Quantcast

Medininkų punkte – įkaitų dramos inscenizacija (atnaujinta)

Medininkų ir Kamennyj Logo punktuose ketvirtadienio naktį vyko Baltarusijos ir Lietuvos specialiųjų tarnybų pratybos. Pagal scenarijų, du ginkluoti nusikaltėliai įkaitais paėmė du kaimyninės šalies pareigūnus.

Per tariamas derybas pagrobėjai nepaleido įkaitų ir nepasidavė, todėl nusikaltėlius šturmavo ir nuginklavo Baltarusijos pasieniečių ypatingojo būrio ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Ketvirtadienio naktį Medininkų ir Kamennyj Logo punktuose pirmą kartą vyko dvišalės Baltarusijos pasienio komiteto ir Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pratybos – buvo išlaisvinami įkaitai tarptautiniame kontrolės punkte ir sulaikomi ginkluoti asmenys.

Šūviai gerokai nustebino ir kiek išgąsdino tuo metu per sieną vykusius įvairių šalių keliautojus. Tik iš pareigūnų sužinoję, kad punkte vykstanti drama yra tik pratybos, jie nusiramino.

Mokymais siekta suderinti abiejų žinybų veiksmus per panašias ekstremalias situacijas, ruoštis terorizmo atvejams kontrolės punktuose, užkardyti organizuotą nusikalstamumą.

Per pratybas tobulinti ir tokie veiksmai, kaip kitų pajėgų pasitelkimas incidentui likviduoti, jų bendradarbiavimas vaduojant įkaitus ir neutralizuojant nusikaltėlius ar įtariamus teroristus.

Pratybų scenarijus:

Ketvirtadienio vidurnaktį į Kamennyj Logo punktą vienas po kito įvažiavo du automobiliai. Pirmajame, be vairuotojo, dar buvo du keleiviai.

Per patikrinimą Baltarusijos pareigūnams kilo įtarimų, kad vyrai gabena draudžiamų prekių. Be to, turėta informacijos, kad jie yra nusikaltėliai ir gali bandyti neteisėtai patekti į Europos Sąjungą. Baltarusijos pareigūnai per detalų patikrinimą automobilyje aptiko slėptuvę su ginklais. Tuomet įtariamieji išsitraukė po drabužiais slėptus peilius ir įkaitais paėmė du pasieniečius. Garsiai šaukdami nusikaltėliai su įkaitais užsibarikadavo punkto patalpose ir nukreipę į pareigūnus ginklus ėmė reikalauti, kad netrukdomi galėtų įvažiuoti į Lietuvą.

Tuo metu antrame automobilyje buvę nusikaltėlių bendrininkai dideliu greičiu nepatikrinti nei muitininkų, nei pasieniečių pralėkė Kamennyj Log punktą ir keldami pavojų aplinkiniams įvažiavo į Lietuvos teritoriją.

VSAT pareigūnai jau buvo gavę informacijos apie incidentą, todėl bėglių automobilį užblokavo Medininkų kontrolės punkte. Nusikaltėliai buvo ginkluoti ir palaikė radijo ryšį su įkaitais paėmusiais bendrininkais.

Pagrobėjai vis kartojo reikalavimus – jiems turi būti duotas automobilis, jie turi būti įleisti į Lietuvą, o jeigu juos bus bandoma sulaikyti ar blokuoti ryšį tarp jų, įkaitai bus nužudyti.

Bendradarbiaudami ir keisdamiesi informacija abiejų šalių pasieniečiai pradėjo rengtis specialiai operacijai. Abiejose pusėse papildomomis pasieniečių pajėgomis buvo sustiprinta Medininkų – Kamennyj Logo punkto apsauga ir jo viduje, ir prieigose.

Abiejose pusėse pradėjo veikti operatyviniai Štabai, atvyko derybininkų su pagrobėjais grupė. Lietuvos pusėje Medininkų punkte operacijai pasiruošė atvykę „Aro“ kovotojai, Baltarusijos pusėje – šios šalies pasieniečių specialaus būrio kovai su terorizmu pareigūnai.

Vykstančių per sieną automobilių ir asmenų eismas buvo sustabdytas, žmonės iš punkto teritorijos buvo išvedami į saugesnę vietą.

Ruošiant išlaisvinimo planą derybos su įkaitų pagrobėjais, blokuotais Kamennyj Logo punkte, truko apie pusantros valandos. Kol vyko derybos, nebuvo šturmuojamas ir Medininkų punkte užblokuotas nusikaltėlių automobilis.

Nusikaltėliai atsisakė paklusti derybininkų reikalavimams ir toliau grasino nužudyti įkaitus. Apie 2 valandą dviejų šalių štabas nusprendė vaduoti įkaitus. Šturmas prasidėjo vienu metu neutralizuojant nusikaltėlius ir Kamenyj Loge, ir Medininkuose.

Kamennyj Log punkte derybininkai esą sutiko pagrobėjams duoti automobilį ir leisti su įkaitais išvykti į Lietuvą. Vienas ginkluotų nusikaltėlių išėjo iš patalpų, patikrino pasiūlytą visureigį ir įsitikinęs, kad pavojaus nėra, pakvietė bendrus, vedinus įkaitais. Kai šie pasirodė lauke, Baltarusijos specialiojo būrio pasieniečiai efektingai juos sulaikė. Dūmų užsklandoje aidint šūviams nusikaltėliai buvo nuginkluoti ir suguldyti, o įkaitai – išlaisvinti.

Tuo pat metu Lietuvos pusėje „Aro“ pareigūnai šturmavo pagrobėjų bendrų automobilį.




NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių