos Mockutės, Marijaus Bružilos ir Valentino Sonovo darbai.

Bet kitą rytą po vernisažo bibliotekos kiemelyje žiūrovus pasitiko tuščios sienos. Iš visos parodos, kurioje kabojo 20 eksponatų, nepaliesti liko tik keli mažesnio formato darbai - M.Rimkaus ir S.Mockutės fotominiatiūros. Jaunųjų menininkų paroda, kurią jie surengė savo lėšomis, prapuolė kaip į vandenį. Kiemelį juosusi tvora nesustabdė vagių, o įrengtos stebėjimo kameros nieko neužfiksavo.

Parodos organizatorius V.Sonovas teigė tikrai nesitikėjęs tokio akibrokšto: „Skaudžiausias dalykas šioje situacijoje yra ne tiek finansinis nuostolis, kiek tai, kad dingo patys darbai. Ir galbūt tą pačią naktį jie buvo kur nors išmesti. Jei žmonės būtų buvę iš tiesų suinteresuoti eksponuojamais darbais, galėjo paprašyti jų, po parodos mielai būtume juos padovanoję. Tačiau jie tiesiog buvo pavogti ir kur nors numesti".

Kūrinių netekę autoriai patyrė ne tik moralinę, bet ir finansinę žalą. Didelio formato darbus eksponavęs P.Butkus į šią parodą investavo apie 300 litų.

Laikinai einantis I.Simonaitytės bibliotekos direktoriaus pareigas Juozas Šikšnelis tvirtino, kad įstaigos veiklos istorijoje toks atvejis - pirmasis. Kada ir kaip dingo paroda, jis atsakyti negalėjo, nes šeštadienį ir sekmadienį biblioteka nedirbo.

„Pirmadienį pastebėjome, kad dalies darbų nebėra. Bet ar jie buvo pavogti, ar juos po atidarymo išsinešė patys autoriai, iš pradžių nesupratome", - aiškino J.Šikšnelis.

Jo teigimu, nuo pat pradžių parodos eksponatams biblioteka negalėjo pažadėti apsaugos nei nuo lietaus, nei nuo žmonių, nes kiemas - atvira erdvė.

J.Šikšnelio manymu, ateityje norint organizuoti parodas kiemelyje, reikėtų pasirūpinti specialiais stendais, sustiprinti apsaugą, o tai pareikalautų papildomų investicijų. Kol kas naujoji biblioteka tam lėšų neturi. Jos darbuotojams beliko apgailestauti, kad jaunimo iniciatyva surengta paroda, tapusi lengvu vagių grobiu, taip ir liko neįvertinta visuomenės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių