Quantcast

Mažojo Budos gyvenimai

Iki pat šių dienų Tolimuosiuose Rytuose yra gajus tikėjimas žmogaus sielos nemirtingumu ir gerų darbų bei moralaus gyvenimo būdo įtaka individo materialinei gerovei.

Kitaip tariant, bet kuris savo religiją išmanantis budistas ar induistas jums patvirtins, kad ir Paris Whitney Hilton (1981), ir Kim Noel Kardashian (1980) praėjusiuose savo gyvenimuose buvo itin doros ir tyros. Juk jos abi gimė turtingose šeimose, o ko išvaizdai pagailėjo gamta, tą lengvai kompensavo chirurgo skalpelis.

Viską lemia žmogaus darbai, atlikti šiame ir anuose gyvenimuose.

Be to, nei vienai, nei kitai nereikia nei dainuoti, nei vaidinti, nei šokti. Jos yra garsios ir populiarios vien todėl, kad nusprendė tokios būti ir joks skeptikų ar pavyduolių prunkštavimas to nepajėgs užgožti.

Ramzanas Achmadovičius Kadyrovas (1976) aname gyvenime taip pat veikiausiai nestokojo pozityvumo, o štai Donaldas Johnas Trumpas (1946), matyt, kažkur ir kažkada kažką padarė ne taip. Kaipgi kitaip paaiškinti jo pralaimėjimą JAV prezidento rinkimuose?

Siddhartha vadinamas jaunuolis gimė prieš daugiau nei du tūkstančius metų. Jo tėvai buvo turtingi ir įtakingi, o jį patį genai apdovanojo ne tik gražia išvaizda, bet ir itin guviu protu.

"Kodėl vieni žmonės gali neveikti nieko, o kiti kas dieną turi lenkti nugarą nuo aušros iki sutemų? Kodėl pirmieji turi daug, o antrieji neturi visiškai nieko?" – klausinėdavo Siddhartha savo tėvo.

"Viską lemia žmogaus darbai, atlikti šiame ir anuose gyvenimuose. Kadaise žmonės gyveno it laukiniai žvėrys. Jie klajojo po gamtą ir valgė tai, ką rasdavo, tačiau galiausiai buvo pastebėta, kad kai kurie augalai atgimsta vis iš naujo ir iš naujo. Taip ir žmogaus siela atgimsta kas kartą, mirus jo kūnui. Tada žmonės suprato, kad jie gali ne tik rinkti gamtos gėrybes, bet ir padėti joms augti. Sielą taip pat būtina purenti. Svarbu joje pasėti atitinkamas sėklas ir pasistengti, kad šios gautų pakankamai drėgmės ir saulės šviesos. Tik tada jos duos gerą derlių", – atsakydavo smalsuoliui patriarchas.

"O kodėl bendruomenėje yra tokia griežta hierarchija? Juk nei šventikui, nei žemvaldžiui, nei amatininkui, nei vergui nėra svetimas įniršis, pavydas, ištvirkimas ar godumas. Juk visi jie bene vienodai dvokia ir visiems jiems pro vieną galą išlenda tas pats rudas daiktas?" – vėl paklausdavo Siddhartha.

"Suprask, Siddhartha, kad vieni žmonės moka daryti vienus dalykus, o kiti – kitus. Vienam sekasi dirbti žemę, o kitam – gaminti įrankius žemei dirbti. Vienam sekasi kurti, o kitam – griauti, plėšti ir vogti. Kiekvienas privalo turėti savo vietą gyvenime ir, svarbiausia, kad jis toje vietoje jaustųsi patenkintas, nes jeigu leisi plėšikams valdyti valstybę, iš to naudos nebus nei žemei, nei jiems, nei kitiems. Man visada sekėsi skaityti šventuosius tekstus ir juos aiškinti žmonėms. Man niekada nebuvo sunku pagirti ūkininko laukų didybę ar jo dukterų išvaizdą. Aš visada pasakau gerą žodį piemeniui, kuris nuobodžiaudamas ima groti savo fleita. Aš visada stengiuosi suteikti viltį bendruomenei, kai užklumpa sausra. Aš visada stebiu pasaulį ir duodu patarimų tiems, kas jų prašo. Patarimai veikia, todėl žmonės mane mėgsta. Visa tai grįžta atgal, be to, tai pagerina, ne tik mano, bet ir kitų būtį. Darydamas gerus darbus kitiems, tu rūpiniesi ne tik savo, bet ir kitų padarų sielų derliumi", – aiškindavo išminčius.

"O tie, kurių nė pirštu paliesti negalima? Vergų ir atstumtųjų palikuonys? Kaip galima pagerinti jų būtį, jeigu juos prilietęs gali išsitepti?"– nenurimdavo jaunasis filosofas.

Į tai Siddharthos tėvas neturėdavo ką atsakyti. Jis tik skėstelėdavo rankomis.

Jaunuolio tėvas bendruomenėje turėjo gerą reputaciją. Žmonės dažnai jį kviesdavosi į svečius pasidalyti išmintimi arba vadovauti jungtuvių ceremonijai, tačiau į Mahatmą, jo kolegą, dalis bendruomenės žvelgė nepalankiai.

Daugelis šį sulysusį, gudraus lapino veido šventiką vadino sukčiumi ir manipuliatoriumi. Kartu su Siddharthos tėvu Mahatma vadovaudavo religinio gėrimo somos ritualams. Mahatma pats parinkdavo visas somos sudedamąsias dalis ir itin aktyviai dalyvaudavo gaminant gėrimą, tačiau dauguma vartojusių Mahatmos somą nebuvo ja itin patenkinti.

"Kažko gyvatė ten įmaišo. Kažko, kas visai sujaukia protą ir mintis. Pasijunti lyg be sielos ir be esybės. Nei gyvas, nei miręs", – vėliau kartodavo gėrusieji.

Sklido kalbos, kad Mahatma gyvena su trimis merginomis, atsivežtomis iš tų žemių, kuriose dabar stūkso Tailandas. Viena jų esą tik atrodo tarsi mergina, bet po rūbais slepia tai, kas žmogaus patelėms nėra būdinga.

Į šias kalbas Siddharthos tėvas numodavo ranka ir atrėždavo, kad paskalos yra lyg oro gadinimas per somos ritualą. Sielos derliui naudos tai neduoda, tik atima.

Per pamokslus Mahatma itin dažnai pasisakydavo neliečiamųjų tema. Jis vis garsiai peikdavo į visuomenės užribį nustumtus vargetas dėl praeituose gyvenimuose padarytų blogybių, tačiau tuo pat metu ir iškeldavo jų padėties gerinimo klausimą.

"Su jais reikia elgtis kuo tauriau ir geriau. Reikia, kad jie būtų patenkinti savo padėtimi. Tik taip galima padėti šioms kenčiančioms sieloms, kurios vargsta bene labiau nei šunys ar medžiai. Šiuos nors pamyluoja žmogaus ranka. O kas paglosto vargšo neliečiamojo būtį? Juk neliečiamajam pasirodžius kelyje, visas kaimas išsilaksto į šalis", – samprotaudavo Mahatma, Siddharthos tėvui linguojant galvą.

Ir štai vieną dieną jaunasis Siddhartha nusprendė pasivaikščioti. Eidamas keliu, jis sutiko asketus, kurie siekė dvasinio nušvitimo, užsimetę kažkur rastus neaiškiomis gleivėmis prišnerkštus sarius.

Vėliau jis pamatė pūvantį lavoną, o netoli jo – raupų kamuojamą vargetą. Visi šie vaizdai sukrėtė jaunąjį filosofą, tačiau net jie neprilygo tam, ką jis išvydo priėjęs upės krantą.

Ant jo stovėjo jaunutė neliečiamųjų mergina su vandens indu rankose, o šalia jos glaudėsi aukštesnio luomo vyriškis. Apkabinęs merginą, jis lėtai, bet užtikrintai ėmė kišti rankas jai po rūbais, kuždėdamas kažką malonaus. Geriau įsižiūrėjęs Siddhartha suprato, kad čia ne kas kitas, o kontroversiškasis Mahatma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Medine spintele

Medine spintele portretas
As esu, kita me gyvenime svajoju atgimti kepimo indu. O gal viskas zymiai paprasciau, issijunge kompiuteris ir - pabaiga namams ir biurui?

Aksesuaras

Aksesuaras portretas
Labai jau savotiska Budos prabudimo versija, bet smagi, nors kaip supratau, herojai is skirtingu epocu, autorius absolutely crazy, bet patiko.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

  • Suvalgė patinėlį
    Suvalgė patinėlį

    Didžiausiais vabzdžiais pasaulyje vadinamųjų europinių maldininkų patelės poravimosi metu kartais sužvėrėja: suėda patinėlį. Kaip tai įmanoma? Tačiau taip juk atsitinka ne tik vabzdžių pasaulio pievose. Yra panašių reiškinių ir...

    2
  • Po matematikos tarpinio patikrinimo: įžvalgos be pykčio
    Po matematikos tarpinio patikrinimo: įžvalgos be pykčio

    Daugeliui praėjusią savaitę sutriko miegas. Aš, kaip ir visi kiti, nebegalėjau nieko dirbti – bendravau su mokytojais ir mokiniais, aiškinau, guodžiau, drąsinau. Tvyrant įtampai, bandžiau rasti racionalų grūdą ir atskirti isterij...

  • Du scenarijai, arba kodėl šį pavasarį mus džiugins nebent žydinčios sakuros
    Du scenarijai, arba kodėl šį pavasarį mus džiugins nebent žydinčios sakuros

    Lietuvos banko atstovai šią savaitę pristatė atnaujintas Lietuvos ekonomikos augimo prognozes. Lyginant su praėjusiais metais, kai šalies ekonomika susitraukė 0,3 proc., jos turėtų džiuginti, nes prognozuojama, kad šiais metais eko...

    1
Daugiau straipsnių