Quantcast

Šalis, kuri nemaitina savos kariuomenės, maitina svetimą

  • Teksto dydis:

Šiandien švenčiame Lietuvos kariuomenės dieną. Lapkričio viduryje Lietuva su JAV pasirašė sutartį dėl keturių sraigtasparnių Sikorsky UH-60M "Black Hawk" įsigijimo, kurie pakeis iki šiol Lietuvos kariuomenėje naudojamus sovietinius "Mi-8T".

Ketvirtą dešimtmetį pradedančių skaičiuoti sovietinių sraigtasparnių resursai – išeikvoti, o eksploatacija sudėtinga, tačiau viešojoje erdvėje vis pasigirsta skeptiškų vertinimų panašioms investicijoms į gynybos technologijas.

Visgi Kauno technologijos universiteto (KTU) Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto dekanas, gynybos technologijų ekspertas Andrius Vilkauskas pastebi, kad naujų sraigtasparnių pirkimas – investicija ne tik į technologijas, bet ir žmogiškąsias kompetencijas.

– Kokia jūsų nuomonė apie oro gynybos technologijų atnaujinimą, įsigyjant "Black Hawk" sraigtasparnių platformą?

– Lietuvos kariuomenę sudaro keturių rūšių pajėgos: sausumos, karinės oro ir jūrų bei specialiųjų operacijų. Kiekviena jų atlieka savo funkcijas ir turi savo paskirtį. Turint net ir labai gerai aprūpintas bei paruoštas antžemines pajėgas, sausumos karinę techniką, šarvuočius, tankus, karinio konflikto atveju šios pajėgos būtų bevertės be palaikymo iš oro. Kitaip tariant, jeigu jų nepridengs priešlėktuvinės gynybos sistemos arba tam tikri aviacijos vienetai – anksčiau ar vėliau šios pajėgos bus sunaikintos.

"Black Hawk" yra vieni universaliausių sraigtasparnių pasaulyje. Jie gali būti panaudojami bet kokiems strateginiams uždaviniams: kovinėms operacijoms, desantui išlaipinti, atakoms, paramai, stebėjimui, pasienio apsaugai, gelbėjimo operacijoms, kaip komunikacijų platforma, komandinio ryšio valdymo sistema.

Sakoma, kad universalūs dalykai netinka niekam, tačiau "Black Hawk" – išimtis. Tai vienas geriausių ir labiausiai pasiteisinusių tokio tipo sraigtasparnių pasaulyje.

– Naujoji sraigtasparnių platforma pakeis iki šiol Lietuvos kariuomenėje naudojamus "MI-8T". Kaip vertinate dabartines Lietuvos oro gynybos technologijas?

– Dabar naudojami "MI-8T" sraigtasparniai, žvelgiant iš technologinės perspektyvos, yra jau pasenusi technika. Jų resursai pasibaigę gana seniai, nors gamintojo dirbtinai pratęsiami ir vis dar palaikomas šioks toks tiekimas, tačiau jis bet kada gali būti užbaigtas. Pagal dabartines navigacijos, avionikos savybes, greitį, manevringumą, galėtume jį įvardyti praėjusios kartos technologija.

Dideliu privalumu tampa aptarnauti pasirengęs ir reikiamas kompetencijas turintis mūsų kariuomenės personalas.

– Lietuva JAV vyriausybei už sraigtasparnių platformą per penkerius metus sumokės 181 mln. eurų, dar 26 mln. eurų paramą skyrė pati JAV vyriausybė. Kodėl JAV suinteresuota prisidėti prie šio pirkinio?

– JAV yra aktyvi mūsų sąjungininkė ir partnerė vystant mūsų gynybos technologijas, sistemą, pajėgas ir kompetencijas. JAV gynybai taip pat svarbu, kad jų sąjungininkų naudojamos technologijos būtų suderinamos su jų naudojamomis platformomis ar sistemomis. Tikėtina, kad vienokios ar kitokios grėsmės atveju JAV papildytų mūsų turimas pajėgas savo sraigtasparniais arba skolintųsi mūsų sraigtasparnius, todėl dideliu privalumu tampa aptarnauti pasirengęs ir reikiamas kompetencijas turintis mūsų kariuomenės personalas. Abipusiai naudinga, kad būtų žmonės, gebantys šiuos sraigtasparnius pilotuoti, prižiūrėti, keisti jų panaudojimo paskirtį. Tai yra bendradarbiavimo platformos sukūrimas.

– Pastaraisiais metais Lietuva vis daugiau investuoja į karinę pramonę ir ginkluotę. Ar tai labiau susiję su įsipareigojimais NATO, ar su geopolitine Lietuvos padėtimi?

– Mūsų narystė NATO prasidėjo kartu su tam tikrais įsipareigojimais, kurie taikomi visoms NATO narėms. Tai yra įsipareigojimas skirti gynybai 2 proc. šalies BVP. Kadangi kurį laiką gyvenome ganėtinai ramiai, rasdavome šimtus pasiteisinimų, kodėl to nedaryti. Sąžiningai šio įsipareigojimo laikėsi vos kelios NATO valstybės narės, tarp jų ir JAV. Po Ukrainos įvykių ir tam tikro JAV paskatinimo finansinę gynybos naštą dalytis visiems, dauguma NATO narių atsakingiau pradėjo vertinti savo įsipareigojimus.

– Pagal pasirašytą Lietuvos ir JAV sutartį, Lietuva gaus ne tik sraigtasparnius, bet ir papildomą įrangą, atsarginių dalių, remonto, mokymų bei logistinį paketą. Ar galima teigti, kad tai investicija ne tik į technologijas, bet ir žmogiškųjų kompetencijų gerinimą?

– Vienareikšmiškai taip, nes tokio lygio sistemos yra nuolatos ir nuosekliai atnaujinamos, pavyzdžiui, iš ginkluotės ar avionikos perspektyvų. Todėl būtinos kompetencijos ir gebėjimai, norint šias inovacijas adaptuoti, įdiegti, pritaikyti ir gebėti tinkamai naudoti. Tam būtinas nuolatinis bendradarbiavimas ir komunikacija tarp technologijas tiekiančios ir jas gaunančios šalies.

– Viešojoje erdvėje kartais galime išgirsti, kad investicijos į karinę pramonę ir ginkluotę yra milijonų švaistymas? Kodėl Lietuvai svarbu investuoti į gynybos technologijas?

– Galima būtų sakyti, kad toji šalis, kuri nemaitina savo kariuomenės, maitina svetimą kariuomenę ir atiduoda jai žymiai daugiau. Mes stebėjome ir stebime įvykius Ukrainoje, Sakartvele, Armėnijoje. Šiame kontekste yra dalykų, vertingesnių už milijonus eurų. Viešojoje erdvėje periodiškai galime girdėti įvairių išvedžiojimų, bet turime mokėti kritiškai vertinti geopolitinę situaciją ir remtis ne padrikomis nuomonėmis, o kompetencijomis bei faktais. Mes, kaip valstybė, turime būti pajėgūs rūpintis savimi, turėti ne tik norą, bet ir valią tai daryti. Kitu atveju, turėsime primestą svetimą valią ir mokėsime žymiai didesnę kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Trumpiau pasakius - be auksinių šaukštų gyventi negalime. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

ALGIS

ALGIS portretas
O gal svetima pigiau atsietų .

Anonimas

Anonimas portretas
Atrodo kad Lietuvos kariuomenes kareivukai ir generalinis stabas dvesia is bado nes VISKA SUEDA OKUPACINE NATO ir AMERIKOS armija. Stai jums ir laisva Lietuva.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    14
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    2
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

Daugiau straipsnių