Quantcast

Tikslas – keisti socialinę politiką

Dvidešimtmetį mininčios organizacijos "Caritas" vadovai ketina plėsti veiklos lauką – ne tik dalyti materialines gėrybes, bet ir daryti įtaką šalies socialinei politikai.

Bažnyčia nori permainų

"Caritas" generalinis direktorius kunigas Robertas Grigas pastebi, kad visuomenė dažniausiai pagalbą vargstantiesiems supranta kaip materialinių gėrybių dalijimą. Esą 1989 m., kai po sovietinės okupacijos atkurta labdaros organizacija, pagrindinis tikslas buvo ne tiesioginė šalpa, bet visuomenės jautrinimas, skatinimas padėti aplinkiniams.

p>"Grįšime prie pirminio uždavinio, kurį numato Kristaus bažnyčia. "Caritas" židiniuose parapijose skatinsime socialinius projektus, raginsime matyti greta esančiojo vargą", – sakė R.Grigas.

Kunigas įsitikinęs, kad katalikų bendruomenė yra pajėgi daryti įtaką šalies socialinei politikai ir turėtų imtis iniciatyvos.

"Pagalba moterims, įtrauktoms į prostituciją, kaliniams ir buvusiems nuteistiesiems, pagalba gatvės vaikams ir vienišiems neturtingiems ligoniams", – didžiausius visuomenės sopulius vardijo R.Grigas. Esą kunigams prieinamais ištekliais, tarptautiniais ryšiais ir bažnyčios turima įtaka situaciją galima pakeisti. Gaudamos pagalbą minėtos socialinės grupės gali pakeisti gyvenimo kokybę, pajėgti padėti sau.

"Stengsimės aktyviai daryti įtaką šalies socialinei politikai, kad vargstantieji būtų išvesti iš socialinės atskirties", – uždavinį nurodė R.Grigas.

Alsuoja Sąjūdžio dvasia

Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius iškilmingame "Caritas" dvidešimtmečio minėjime organizacijos įkūrimą vadino bažnyčios atsiliepimu į laiko ženklus.

"Atkuriant organizaciją visuomenė stovėjo prie išsivadavimo bangos, dar kontroliuojami sovietinės valdžios žmonės jau nebijojo vienytis ir kurti organizaciją", – penktadienį Kaune vykusiame renginyje sakė S.Tamkevičius.

Esą tada "Caritas" kūrė ir visais organizaciniais reikalais rūpinosi uolios ir energingos katalikės moterys. Jų darbas, anot arkivyskupo, dažnai buvo nepastebimas, bet labai svarbus vargingajai visuomenės daliai.

S.Tamkevičius apgailestavo, kad per dvidešimt metų "Caritas" neužsitarnavo pasaulietinės žiniasklaidos dėmesio, nors žmonės dirbo ne dėl dėmesio. Esą juos į priekį stūmė tikėjimas, noras daryti gerus darbus.

"Sąjūdžio metais atsiradęs entuziazmas neišblėso, organizacija tapo brandesnė", – džiaugėsi S.Tamkevičius.

Svarbiausia – tarnauti žmonėms

Iš pradžių organizacija "Caritas" bandė veikti įvairiose visuomenės gyvenimo srityse, S.Tamkevičiaus žodžiais tariant, ieškojo savo tapatybės.

"Atrodė, kad "Caritas" turėtų apimti ir tautos reikalus, ir švietimo reikalus, o paskui pamažu viskas stojo į savo vietas. "Caritas" save suvokė kaip bažnytinę organizaciją, tarnaujančią žmonėms", – pagrindinį tikslą nurodė arkivyskupas.

Tačiau nuo pirmųjų veiklos dienų organizacija ėmėsi labdaros misijos – drabužiais ir maistu rėmė vargšus, kalinius, kritinėse situacijose atsidūrusias moteris.

"Savanoriai dirba be atlygio ir to atlygio laukia tik iš Viešpaties", – sakė S.Tamkevičius.

Anot kunigo R.Grigo, nemenką dalį maisto, drabužių ir kitų gėrybių organizacija gauna iš ES fondų, Vyriausybės ir nevyriausybinių organizacijų.

Lietuvos vyskupai, kaip ir visuotinė katalikų bažnyčia, pasak kunigo, kreipia dėmesį į bendruomeniškumo aspektą. Esą "Caritas" neturėtų pasinerti vien į labdaros ar socialinio darbo veiklą. Turėtų būti žadinamos bendruomenės, parapijose gyvenantys žmonės burtis ir padėti vieni kitiems.

"Kaimyno pagalba kaimynui, lietuviškas svetingumas, talkos, kurios kažkada buvo populiarios – visa tai turi atgimti", – įsitikinęs R.Grigas. Anksčiau, primena jis, žmonės, nelaukdami raginimo iš šalies, pareigūno ar organizacijos atstovo priminimo, patys jausdavo pareigą susitelkti ir padėti vargstantiesiems. Tikrąsias vertybes, anot kunigo, vertėtų atgaivinti.


Skaičiai ir faktai

"Caritas" yra tarptautinė katalikiška organizacija, visame pasaulyje vykdanti humanitarinę veiklą ir padedanti vargstantiesiems.

Lietuvoje veikia 69 "Caritas" įstaigos: senelių namai, vaikų dienos centrai, labdaros valgyklos, vaikų globos namai, nakvynės namai, slaugos ligoninė, motinos ir vaiko namai, amatų mokymo centras, šeimos paramos centras, benamių higienos centras ir kitos.

Vyskupijų "Caritas" centruose šiuo metu Lietuvoje dirba 234 etatiniai darbuotojai.

"Caritas" vienija 2,4 tūkst. savanorių.

Didžiąją "Caritas" pajamų dalį sudaro užsienio fondų parama (2008 m. gauta 120 tūkst. litų).

Daugiau kaip 30 tūkst. litų "Caritas" 2008 m. paaukojo fiziniai asmenys ir verslininkai.

2008 m. maisto paketus gavo daugiau kaip 876 tūkst. žmonių.

Praėjusiais metais "Caritas" labdarą suteikė daugiau kaip 296 tūkst. žmonių.

Šaltinis: "Caritas" 2008 m. veiklos ataskaita



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Chm, ir vis tik: kas bendro tarp Caritas ir pedofilijos?...

Saulius1

Saulius1 portretas
O tai kad Caritas nenusipelno visuomenės palaikymo, kažką reiškia.

Saulius1

Saulius1 portretas
...
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    12
  • Mergelė Bufetava
    Mergelė Bufetava

    Prastai lietuviškai kalbantis pilietis Z. Z. turėjo jugoslavišką bufetą. Kažkada pirktą pagal pažintis už talonus. Nors Jugoslavijos jau nėra, tačiau bufetas tebestovi. Virš bufeto ant sienos prikalta Rusijos vėliava. Kartą, kai...

    5
  • Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato
    Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato

    Kasmetinė mero ir tarybos darbų ataskaita ilgus metus buvo privalomas dokumentas, kurį miesto vadovas kasmet pateikdavo vilniečiams, kad jie galėtų matyti, kaip vykdomi valdžios  įsipareigojimai. Šią tradiciją įvedė Artūras Zuokas, ka...

    4
  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

  • Atstatėme istorinį teisingumą
    Atstatėme istorinį teisingumą

    Man, kaip partizano ir tremtinės dukrai, itin svarbu ir labai džiugu, kad balandžio 18-ąją Seime įstatymo pakeitimu atstatytas istorinis teisingumas nuo okupacijų nukentėjusiems panašaus likimo Lietuvos gyventojams. Mano inicijuotoms Asmenų, nu...

    3
  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
Daugiau straipsnių