Quantcast

Medaus spąstai korsikiečiui

Vėlyvą 1789 m. pavasarį Prancūzijoje prasidėjusios politinės audros daug kuo skyrėsi nuo kitų anksčiau vykusių perversmų. Revoliucijos dalyviai ne tik siekė nuversti silpną monarchą ir nekenčiamą karalienę, bet ir pakeisti daugelį metų vyravusias socialinio, ekonominio ir politinio elgesio bei mąstymo normas ir modelius. Jų siekiai buvo žymiai fundamentalesni nei kitų prieš juos buvusių sukilėlių, tad Prancūzijos revoliucionierius galima laikyti savotiškais vėliau siautėjusių Rusijos bolševikų ir Vokietijos nacionalsocialistų pirmtakais.

Po daugiau nei dešimtmetį trukusio politinio chaoso, nesibaigiančių perversmų, karų su kitomis valstybėmis ir konvejeriui intensyvumu nenusileidžiančios galvų amputavimo rutinos, Prancūzijoje valdžia vėl atsidūrė vieno žmogaus rankose. Naujuoju šios šalies vadovu tapo jaunas ir labai ambicingas, bet jau daug pasiekti spėjęs karininkas Napoleonas (1769–1821).

Gimė jis Korsikoje, šiuo metu Prancūzijai priklausančioje Viduržemio jūros saloje, kurios seniau geidė ne tik prancūzai, bet ir italai, ispanai bei britai, tad iki pat šių dienų visuomenei vis dar neduoda ramybės klausimas, ar Napoleoną derėtų laikyti tikru prancūzu.

1793 m. rudenį Napoleonui pasižymėjus per Tulono miesto apgultį, jaunojo karininko karjera šovė į neregėtas aukštumas. Vėliau jis vadovavo prancūzų pajėgoms Italijoje ir Egipte. Kampanija faraonų žemėje baigėsi prancūzų pralaimėjimu, tačiau net ir patyręs nesėkmę Napoleonas vis dar mėgavosi šlove, mat visuomenė vis dar buvo labiau linkusi prisiminti jo sėkmę Tulone ir Italijoje.

Po 1799 m. lapkričio 9 d. perversmo Napoleonas tapo oficialiu Prancūzijos vadovu-konsulu, o 1802 m. rugpjūčio 2 d. referendumo nutarimu jam buvo suteikta privilegija eiti šias pareigas iki gyvos galvos.

Savo šalininkų akyse korsikietis įkūnijo naujos epochos žmogaus idėją: asmens, atėjusio iš gilios provincijos ir visko pasiekusio ne paveldėtais turtais ar socialinius statusu, o savo jėgomis ir talentais.

Tuo metu kitame Europos pakraštyje, Rusijoje, taip pat nebuvo išvengta permainų vėjų. 1801 m. kovo 23 d. grupei pagiežingų karininkų nužudžius Rusijos carą Pavelą Petrovičių (1754–1801), naujuoju valstybės monarchu tapo jo sūnus Aleksandras Pavlovičius (1777–1825). Aleksandro vaidmuo nuverčiant jo tėvą iki šiol nėra aiškus. Žinoma tik tiek, kad žudikų jis nenubaudė.

Naujasis Rusijos valdovas siekė puoselėti modernaus, Apšvietos idėjų paveikto monarcho įvaizdį (jis net įgijo anglų kalbos žinių), tačiau kaip ir kitiems „progresyviems“ carams, jam nepavyko (o gal net nesinorėjo) pakeisti savos valstybės politinio ir socialinio klimato, kuriame jau ne vieną šimtmetį vešėjo autoritarinio pobūdžio piktžolės.

Napoleono kariuomenės ir Rusijos pajėgų špagos buvo sukryžiuotos dar XVIII a. dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, kai Rusiją tebevaldė Pavelas Petrovičius. Aleksandro tėvas nusiuntė žmonių padėti austrams, tačiau skirtingi politiniai interesai ir nesėkmės mūšio lauke sąjungą sužlugdė.

1804 m. gruodžio 2 d., padedamas popiežiaus Pijaus VII (1742–1823), Napoleonas pats save karūnavo Prancūzijos imperatoriumi, o praėjus lygiai metams jo vadovaujamos pajėgos nugalėjo rusų ir austrų kariaunas prie Austerlico miesto (dabartinis Slavkovas prie Brno Čekijoje).

1807 m. vasario 7–8 d. Napoleonas nugalėjo rusų ir prūsų pajėgas prie Ylavos (dabartinė Kaliningrado sritis), o 1807 m. birželio 14 d., likus 139 metams iki Donaldo Johno Trumpo (1946) gimimo, dar kartą pažemino Aleksandrą prie Frydlando (kita vietovė dabartinio Kaliningrado srityje, rusų praminta Pravdinsku).

Po vienuolikos dienų Napoleonas, Aleksandras ir Prūsijos valdovas Friedrichas Wilhelmas III (1770–1840) susitiko šiuo metu Kaliningrado sričiai priklausančiame Tilžės miestelyje (rusai jį vadina Sovetsku), iš kurio į Marijos žemę mūsų laikais neretai vežamos kontrabandinės cigaretės ir kiti nelegalūs produktai.

Į svarbųjį susitikimą prūsas, kuris imperatorių trijulėje buvo bene labiausiai pažemintas, atvyko ne vienas. Iš Mėmelio (į kurį buvo pabėgęs nuo prancūzų) Friedrichas Wilhelmas III atsivežė dailia išvaizda ir žavesiu garsėjančią savo žmoną Luise (1776–1810), padovanojusią Prūsijos karališkajai šeimai devynias atžalas.

Pasakojama, kad Mėmelyje Friedrichas ir Luise gyveno netoli tos vietos, kur šiandien stovi skulptūra „Žvejys“, o jų vaikai leido laiką prie pat Senojo pašto. Į Tilžę Luise veikiausiai buvo atgabenta tam, kad pakerėtų ir sužavėtų nekenčiamą prancūzų karvedį ar bent jau suminkštintų jo širdį. Sunku pasakyti, kas tarp jų įvyko, tačiau net jeigu korsikietis ir buvo apkerėtas Luise koketiško elgesio asmeninių santykių lygmenyje, panašu, kad politikoje jo prioritetai nepakito.

Prūsija buvo gerokai apkramtyta, o Rusija trumpam tapo Prancūzijos sąjungininke. Napoleonas pažadėjo remti Aleksandrą kovoje su Osmanų imperija, o Sašenka įsipareigojo prisidėti prie ekonominės blokados, turėjusios palaužti paskutinę galingiausią korsikiečio konkurentę – Didžiąją Britaniją.

Susitarimai Tilžėje turėjo atverti naujos Europos epochos skyrių, tačiau tiek Napoleonas, tiek Aleksandras vienas į kitą veikiausiai žiūrėjo įtariai, o Prancūzijos imperatorius, nežinomų motyvų vedinas, netgi pasisiūlė vesti Aleksandro seserį Aną Pavlovną (1795–1865), tačiau galiausiai viskas baigėsi tuo, kad rusai slapta atnaujino prekybą su Didžiąja Britanija, o Napoleonas išsiskyrė su giljotinuoto karininko našle Josephine (1763–1814) ir vedė Šventosios Romos imperijos karališkosios šeimos narę Marie Louise (1791–1847).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
...pasaulis ---margas ...ir zmoniu skoniai ----ivairus,;kam nepatinka istoriniai straipsniai !!---neskaityti ir nezirzeti. Gi ISTORIJA ir yra =praeitis!,,,jei L.Dykovas rashys [aktualius tamstai] nuuuuudienius straipsnius [tai nebus ISTORIJA] jis taps politologu[[[ar uzsienio ministru]]]..Daug ,oi! daug esame laukiantys istoriniu straipsniu,, nes dabarti kolkas kuriame PATYS [[veliau ji taps istorija-praeitis...ir musu vaikaiciai rashys apie !!!!istorija,,,,, Fain L.Dykovas.Aciu.

Rūta

Rūta  portretas
vargo vakarienė. Jau senokai pastebėjau, kad KD apžvalgininkų kartelę , deja, yra nuleidusi iki plintuso, Iš kur ištraukėt šitų niekam neįdomių ir negalinčių būti autoritetais išprususiam žmogui dykovų porelę? Iš darbo biržos kursų, ar kokia klaipėdos redakcija juos praspyrė? Ar Kaune jau neliko solidesnių, kauniečiams žinomų autorių, kad feisbukinio lygio rašeivas dedat?

Visai pavaziavo?

Visai pavaziavo? portretas
vel apie savo petrovicius...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    2
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

Daugiau straipsnių