Quantcast

Iš Druskininkų bažnyčios mįslingai dingo XIX amžiaus paveikslas

Iš Druskininkų bažnyčios neaiškiomis aplinkybėmis dingo šventųjų paveikslas, paveldosaugininkai dėl to kreipėsi į policiją.

Druskininkų pareigūnai trečiadienį patvirtino gavę Kultūros paveldo departamento (KPD) Alytaus teritorinio padalinio vedėjo Aliaus Baranausko skundą apie dingusį paveikslą „Kūdikėlio gimimas“.

Kaip BNS sakė padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Margarita Janušonienė, klebonijoje buvęs paveikslas mįslingai pražuvo jau seniai, po to ilgą laiką buvo mėginama jo ieškoti per Bažnyčią, bet nesėkmingai.

„Mes taip ir formulavome ieškinį policijai, kad jis yra dingęs nenustatytomis aplinkybėmis. Kreipėmės į policiją, kad konstatuotų tą faktą ir kad ta informacija atsirastų pagal tvarką Interpolo ieškomų daiktų sąraše“, - teigė ji.

Anot inspektorės, šis paveikslas kartu su kitais Druskininkuose atsidūrė čia klebonaujant Konstantinui Gajauskui.

„Jis buvo atkeltas 1965 metais iš Vilniaus ir rado Druskininkų bažnyčią baisios būklės ir be paveikslų. Jis, man atrodo, iš Dominikonų bažnyčios atsivežė nenaudojamus paveikslus, visiškai sudriskusius, ir juos restauravo savo lėšomis. Didieji atsidūrė bažnyčioje, o tas mažasis, “Kūdikėlis„, visą laiką buvo klebonijoje“, - pasakojo ji.

Pasak M.Janušonienės, paveldosaugininkai į kleboniją nebūdavo įleidžiami, tad jie tik spėlioja, kada ir kaip paveikslas dingo: „Po jo mirties, tikėtina, aš nežinau, ar jį paskutiniais ligos metais globojo giminaitė, bet mes tik nuogirdų lygiu žinome, kad galėjo būti perduotas jai kaip dovana, kaip atsidėkojimas“.

Po klebono mirties 2001 metais pasigedus paveikslo, jo buvo ieškoma per Bažnyčią, bet nesėkmingai. Tuomet nuspręsta kreiptis į policiją.

„Keitėsi ne vienas kunigas, jis buvo nerastas, ir tada ilgokai aiškinomės pačios Vilniaus vyskupijos viduje, gavome iš vyskupo Arūno Poniškaičio ir Bažnytinio paveldo muziejaus Sigitos Maslauskaitės atsakymą, kad Bažnyčiai nėra žinoma paveikslo buvimo vieta. Tokiu atveju pagal tvarką turime pranešti policijai“, - pasakojo inspektorė.

Jos žiniomis, paveikslas nėra itin senas ir vertingas.

„Jis buvo nedidelis ir tikrai ne iš Baroko laikotarpio, greičiausiai datuotinas XIX amžiumi. Bet koks praradimas yra nuostolis paveldui“, - teigė M.Janušonienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių