Quantcast

Paskutinis Mišos atodūsis

Didysis demokratas, reformatorių reformatorius Michailas Sergejevičius Gorbačiovas (1931–2022) merdėjo. Jo žymiąją vyndėmę dengė skaidrūs prakaito lašeliai. Jis išvydo, kaip pirmosios XX a. vasaros dienomis, likus keturiasdešimt šešeriems metams iki Donaldo Johno Trumpo (1946) gimimo, Pekino diplomatinių atstovybių kvartalo prieigose pasirodė pirmieji boksininkais praminti sukilėliai.

Ore tvyrojo nusivylimo dėl Kinijos imperijos nuosmukio ir pykčio dėl gamtos stichijų sunaikinto derliaus persmelkta atmosfera. Dauguma sukilėlių veikiausiai manė, kad dėl šių nelaimių kalti yra užsieniečiai (ypač vakariečiai) bei krikščionys, tad nemažai šioms kategorijoms priklausančių asmenų pasislėpė Pekino diplomatinių atstovybių kvartale. Prieš pasirodydami Pekine maištininkai spėjo sugadinti į Tiandziną vedančio geležinkelio bėgius. Dabar sostinė buvo atkirsta.

Michailas matė, kaip boksininkams prijaučiantys Kinijos imperijos armijos musulmonų padalinio kariai nužudė japonų diplomatą. Jis taip pat regėjo Clemenso Augusto Freiherrio von Kettelerio (1853–1900) vedamų vokiečių įvykdytą jauno žmogelio, palaikyto boksininku, egzekuciją, Pekine siaučiančius, krikščionių bažnyčias deginančius maištininkus ir jungtines britų, japonų, italų, rusų, vokiečių ir austrų pajėgas, šturmuojančias Kinijos imperijos įtvirtinimus prie Tiandzino.

Tuo metu imperatorius Zaitianas (1871–1908) nebeturėjo jokios galios. Visa valdžia buvo sutelkta jo pusbrolio Zaichuno (1856–1875) motinos, sugulovės imperatorienės Cixi (1835–1908) rankose. Sugulovė nusprendė palaikyti "boksininkus", tačiau provincijose įsikūrę funkcionieriai ir karvedžiai, išgarsėję per 1850–1864 m. sukilimo malšinimą (arba per 1894–1895 m. karą su Japonija), nusprendė sugulovės autoritetui parodyti špygą. Jie ne tik neparėmė sukilėlių, bet ir pradėjo jiems kenkti.

Birželio 21 d. Cixi su "boksininkais" kovojančioms Vakarų valstybėms paskelbė atvirą karą. Dalis ant mandžiūrės Cixi valios nusispjovusių funkcionierių priklausė pagrindinei hanių (kinų) etninei grupei, tačiau jų elgesio nederėtų aiškinti nacionalistiniais sentimentais. Antai į patį kovų įkarštį įsitraukęs mandžiūras generolas Ronglu (1836–1903) taip pat nusprendė pasipriešinti Cixi.

Už kiekvieno karo stovi konkretūs žmonės ir visi jie privalo prisiimti atsakomybę.

Prieš beveik dvejus metus jis dalyvavo imperatorienės inicijuotame rūmų vidaus perversme ir įkalino imperatorių namų arešto sąlygomis. Dabar jis darė viską, kad sukilėliai negautų artilerijos ugnies paramos ir kad kolegoms skirti įsakymai nutraukti kovą su "boksininkais" jų nepasiektų.

Michailas regėjo žudomus krikščionis (misionierius ir atsivertėlius), aršias Pekine vykstančias kovas, degantį prestižinės Hanlino institucijos, ruošusios funkcionierius, pastatą su visais ten esančiais veikalais ir į Mandžiūrijos regioną įsiveržiančius Rusijos imperijos kazokus.

Jis stebėjo, kaip aštuonių valstybių (Didžiosios Britanijos, JAV, Prancūzijos, Italijos, Japonijos, Austrijos-Vengrijos imperijos, Antrojo reicho ir Rusijos) pajėgos parėjo į kontrpuolimą ir pasiekė Pekiną. Grėsminga liepsnų ir šūvių šviesa nušvietė padangę. Kažkas pabeldė į Cixi apartamentų duris ir pranešė jai naujienas. Barbarai jau prie Uždraustojo miesto vartų!

Imperatorienė Cixi, kadaise buvusi viena galingiausių Kinijos ir regiono (gal net pasaulio) moterų, dabar privalėjo apsirengti paprastos valstietės drabužiais ir bėgti iš stulbinančia prabanga dvelkiančių rūmų į provinciją. Tai buvo antras kartas Cixi gyvenime, kai Vakarų karinė galia ją privertė palikti Uždraustąjį miestą (pirmasis buvo per 1856–1860 m. karą).

Michailas atsiduso dvasingu atodūsiu, sukaupęs visą savyje tūnantį tolstojišką taurumą. Jis išvydo gulbių pilną ežerą. Jo viduryje stūksančioje saloje stovėjo rankas į nakties dangų iškėlusi žmogysta, nuožmiomis, piktą linkinčiomis akimis.

Michailas stebėjo, kaip žmogysta gerąją gulbę Odettę įsimylėjusiam princui zoofilui Siegfriedui atvedė savo dukterį Odilę. Odilė atrodė it Odettė, tačiau geroji gulbė buvo dora, tyra ir nesugadinta, o Odilė – gašli, pasileidusi ir šalta it ledas.

Odilė tokia pat dvilypė, tarsi Rusija ar pats M.Gorbačiovas. Religinga ir nepaisanti jokių moralės normų. Griaunanti savų ir svetimų šeimų gyvenimą, bet priešais televizijos kameras virkaujanti dėl abstraktaus situacijos dramatizmo, Dievo siųstų išbandymų arba agituojanti už tradicines vertybes. Grobianti kaimynų žemes. Avantiūrai nenusisekus, ji pradeda dūsauti dėl abstraktaus baisiojo karo, neva užgriuvusio pasaulį it audra ar žemės drebėjimas ir dėl jame žūvančių žmonių. Jai liūdna, kad "mes visi susipykome".

Tai – melas. Karas nekyla dėl slėgio ar temperatūros skirtumų. Smurtas tėra viena priemonių tikslui pasiekti. Už kiekvieno karo stovi konkretūs žmonės ir visi jie privalo prisiimti atsakomybę. Odilė ir Michailas prisiimti atsakomybės nenori. Save jie laiko aukomis (bent per interviu).

M.Gorbačiovas – didysis demokratas, 1989 m. pavasarį apsilankęs Kinijos Liaudies Respublikoje ir viešai neišreiškęs jokios paramos jauniesiems kinų protestuotojams (idealizavusiems Michailą ir su juo siejamas "glastnost" bei "perestroikos" sąvokas). Didysis reformatorius, kuriam visiškai nesisekdavo suvaldyti susidariusios padėties ir pasinaudoti politikos teikiamomis galimybėmis.

Krizei pasisukus pozityvesne linkme Michailą visi sveikindavo, priskirdavo jam įvairiausius nebūtus nuopelnus, o jai virtus katastrofa, SSRS lyderio indėlis neretai būdavo ignoruojamas.

Taikdarys "užbaigęs abstraktųjį Šaltąjį karą (1945–1991)", "nugriovęs dar abstraktesniąją Geležinę uždangą" (ji kai kam buvo didesnis blogis už marksizmą) ir susitepęs krauju Azerbaidžane (1990 m.) bei Marijos žemėje (1991).

M.Gorbačiovas – paskutinis SSRS caras, suvaidinęs vieną mįslingiausių vaidmenų per 1991 m. rugpjūčio pučą, mirė Sovietų Sąjungos likučiams dvesiant Ukrainoje paskutinėmis 2022 m. vasaros dienomis.

Verkia Vovočka (1952), verkia popiežius (1936), rauda Barackas Husseinas Obama (1961), jiems atodūsiais akompanuoja Lady Gaga (1986).



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAIKOS !!

TAIKOS  !! portretas
...megstu zurnalisto L.D. straipsnius. Megstu ir laukiu. Taciau ,kartais politines paziuros i !!! kaip kuri zmogu -skiriasi ...taip ir kas del Mishos---tai anglas pasakytu--"izi,izi,----jei ne M.Gorbio perestroikos pliurpalai.... tai kazin ar ne Ukrainos pozicijoje butume ir MES iki dabar. Musu Nepriklausomybes Shaukliai-signatarai-politiniai kovotojai deka M.Gorbio pafosines PERESTROIKOS----garbingai atvede Lietuva i Nepriklausomybes statuta!!! Teilsisi kad ir" komuniaga" Gorbis a/a. O L.Dykovo straipsniai visada laukiami..[[nors kartais norisi pasigincyti.

Azuolas

Azuolas  portretas
Puikūs straipsniai. Ačiū.

to trečiam

to trečiam portretas
pastebėjai, kad tavo talentingą avtorių su shūdais sumaišė. Kažkoks kanalizacijos dumblas ereliu patapo. Mirusį gorbį už ausų tampo/ Reikėjo kukurūzniką ar lavonidą gyvą patampyt. KGB būt mikliai pastačius į vietą - nuleidus į kanalizaciją.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    9
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    1
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

Daugiau straipsnių