Quantcast

Paveldo perlas Jonavoje: Skarulių bažnyčia kviečia į jubiliejų

Vienas vertingiausių ir gražiausių objektų ne tik Jonavoje, bet ir visoje Lietuvoje – taip Skarulių Šv. Onos bažnyčią sutartinai vadina istorikai ir muziejininkai. Bažnyčią lankančius turistus žavi ir išnykusio Skarulių kaimo istorija, kurią mena vis dar gyva ir labai aktyvi kaimo bendruomenė.

Jubiliejinis mėnuo

Šiemet liepą bus minimas Šv.Onos bažnyčios 400 metų jubiliejus, kuriam skirti renginiai taps pačiais svarbiausiais Jonavos kultūrinio gyvenimo akcentais.

Renginių programą kūrė istorijai ir menui neabejingi jonaviečiai ir bendrystės jausmo vienijama Skarulių bendruomenė.

Informacijos apie renginius galima rasti Jonavos rajono savivaldybės, Kultūros centro, miesto viešosios bibliotekos, Turizmo informacijos centro interneto puslapiuose, taip pat specialaus medijų projekto portale skaruliubaznycia.lt.

Šventinis koncertas su instrumentiniu sekstetu „Brass Bravo“, Vaida Genyte, Egidijumi Bavikinu, Liudu Mikalausku ir Merūnu Vitulskiu vyks liepos 24 d.

Specialūs atvirukai

Dar vienas specialus bažnyčios jubiliejui skirtas projektas – „Atvirukas iš Skarulių“ ir naujųjų technologijų suteikta galimybė apsilankyti bažnyčioje net nenuvykus į ją.

„Į Jonavos krašto muziejų užsukę lankytojai gali pasirinkti iš keliolikos atvirlaiškių, kurie yra papuošti Jonavos miesto nuotraukomis, ant jų galima užrašyti palinkėjimą, tada jie nemokamai išsiunčiami nurodytu adresu. Praėjusiais metais tokia galimybe pasinaudojo apie 600 žmonių, šiais metais – dar keli šimtai“, – pasakojo Jonavos muziejininkė Giedrė Narbutaitė-Kontrimė.

„Matydami susidomėjimą ir suprasdami, kad linkėjimas su gražia nuotrauka gali būti vienas iš geriausių būdų priminti mūsų krašto grožį, inicijavome analogišką projektą ir Skarulių bažnyčios jubiliejui: planuojama sukurti penkiolika skirtingų atvirukų, kuriuos bus galima išsiųsti tiek per didžiąją šventę, tiek po jos, tiesiog užsukus į Jonavos krašto muziejų ar Turizmo informacijos centrą“, – atskleidė muziejininkė.

Bažnyčios jubiliejui skirtų atvirukų kūryba patikėta keliems menininkams. Visi kuriami atvirukai naudojantis naujosiomis technologijomis padės nusikelti į Skarulių bažnyčią iš bet kurio pasaulio kampelio.

Ant atviruko bus specialus QR kodas, kurį nuskenavus telefonu jame pasirodys bažnyčioje sukurtas filmukas.

„Ši bažnyčia duris atveria ne taip ir dažnai: kai vyksta šv.Mišios – pirmąjį mėnesio sekmadienį, per skaruliečiams svarbias šventes ir tada, kai lankytojai kreipiasi į muziejų, Turizmo informacijos centrą ar Jonavos parapiją norėdami užsukti ekskursijų metu. Kadangi mums labai norisi parodyti, kokį gražų ir vertingą objektą turime, sugalvojome, kaip tai padaryti naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis. Ant atviruko bus specialus QR kodas, kurį nuskenavus telefonu jame pasirodys bažnyčioje sukurtas filmukas. Filmavimo darbai jau atlikti, laukiame galutinio produkto“, – teigė muziejininkė G.Narbutaitė-Kontrimė.

Vietos gyventojus ir Jonavos svečius moteris kviečia į Skarulių renginius iš miesto keliauti pėsčiomis.

Išskirtinė: šiemet liepą Skarulių Šv.Onos bažnyčia švenčia 400 metų jubiliejų ir džiugins įvairiais renginiais. / Organizatorių nuotr.

„Jonavos turizmo informacijos centras prisideda prie projekto renginių ir organizuoja specialius žygius nuo krašto muziejaus, kur turime nedidelę, bet labai įdomią Skarulių dvarvietės archeologinių radinių ekspoziciją Iki Skarulių atstumas nedidelis, o žygio metu pasakojama Skarulių istorija, aplankomi Skarulių pilkapiai, Svidrų kultūros gyvenvietė, nuostabioji Šv.Onos bažnyčia. Taip suteikiama galimybė daugiau sužinoti apie nuo senų senovės stipriai susijusius miestelius – Skarulius ir Jonavą“, – kalbėjo muziejininkė.

Bendruomenė gyvuoja

Skarulių bažnyčia žavi ne tik unikalia gotikos ir renesanso architektūra, išlikusiomis autentiškomis skulptūromis, paveikslais ir vienu iš seniausių Lietuvoje bažnyčios altorių, kuris gyvuoja nuo bažnyčios pastatymo laikų.

Turistams maga išgirsti ir miestelio istoriją, kurią saugo išlikusi Skarulių bendruomenė.

Pasak rajono mero pavaduotojos Birutės Gailienės, tai yra bene vienintelis atvejis Lietuvoje, kai kaimas jau yra išnykęs, o jo bendruomenė – gyva.

„Esu mačiusi daugybę kaimų ir miestelių su bažnyčiomis jų centre, tačiau taip puoselėjama Šv.Onos bažnyčia, be kaimo gyventojų, be kaimo – yra kažkas unikalaus! Gali atimti žmogaus namus, juos nugriauti, jį ištremti, bet gimtinės iš jo neatimsi“, – sakė B. Gailienė.

Skarulių gyvenvietė išnyko sovietmečiu, kai, statant azotinių trąšų gamyklą, visi gyventojai buvo iškeldinti į Jonavą.

Šiandien Skaruliuose yra vos keli namai ir pati bažnyčia, kuri ir išlaiko bendruomenę aplink save. Buvę gyventojai ir jų artimieji nuolat rūpinasi šventove, ją tvarko, prižiūri šalia esančias kapinaites.

Skarulių bažnyčia siejama su Skarulių dvaro savininku Andriejumi Skorulskiu ir dažniausiai istoriografijoje datuojama 1622-aisiais. Pasakojama, kad ši bažnyčia pastatyta pagal vienos Jeruzalės bažnyčios pavyzdį, kurį A.Skorulskis nusižiūrėjo XVI a. pab. kartu su Mikalojumi Kristupu Radvila Našlaitėliu keliaudamas į Šventąją Žemę ieškoti Kristaus kapo.

Per savo istoriją patyrusi daug negandų, Šv.Onos bažnyčia iki šių dienų išliko be didesnių pakeitimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių