Quantcast

„Putinistanas“ – „Wagner“ kurganas

Bene kiekvienos Afrikos ir Azijos tautelės atstovai savo širdyse tiki, kad kadaise jų protėviai sukūrė ir valdė galingą imperiją, besitęsusią nuo jūros iki jūros. Kiekviena tautelė taip pat turi savo antipodus (amžinus priešininkus, konkurentus, engėjus, pavergėjus ir varžovus).

Kiekvienos jų ideologinėje atmintyje galima rasti pasakojimų apie visai valstybei ir tautai svarbius karus, sukilimus, riaušes, po kurių buvo įtvirtintas pavergėjų jungas (arba atvirkščiai – padėti pamatai savarankiškumui).

Kiekvienoje valstybėje galima rasti kankinių, kuriuos kažkas nušovė, primušė, išvežė, pakorė arba kurie susidegino patys. Kraujo auka ir protėvių žygdarbiai yra du kertiniai akmenys, ant kurių statoma kiekvienos tautos savimonė bei orumas.

Liūdna tėra veikiausiai tai, kad tik nedaugelio tautų atstovai turi tokius stiprius pautus, kad veržtųsi versti kalnus, džiovinti vandenynus ir teiktųsi primesti savo valią, gyvenimo ir mąstymo būdą kitoms etninėms grupėms. Mūsų laimei (ar nelaimei) rusų tauta – viena jų.

Rusijos Federacija – viena didžiausių pasaulio valstybių, kurios pasienis ribojasi su Rytų ir Šiaurės Europa, Arktimi, Šiaurės Amerika, Ramiuoju vandenynu, Rytų, Pietryčių ir Centrine Azija bei Artimaisiais Rytais.

Nors ši valstybė dažniausiai siejama su rusiškai kalbančiais ir stačiatikybę išpažįstančiais slavų kilmės žmonėmis, joje taip pat gyvena totoriai, čečėnai, baškirai, čiuvašai, avarai, armėnai, ukrainiečiai, darginai, kazachai, kumykai, kabardinai, ingušai, lezginai, osetinai, mordviai, jakutai, azerai, buriatai (apie juos buvo daug kalbama per specialiąją operaciją), mariai, udmurtai, tadžikai, uzbekai, tuviai, Krymo totoriai, čerkesai ir t. t.

Nuo etninio ir lingvistinio margumo jau raibsta akys, tačiau religijų, tikėjimų ir kultų gausa bei įvairove Rusija veikiausiai pranoktų net ir provincijos šokių ansamblio „Raiboji antelė“ trupės užkulisiuose verdantį gyvenimą.

Religinis, etninis ir lingvistinis margumas, kaip ir federacinė valstybės valdymo sistema, dažniausiai liudija apie imperialistinio pobūdžio praeitį ir su ja susijusių politikų svajones sukurti milžinišką pasaulį, po viena vėliava galintį priglobti slavus, germanus, tiurkius mongolus, krikščionis, musulmonus, pagonis ir budistus.

Ar galima teigti, kad ruso, kaip ir amerikiečio, kino, vikingo, romėno, brito sąvoka yra gerokai platesnė nei italo ar švedo? Ar galima kelti versiją, kad ji reiškia ne vien priklausomybę konkrečiai etninei grupei, bet ir tam tikrą gyvenimo bei mąstymo būdą?

Nors šiuolaikinės Rusijos susiformavimą labiausiai derėtų sieti su Maskvos girias ir pelkynus valdžiusių aristokratų iškilimu (XIII–XVI a.), nacionalistinio požiūrio besilaikantys ekspertai kone visada Rusijos valstybingumo pradžią sieja su Kijevo Rusia bei mitologizuotu skandinavų kilmės herojumi Riuriku, veikiausiai gyvenusiu IX a.

Pasakojimams apie Kijevo Rusią ir Riuriką daug dėmesio skiria ir specialiosios operacijos propagandistai, tuo siekdami nutiesti ideologinius ryšius tarp Rusijos, Ukrainos bei Baltarusijos ir pateisinti šiuolaikinę Kremliaus užsienio politiką.

Itin svarbu ir tai, kad Riurikas veikiausiai buvo vikingas (jeigu jis apskritai egzistavo), o vikingai, kaip turbūt visiems žinoma, jau yra savotiškas prekės ženklas, su kuriuo sieti savo šaknis daug kam norisi.

Iškasenų ekspertai tvirtina, kad apie pirmųjų žmonių pasirodymą dabartinėse Rusijos Federacijos žemėse liudijantys įrodymai siekia bene pačius ankstyviausius paleolito (senojo akmens amžiaus) laikus. Rusijoje taip pat yra aptikta ir neandertaliečių veiklos pėdsakų, taip pat šios rūšies žmonių kryžminimosi su kitomis rūšimis įrodymų, tačiau tai su specialiąja operacija veikiausiai nėra susiję.

Ekspertai taip pat daug dėmesio skiria vadinamajai Ponto stepei, besidriekiančiai Rusijos, Ukrainos ir Kazachstano žemėse. Viena versija teigia, kad būtent iš čia kilo indoeuropiečių kalbomis burbančių žmonių protėviai.

Taip pat manoma, kad dabartinėse Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos žemėse daugelį amžių gyveno vadinamieji rytų slavai, kurių egzistenciją, matyt, veikė Bizantijos imperija bei įvairiausios karingos klajoklių gentys (pvz., chazarai).

Pasak legendų, antroje IX a. pusėje rytų slavų genčių atstovai, trokšdami, kad juos valdytų griežtas ir teisingas lyderis, pasikvietė pas save skandinavą Riuriką (Rytų Europoje vikingus vadino variagais) ir du jo brolius.

Broliai greitai mirė ir Riurikas tapo vienvaldžiu valdovu. Bekeliaudami į Bizantijos sostinę Konstantinopolį, Riuriko karvedžiai aptiko chazarų valdytą miestelį (tai veikiausiai buvo dabartinis Kijevas). Gyvenvietę jie užpuolė ir, išviję chazarus, pavertė ją variagų nuosavybe. Taip esą buvo įkurta Kijevo Rusia ir padėti šiuolaikinių Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos valstybių pamatai.

Naujoji valstybė praturtėjo dėl kailių, vaško, medaus ir vergų prekybos. Ji taip pat kontroliavo svarbius prekybos kelius, jungiančius Baltijos jūros regioną su Artimaisiais Rytais, o jos atstovai pradėjo rengti reidus į Bizantijos imperijos žemes, tad galiausiai Rytų Romos valdovai ėmė siųsti į slavų žemes krikščionių misionierius.

Antroje XI a. pusėje politinė Kijevo Rusios saulė pradėjo leistis. Valstybę vis labiau vargino didžiūnų ir klanų vidaus kovos dėl valdžios, o galiausiai (XIII a. pirmojoje pusėje) Kijevo Rusią nusiaubė Temudžino (1162–1227) anūko Batu (1205–1255) vedami mongolai, paversdami jos aristokratus duoklę Aukso Ordai mokančiais pastumdėliais.


Šiame straipsnyje: Kijevo RusiaRiurikasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip gražiai

kaip gražiai portretas
liūtas dykas pradėjo apie Lietuvą. Afrikos tautelė,didžiuojasi sukūrusi imperiją nuo jūros iki jūros. Nostalguoja Žalgirio mūšiui ir riaušėm prie seimo.196 000 kankinių žydų, vyrų, moterų, vaikų kuriuos nušovė lietuviai. Ir bac - apšiko visą reikalą su kažkokia niekam verta Rusijos federacija. Tiesa, reikėjo paminėti kad ir jankyne gyvena bile kiek tautų. O patys jankiai nėra tauta. Tai palikuonys atliekų, vagių, plėšikų, kareivių. Kurie po Kolumbo užplūdo naujai atrastą žemę, nužudė gal 50 milijonų vietinių gyventojų (skaičiuokim pusę nužudytų per abi amerikes 100 mln). Užgrobė jų žemes. Kelis likusius indėnus suvarė į rezervatus, egzistuojančius ir dabar.Ten ne lageriai bet panašu.

to vanga

to vanga portretas
tai tu akla? Žiūrėk kad nepraregėtum nuo termobranduolinės saulės. Rusija žadėjo nepult usrainos - pamelavo. Žadėjo nenaudot branduolinio ginklo - o jei pamelavo? Taip kad eik bunkerio kasti, mandavoške tipo vanga. Tiesa, vanga jau mirus, tai čia tu iš ano pasaulio?

vanga

vanga portretas
Jaucia kacapines kiaules gala, todel ir amsi konvulsijose. :DDD
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    2
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių