Quantcast

Valstybės gynimo tarybos laukia reforma

Į valdžią atėję konservatoriai numatė pertvarkyti prezidento vadovaujamą Valstybės gynimo tarybą (VGT) į nacionalinio saugumo klausimus nagrinėjančią instituciją. Joje posėdžiautų tik politikai, o kariškiams būtų užtrenktos durys.

Pavyzdžiu pasirinko JAV

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų programoje įrašyta, kad bus inicijuota VGT konstitucinė reforma. Nurodoma, kad bus siekiama VGT pertvarkyti į prezidento vadovaujamą Nacionalinio saugumo tarybą (NST), veikiančią pagal NATO valstybių analogiškų institucijų pavyzdį.

Konservatoriai numatę, kad NST galėtų svarstyti įvairesnius klausimus, nei dabar aptaria VGT.

TS-LKD programoje numatyta, kad "remiantis Europos šalių ir JAV patirtimi į NST būtina įtraukti užsienio reikalų ministrą, Seimo Užsienio reikalų komiteto, Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Europos reikalų komitetų pirmininkus". Tai reiškia, kad atnaujintoje institucijoje būtų tik politikai.

Lauks prezidento rinkimų

Konstitucija numato, kad dabar veikiančios VGT nariai yra ne tik politikai – prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras ir krašto apsaugos ministras, bet ir vienas kariškis – Lietuvos kariuomenės vadas. Tokia tarybos sudėtis, konservatorių nuomone, neleidžia svarstyti politinių, su valstybės saugumu susijusių klausimų, tik karinius.

Todėl esą ir reikia ne tik pervadinti instituciją, bet ir pakoreguoti jos sudėtį.

Tam bus reikalingos Konstitucijos pataisos. Dėl jų TS-LKD ateityje ketina tartis su valdančiosios koalicijos partneriais ir su kitomis Seime atstovaujamomis partijomis, nes norint pakoreguoti pagrindinį įstatymą reikalingas daugelio politikų sutarimas.

"Manau, būtų tikslinga susitarti šiuo klausimu ir įvykdyti šią reformą, nors kol kas, pradedant dirbti naujai valdančiajai koalicijai ir Vyriausybei, apie tai nebuvo kalbėta. Tai ateities klausimas", – sakė TS-LKD vicepirmininkė, naujoji krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Pasak jos, derėtų palaukti kitų metų gegužę vyksiančių prezidento rinkimų, tuomet bus galima susitarti ir dėl Konstitucijos pataisų, reikalingų norint VGT pervadinti į NST ir pakoreguoti šios institucijos sudėtį.

Prezidentūra nenori

Prezidentūroje raukomasi dėl tokių TS-LKD planų. Tvirtinama, kad ir dabartinė sistema pakankamai veiksminga, nes VGT dauguma narių arba kviečiamų posėdžiauti asmenų yra politikai, visi sprendimai priimami konsensusu. Taip pat baiminamasi, kad NST ilgainiui netaptų "superinstitucija", atsakinga už visą nacionalinį saugumą, nors pagal konstitucinę sandarą už atskirus saugumo užtikrinimo klausimus atsakingos atskiros institucijos.

Kita vertus, prezidentūra pripažįsta, kad dabartiniam valstybės vadovui liko dirbti tik pusmetis, todėl jeigu TS-LKD imtųsi VGT reformos, ją reikėtų derinti ne su dabartiniu, o jau su kitu prezidentu.

Bandė mažinti įgaliojimus

Prieš metus konservatoriai siūlė išbraukti iš VGT kompetencijos klausimus, susijusius su nacionaliniu saugumu, ir palikti jai tik karines problemas.

Tuomet TS-LKD atstovas Jurgis Razma aiškino, kad pagal dabar veikiančią tvarką VGT kompetencijos ribos yra "nepagrįstai išplėstos, ypač turint galvoje, kad jos narys su sprendžiamojo balso teise yra kariškis – kariuomenės vadas". J.Razmos nuomone, kariškis neturėtų spręsti įvairių politinių klausimų, kurių kartkartėmis imasi VGT. Todėl, pasak parlamentaro, VGT turi būti nagrinėjami tik grynai su karyba ir valstybės gynimu susiję reikalai.

Kad būtų teikiamas atitinkamas įstatymas, pritarė dauguma Seimo narių, tačiau jis toliau nebuvo svarstomas, nes Prezidentas Valdas Adamkus smarkiai sukritikavo projektą. Jis mano, kad valstybėje turi būti aukščiausius šalies pareigūnus jungianti institucija, kuri nagrinėtų politinius su nacionaliniu saugumu susijusius klausimus. Apribojus VGT teises tokios institucijos neliktų.

Svarstys kitąmet

Dabar TS-LKD frakcijai Seime vadovaujantis J.Razma tvirtino, kad VGT pervadinimo į NST klausimas nėra būtiniausias, todėl kol kas jis nekeliamas diskutuojant dėl valdžios veiksmų artimiausioje ateityje. Tačiau galbūt jau kitąmet šis reikalas galėtų būti pradėtas nagrinėti.

"Kitąmet prie šio klausimo gali būti sugrįžta. Bet tai priklausys ir nuo Seime dirbsiančių partijų nusiteikimo išspręsti tą problemą koreguojant Konstituciją", – kalbėjo konservatorius.

Jeigu TS-LKD pasiūlymui būtų pritarta ir Lietuvoje atsirastų prezidentą, Seimo vadovą, premjerą, užsienio reikalų bei krašto apsaugos ministrus, trijų Seimo komitetų pirmininkus vienijanti institucija, pasak J.Razmos, nebetektų prasmės jo pasiūlymas apriboti VGT galias.


Šiame straipsnyje: VGTRasa Juknevičienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta Vaitkeviciene

Asta Vaitkeviciene portretas
O gal vis del to palikt batsiuviui siut batus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

  • Suvalgė patinėlį
    Suvalgė patinėlį

    Didžiausiais vabzdžiais pasaulyje vadinamųjų europinių maldininkų patelės poravimosi metu kartais sužvėrėja: suėda patinėlį. Kaip tai įmanoma? Tačiau taip juk atsitinka ne tik vabzdžių pasaulio pievose. Yra panašių reiškinių ir...

    2
  • Po matematikos tarpinio patikrinimo: įžvalgos be pykčio
    Po matematikos tarpinio patikrinimo: įžvalgos be pykčio

    Daugeliui praėjusią savaitę sutriko miegas. Aš, kaip ir visi kiti, nebegalėjau nieko dirbti – bendravau su mokytojais ir mokiniais, aiškinau, guodžiau, drąsinau. Tvyrant įtampai, bandžiau rasti racionalų grūdą ir atskirti isterij...

  • Du scenarijai, arba kodėl šį pavasarį mus džiugins nebent žydinčios sakuros
    Du scenarijai, arba kodėl šį pavasarį mus džiugins nebent žydinčios sakuros

    Lietuvos banko atstovai šią savaitę pristatė atnaujintas Lietuvos ekonomikos augimo prognozes. Lyginant su praėjusiais metais, kai šalies ekonomika susitraukė 0,3 proc., jos turėtų džiuginti, nes prognozuojama, kad šiais metais eko...

    1
Daugiau straipsnių