Quantcast

Pacientų teisės: ginti ar naudotis?

Pirmosios pandeminio gripo aukos Lietuvoje tėvai Diana ir Rimantas Striogai, kovojantys dėl ligonių teisių į visavertį gydymą, pasiekė pirmąją pergalę.

Įstatymą – pagal galimybes

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs bylą pagal Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) skundą dėl Valstybinio medicininio audito inspekcijos išvadų, atmetė jį kaip nepagrįstą. KMUK į teismą kreipėsi, nes nesutiko su Audito inspekcijos išvadomis, kad šioje ligoninėje pernai lapkritį gydytam Rokui Striogai medicinos paslaugos buvo suteiktos pažeidžiant teisės aktų reikalavimus ir neįtariant tikrosios ligos diagnozės. Berniukas mirė.

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius, atlikęs tyrimą, savo išvadose pripažino: "Pareigūnų veiksmai ne tik pažeidžia piliečių, o šiuo atveju – paauglio, bet ir jo tėvelių bei visų Lietuvos piliečių teises."

Ligonių teises gina Europos pacientų teisių chartija, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas, kiti teisės aktai. Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas buvo priimtas 1996 m. Nuo to laiko kelis kartus koreguotas. Neseniai įsigaliojo naujausia jo redakcija.

"Viena pastarosios redakcijos naujovių – kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų apibrėžimas", – atkreipė dėmesį Valstybinės medicininio audito inspekcijos direktorė Ramunė Navickienė.

Įstatyme teigiama, kad kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos – tai prieinamos, saugios, veiksmingos paslaugos, suteikiamos pagal šiuolaikinio medicinos ir slaugos mokslo lygį ir gerą patirtį, atsižvelgiant į paslaugos teikėjo galimybes. Pastarasis teiginys, pastebėjo R.Navickienė, labai patinka medikams.

Skųstis įstaigos vadovui

Pagal įstatymą pacientas turi teisę į savo garbės ir orumo nežeminančias sąlygas ir pagarbų sveikatos priežiūros specialistų elgesį. Tačiau elgesį neretai diktuoja santykiai.

Kai dėl netobulos sveikatos sistemos sumenko ligonių pagarba garbingiausios profesijos atstovams – gydytojams, jiems bendraujant su ligoniu taip pat neliko nuoširdumo. Apsiribojama keliais elementariais profesiniais klausimais, daugiau savo pacientams gydytojai pateikti nei nori, nei gali. "Gydytojai priversti skubėti, nes jų darbo krūvis labai didelis", – pateisina R.Navickienė.

Dažniausiai ligoniai skundžiasi dėl bendravimo, dėmesio stokos. Įstatymas suteikia teisę skųstis. Tačiau pagal naująją įstatymo redakciją į pacientų skundus nagrinėjančias valstybės institucijas pacientai turi teisę kreiptis tik nepatenkinti skundų nagrinėjimu sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje, jų manymu, jų teisės buvo pažeistos.

Sveikatos priežiūros įstaiga, gavusi paciento skundą, privalo jį išnagrinėti ir raštu pranešti pacientui nagrinėjimo rezultatus ne vėliau kaip per 20 darbo dienų.

"Tačiau iki šiol pacientų teisių žalos atlyginimo mechanizmas vis dar neveikia, teismai perkrauti. Skatinama neteisminė ir ikiteisminė ginčų nagrinėjimo praktika, tai galėtų daryti Ginčų nagrinėjimo komisija. Siūlome Seimui įteisinti, kad teisme savo narių teises galėtų ginti pacientų teisių organizacijų atstovai", – idėjų nestokoja teisingumo viceministras Gytis Andrulionis.

Jis pabrėžia ir tai, kad paciento parašas, liudijantis sutikimą atlikti diagnostikos ar gydymo procedūras ir taip neva atleidžiantis gydytoją nuo atsakomybės nesėkmės atveju, yra bevertis.

"Paciento atėjimas į gydymo įstaigą jau gali būti traktuojamas kaip sutikimas. Teismas neįvertins, pasirašyta laisva valia ar darant kokią nors įtaką. Parašas tik supriešina gydytojus su jų pacientais", – teigia teisingumo viceministras.

Atsirado naujas terminas

Pastaruoju metu atsirado naujas terminas – gynybinė medicina. Gydytojai stato barikadas ir užima gynybos poziciją, nes daugybė teisės aktų jiems kelia didžiulius reikalavimus.

"Taip yra visame pasaulyje ir spaudimas gydytojui tik didės, nes gydytojai verčiami dirbti geriau: kelti kvalifikaciją, vengti klaidų", – sako Mykolo Romerio universiteto profesorius Viktoras Justickis.

Gindamiesi nuo teisinio persekiojimo gydytojai vengia rizikingų pacientų ir procedūrų, apsidraudžia nereikalingais tyrimais ir siuntimais pas kitus specialistus, nereikalingų vaistų skyrimu.

"Pacientų teisių augimas gydytoją daro iešmininku: jei gydytojo rūpestingumas nėra maksimalus, jis tampa kaltas dėl bet kokio neigiamo gydymo rezultato", – sveikatos sistemos ypatumus apnuogina teisės profesorius.

Gydytojai nemoka atsiprašyti?

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Kauno medicinos universiteto profesorius Liutauras Labanauskas, atstovaudamas medikams, netgi ironizuoja, jauniems kolegoms patardamas pirmiausia atsakingai užpildyti visą medicininę dokumentaciją, o tik paskiau pažvelgti į ligonį.

"Lietuvoje gydytojus kontroliuoja devynios institucijos, o gina tik viena Gydytojų sąjunga", – skaičiuoja profesorius L.Labanauskas.

Jis priduria: teisininkai turi sureguliuoti, kad ir gydytojų, ir jų pacientų teisės būtų lygios. Teisingumo viceministro G.Andrulionio teigimu, teisės aktų kūrimą lemia gyvenimas, visa visuomenė gali ir turi dalyvauti teisėkūroje. Teisė yra gėrio ir teisingumo menas.

"Ligoniai nukenčia dėl trijų dalykų: neapdairumo, nekompetencijos ir dėl ištikusios nelaimės. Dažniausiai – dėl nelaimės, ir nevadinkime tai klaidomis. Žalos atlyginimo mechanizmas padėtų tai atskirti", – įsitikinęs L.Labanauskas.


Kaip gydytojai apsidraudžia

Vengia rizikingų pacientų – 39 proc.

Vengia pavojingų procedūrų – 32 proc.

Be reikalo siunčia pas kitus specialistus – 52 proc.

Skiria nereikalingų tyrimų – 59 proc.

Skiria daugiau vaistų, nei reikia – 33 proc.


Šiame straipsnyje: pacientų teisės

NAUJAUSI KOMENTARAI

ol

ol  portretas
neturiu zodziu o kad mokesti m oketume nori
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
Daugiau straipsnių