Quantcast

Moralė ir politinė aritmetika

Kai praėjusią žiemą prasidėjo kaltinimų Linui Karaliui ir Aleksandrui Sacharukui istorija, nedaug kas tikėjo, kad iniciatyvos atimti iš jų mandatus per apkaltą sulauks sėkmės.

"Koks mandatų atėmimas? Varnas varnui akies nekerta! Visi jie ten Seime banditai, cinikai ir nihilistai, tai ar gali du saviškius paskandinti apkaltoje? Pamirškit..." – liūdnai skėsčiojo rankomis interneto komentatoriai, užsikrėtę nepagydoma pesimizmo bacila.

Tokia nuomonė iš dalies pagrįsta. Nes galimos apkaltos ir mandato atėmimo vėzdu Seime mojuojama gana dažnai. Bet iki šiol nė karto nebuvo nieko daugiau nei grasinimai, neskaičiuojant prezidento Rolando Pakso atvejo. Patriukšmaudavo Seimas truputį, paburbuliuodavo, etikos sargai pagrūmodavo kumščiais į prasižengusiojo pusę, žiniasklaida jį patąsydavo. Ir tuo viskas pasibaigdavo. Iki kito prasižengimo.

Todėl ir A.Sacharuko bei L.Karaliaus atveju seni politikos vilkai, apžvalgininkai, politologai, šiaip visuomeninio gyvenimo stebėtojai nepatikliai kraipė galvas: "Vargu, ar iš to kas nors išeis..."

Šių "politikos dvejetukininkų" prasižengimai iki šiol vertinti kaip ne itin rimti, už kuriuos būtų verta galbūt tik kiek griežčiau pabarti, gal kokias nors finansines sankcijas pritaikyti, ar, kraštutiniu atveju, atkreipti prokuroro dėmesį. Bet tikrai jau nesurengti labai jau komplikuotą apkaltos procesą.

Tačiau po šio trečiadienio Konstitucinio Teismo išvados apie dviejų Seimo narių šiurkščiai pamintą Konstituciją jau ir nepatikliausiems nušvito viltis, kad šis tas lyg ir keičiasi į gera.

Dabar nuo Seimo priklausys, ar jis dar turi bent kiek savigarbos, ar yra pasiryžęs šiuo atveju nors šiek tiek pagerinti savo prestižą.

Bet tikinčių, kad Seimas sugebės apsivalyti, regis, nėra labai daug. Ne veltui tuo netiki nė vadinamosios apkaltos komisijos vadovas Kęstutis Masiulis, kuris primena, kad per pastaruosius metus net kelis kartus parlamentarai spjovė į teisines normas, nesutikdami panaikinti kelių savo kolegų neliečiamybės. Tarp jų, beje, buvo ir A.Sacharukas.

Jeigu ir bus priartėta prie slapto balsavimo dėl mandatų atėmimo iš A.Sacharuko bei L.Karaliaus, gali įsijungti paprasčiausio politinio ir pragmatinio išskaičiavimo mašina. Eidami prie balsadėžės Seimo politikai svarstys ne tai, ar du jų kolegos gerokai prisidirbo, bet labiau tai, ar jais atsikratyti būtų politiškai naudinga.

Dalis opozicijos vargu ar suinteresuota, kad vietoj opozicinės Krikščionių partijos narių A.Sacharuko ir L.Karaliaus į parlamentą ateitų du valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos atstovai.

Todėl gali nepakakti 85 parlamentarų balsų, būtinų apkaltai sėkmingai užbaigti.

Nereikėtų stebėtis, jei politikai kiek tik telpa fariziejiškai svaičios, kad "reikia būtinų būtiniausiai balsuoti už mandatų atėmimą", bet elgsis visiškai atvirkščiai. Slaptas balsavimas pridengs bet kokį dviveidiškumą.

A.Sacharukas ir L.Karalius iki balsavimo gali patys atsisakyti Seimo nario mandatų ir taip išsaugoti bent likučius garbės ir išvengti žeminančios apkaltos procedūros pabaigos. Tačiau suvokimas, kad Seime gali nepakakti balsų mandatams atimti, gali sustabdyti juos nuo tokio žingsnio.

Kita vertus, kalbama, kad bent jau A.Sacharukas labai rimtai svarsto galimybę išeiti pats. Yra vilties, kad jeigu taip pasielgs jis, padorumą prisimins ir L.Karalius. Tai būtų pats geriausias būdas Seimui išvengti dar vienos gėdos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geras

Geras portretas
Pavarei čia. tai čia rimtai rašai apie padorumą ir gėdą pabaigoi. Šiaip tie du žodžiai Lietuvoje jau apie pusę amžiaus nenaudojami, senokai plačiai palitęs abu šiuos žodžius apimantis naujadaras "nesvarbu". Dar retkarčiais, ypač jaunimo tarpe, plinta daug pie situaciją nusakantis žodelis "dėjau".

Raja

Raja portretas
ar tave isvijo is sudrycio ,kad pradedi cia reikstis?

pirmiausia

pirmiausia portretas
autoriui reiketu tureti auksta morale ir vidurineje mokykloje nebuti matematikos dvejetukiniku, kad spresti apie kitu morale.
VISI KOMENTARAI 10

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių