Quantcast

Apskųstas sprendimas neišduoti parama teroristams kaltinamo airio

Šiaurės Airijos prokurorai apskundė Belfasto teismo sprendimą neišduoti Lietuvai ginklų gabenimo organizavimu sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“ kaltinamo airio Liamo Campbello (Lajamo Kembelo).

Europos arešto orderį išdavusi Lietuvos generalinė prokuratūra pirmadienį patvirtino esanti informuota apie tokį kolegų sprendimą.

„Mano žiniomis, prokuroras kreipėsi į teismą dėl apeliacinio skundo. Duomenų apie posėdžio datą neturiu“, - BNS sakė prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Britų visuomeninis transliuotojas BBC skelbia, kad apeliacinis skundas bus nagrinėjamas penktadienį, iki tol L.Campbellas lieka suimtas.

Belfasto teismas išduoti Liamą Campbellą atsisakė motyvuodamas tuo, esą Lietuvoje jis būtų laikomas nežmoniškomis ir žeminančiomis sąlygomis ir tai pažeistų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją. Teismo sprendime atkreiptas dėmesys į prastą situaciją Lukiškių kalėjime.

Liamas Campbellas Vilniuje būtų teisiamas dėl tų pačių nusikaltimų, dėl kurių jo broliui Michaelui (Maiklui) Vilniaus apygardos teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę - už paramą teroristinei grupei, ginklų laikymą ir rengimąsi vykdyti ginklų kontrabandą.

Michaelas Campbellas Lietuvos apeliaciniam teismui siekia įrodyti, kad nusikalsti jį išprovokavo britų slaptoji tarnyba MI-5. Jis Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad Michaelas Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Liamas Campbellas įtariamas organizavęs šiuos nusikaltimus.

Liamas Campbellas yra vadinamas vienu iš svarbiausių „Tikrosios Airijos respublikomų armijos“ (Real IRA) vadovų, o civilinėje byloje jis anksčiau buvo pripažintas atsakingas už 1998 metais Šiaurės Airijoje Omage įvykdytus sprogdinimus, per kuriuos žuvo 29 žmonės, per 200 buvo sužeista.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių